W rejestrze znajduje się 12 populacyjnych odmian żyta i 6 mieszańcowych.
W uprawie ekologicznej odmiany mieszańcowe nie będą miały większego znaczenia
ze względu na duże potrzeby nawozowe, dużą podatność na choroby oraz małą
konkurencyjność w stosunku do chwastów z uwagi na rzadkie siewy. Dodatkowo
nie można w tym przypadku reprodukować materiału siewnego w gospodarstwie.
W gospodarstwach ekologicznych przy produkcji żyta na cele konsumpcyjne preferowane
powinny być odmiany o większej odporności na porastanie oraz mniej
podatne na choroby.
Odmiana |
Plonowanie odchylenie od wzorca w [dt/ha] |
Odpornośćna wyleganie skala 9o |
Wysokość w [cm] |
Podatność na choroby |
Masa 1000 ziaren odchylenie od wzorca[g] |
Inne charakterystyczne cechy |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
Wzorzec |
67,7 |
6,3 |
141 |
|
33,3 |
|
Adar |
-8,7 |
-0,3 |
8 |
p.źdź., s.l |
0,3 |
7 |
Amilo |
-7,2 |
-0,7 |
1 |
|
-2,1 |
+odp.por.z. |
Arant |
-7,8 |
-1,0 |
9 |
|
-1,0 |
|
Bosmo |
-4,9 |
-0,4 |
10 |
p.źdź. |
-0,1 |
|
Dańkowskie Złote |
-4,2 |
0,9 |
7 |
s.l., r. |
0,7 |
wcz. |
Hegro |
-3,8 |
0,2 |
5 |
|
0,5 |
|
Motto |
-3,8 |
0,3 |
7 |
|
0,4 |
|
Kier |
-4,7 |
0,3 |
2 |
|
-0,7 |
wcz. |
Walet |
-3,1 |
0,3 |
4 |
s.l. |
-0,3 |
|
Warko |
-4,8 |
-0,3 |
0 |
m. |
-0,6 |
|
Wibro |
-5,3 |
0,3 |
3 |
m. |
1,1 |
|
Zduno |
-5,8 |
0,4 |
3 |
|
0,1 |
|
Kolumna 5: zaznaczono podatność większą niż przeciętna; m- mączniak, p.źdź.- choroby podstawy
źdźbła, s.l. ńseptorioza liści, r. rdza brunatna;
Kolumna 6: im wyższy wskaźnik tym wyższa odporność na wyleganie;
Kolumna 7: wcz. wcześniejsze dojrzewanie, +odp.por.z. większa odporność na porastanie ziarna;
|