Wartość odżywcza pomidora i jego znaczenie gospodarcze
Pomidor zajmuje w świecie pierwsze miejsce w uprawie i ma bardzo duże znaczenie
konsumpcyjne. Rocznie produkuje się w świecie ponad 108 mln ton na powierzchni
około 4 mln ha, przy czym 1 tej produkcji pochodzi z Chin. W Unii Europejskiej
największymi producentami są Włochy i Hiszpania, a Polska z roczną produkcją w wysokości 290 tys. ton (na powierzchni 16 tys. ha) zajmuje 7 miejsce.
Pomidory mają małą wartość energetyczną i niską zawartość białka, ale są
bogatym źródłem witamin i soli mineralnych. Są dobrym źródłem prowitaminy A, występującej w formie karotenoidów naturalnych barwników roślinnych,
z których lykopen stanowi 83%. Związek ten, jako aktywny antyutleniacz jest
szczególnie cenny dla zdrowia człowieka, gdyż wykazuje działanie hamujące
rozwój komórek rakowych. Owoce zawierają też spore ilości witaminy C, także
ważnego antyutleniacza przyczyniającego się do likwidacji wolnych rodników
oraz witamin z grupy B (B1, B2, B6, PP). Pomidory są dobrym źródłem soli mineralnych,
szczególnie potasu, wapnia, fosforu, magnezu i żelaza. Równoczesne
występowanie żelaza i witaminy C pozwala na zachowanie go w formie łatwo
przyswajalnej dla człowieka.
Uprawa pomidorów w szklarniach i tunelach foliowych jest bardzo ważną częścią produkcji warzyw pod osłonami. Na ogólną powierzchnię około 5000 ha szklarnii
tuneli foliowych pomidory zajmują około 70%. Udział pomidora w ekologicznej produkcji warzyw jest stosunkowo mały (3,3%) i dotyczy głównie pomidora
uprawianego w tunelach.
|
Pomidory |
Mały udział pomidora w produkcji ekologicznej spowodowany jest przede wszystkim trudnością w utrzymaniu zdrowotności na odpowiednim
poziomie. Masowe występowanie, w niektórych latach, zarazy ziemniaka
przy równoczesnym braku odmian odpornych sprawia, że zawodność ekologicznej
uprawy jest duża, a uzyskiwane plony są często bardzo niskie. Ograniczenia
nawozowe, stosowane w rolnictwie ekologicznym, nie stanowią problemu przy
uprawie tego gatunku.
Drugim najczęściej uprawianym warzywem pod osłonami jest uprawa ogórka |