Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe tola 2013-06-30 08:01:36
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz Andrzej 2013-06-28 11:18:08
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być. marta 2013-05-31 21:20:58
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic Andrzej 2013-04-21 09:57:16
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce Asia P. 2013-04-05 14:23:10
Marchew pochodzi z rejonu śródziemnomorskiego lub terenów obecnego Afganistanu.
Dzikie formy szybko rozpowszechniły się i począwszy od Afganistanu
poprzez Turcję, a później kraje śródziemnomorskie objęły obszar całej Europy.
Marchew należy w Polsce do bardzo ważnych gatunków warzyw i po kapuście
zajmuje drugie miejsce pod względem powierzchni uprawy (około 30 tys. ha).
Roczna produkcja marchwi (około 900 tys.ton) daje Polsce pierwsze miejsce wśród
krajów Unii Europejskiej.
Pięknie wyglądające pole marchwi nie zawsze oznacza, że uprawa jest ekologiczna
Oprócz spożycia w stanie świeżym ważną rolę w zagospodarowaniu krajowej produkcji
odgrywa przetwórstwo (produkcja soków, mrożenie, suszenie i konserwowanie).
Ze względu na różnorodność form użytkowania, wysokie walory odżywcze
i smakowe, świeża jak i przetworzona marchew znajduje szerokie zastosowanie
kulinarne. O wartości marchwi decyduje zawartość wielu cennych składników. Największe
znaczenie ma beta-karoten, (prowitamina A), niezbędny dla prawidłowego
funkcjonowania wielu narządów, w szczególności wzroku. Marchew jest również
źródłem innych witamin (B1, B2, C, PP), błonnika, cukrów i soli mineralnych,
głównie potasu, wapnia, fosforu, magnezu. Marchew ma działanie antybakteryjne,
reguluje zaburzenia pracy przewodu pokarmowego oraz dzięki zawartości antyutleniaczy
(karotenoidów) zapobiega występowaniu niektórych nowotworów.
Na
skład chemiczny i wartość biologiczną marchwi wpływają warunki klimatyczne,
w tym głównie temperatura oraz sposób uprawy
Tabela. Zawartość witamin i składników mineralnych w korzeniach marchwi (w 100 g świeżej masy)
Rodzaj uprawy
Witaminy
Składniki mineralne
ß karoten* mg
C mg
B1* µg
Wapń mg
Żelazo µg
Cynk µg
Azotany ppm
Ekologiczna
8,3
4,5
43
34,4
408
387
413
Konwencjonalna
7,2
3,8
36
36,8
404
485
433
* - Różnice istotne;
Badania jakości marchwi produkowanej w kraju w gospodarstwach ekologicznych,
w porównaniu do produkcji konwencjonalnej wykazały, że zawiera ona więcej
suchej masy i cukrów, co polepsza jej smak. W korzeniach marchwi uprawianej
ekologicznie stwierdzano również mniej azotanów i azotynów.