Papryka słodka (Capsicum annum L.) należy do roślin psiankowatych (Solanace).
Kształt, barwa, i wielkość owocni jest cechą odmianową. Papryka słodka
jest cennym warzywem o szerokim spektrum zastosowania. Oprócz kulinarnych,
ma wielkie walory odżywcze. Zawiera a-karoten i kryptoksantynę niezbędne do
syntezy witaminy A, b-karoten oraz witaminy B1, B2, B6, E, H, P. Najwięcej
witaminy C jest w cienkościennej papryce czerwonej, uprawianej w polu w dużej
rozstawie i zbieranej w środku lata. Najmniej w kremowej i żółtej, a także
u odmian grubościennych, spod osłon, obficie nawadnianych i uprawianych w dużym
zagęszczeniu. Papryka jest zalecana przez dietetyków ze względu na dużą
ilość cukrów prostych, pektyn, błonnika, lipidów, nienasyconych kwasów tłuszczowych,
kwasów organicznych (specyficzny smak papryki), wolnych aminokwasów
i amin, oraz białek pierwotnych i składników mineralnych.
|
Różnokolorowa papryka |
 
Ojczyzną papryki jest Ameryka Środkowa i Południowa, gdzie była uprawiana
jeszcze przed wyprawami Kolumba. W ciągu ostatnich 15 lat uprawa papryki
w Polsce rozwinęła się na szeroką skalę. Paprykę w gruncie (ok. 500 ha)
uprawia się na Lubelszczyźnie, w rejonie Sandomierza, Grudziądza i Igołomi.
Największy obszar upraw w nieogrzewanych, wysokich tunelach drewnianych
(ok. 500 ha) to tereny między Radomiem a Nowym Miastem. Na Podkarpaciu
paprykę uprawia się na ok. 250 ha, w charakterystycznych dla tego regionu, składanych
na zimę tunelach o wysokości ok. 140 cm tzw. "igołomskich".
 
Paprykę polową (głównie odmiany drobnoowocowe) przeznacza się do przetwórstwa
i jej produkcję szacuje się na ok. 10 tys. ton rocznie. Produkcja spod
osłon (odmiany wielkoowocowe) wynosi ok. 60 tys. ton rocznie i jest przeznaczana
głównie na rynek warzyw świeżych (ok. 1/3 trafia do przetwórstwa).
Głównym odbiorcą są giełdy owocowo-warzywne. |