Ostatnio dodane komentarze: |
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe tola 2013-06-30 08:01:36 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz Andrzej 2013-06-28 11:18:08 |
|
Artykuł: Choroby pomidorów |
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być. marta 2013-05-31 21:20:58 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic Andrzej 2013-04-21 09:57:16 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce Asia P. 2013-04-05 14:23:10 |
|
|
|
|
|
Uprawa Cebuli |
 Cebula zwyczajna (Allium cepa L.) jest dwuletnią rośliną z rodziny cebulowatych
(Alliaceae). Jest jedną z najstarszych roślin uprawnych, znaną w uprawie i konsumpcji
od ponad 5000 lat. Pochodzi najprawdopodobniej z Azji Środkowo-Zachodniej.
Do Europy przywędrowała w VI wieku, a w Polsce szerzej zaczęto ją
uprawiać dopiero od XIV wieku. Jest warzywem powszechnie znanym i cenionym
niemal na całym świecie. Popularność swą zawdzięcza wysokim walorom
dietetyczno- smakowym oraz licznym właściwościom leczniczym. Jest źródłem
soli mineralnych, potasu, fosforu, wapnia, sodu, magnezu, żelaza, cynku, witamin
B1, B2, PP, B6, a także niewielkiej ilości kwasu foliowego i nikotynowego.
|
Cebula |
 Cebula zwyczajna jest jednym z najważniejszych źródeł kwercetyny - flawonoidu
o bardzo silnych właściwościach antyutleniających, zmniejszających ryzyko
wystąpienia różnych form nowotworów oraz chorób serca. Cebula bardzo korzystnie
wpływa na układ krążenia - zmniejszając lepkość krwi zapobiega tworzeniu
się zakrzepów. Podnosi poziom korzystnego cholesterolu HDL i zapobiega
procesowi utleniania niekorzystnego cholesterolu LDL, przez co ogranicza tworzenie
się w naczyniach krwionośnych płytek miażdżycowych. Obniża ciśnienie
i poziom cukrów we krwi, wykazuje właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne.
Ponadto cebula działa uspokajająco, uodporniająco, detoksykująco oraz łagodzi
uczulenia. Najbardziej wartościowa jest cebula świeża pochodząca prosto z pola,
bądź z krótkiego przechowywania. Spożywana jest zarówno na surowo jak i po
ugotowaniu lub smażeniu. W przemyśle przetwórczym wykorzystywana jest do
produkcji suszu, mrożonek i różnego rodzaju konserw.
 
Roczne spożycie cebuli na jednego mieszkańca w Polsce wynosi około 7 kg i jest
znacznie niższe niż w Hiszpanii, we Włoszech, w Grecji czy w Turcji. Ze względu
na wielkość produkcji, oraz znaczenie w eksporcie, cebula należy do najważniejszych
gatunków warzyw uprawianych w naszym kraju. Metodą konwencjonalną
uprawiana jest na powierzchni 30-35 tys. ha, a jej zbiory kształtują się w skali roku
na poziomie 600-750 tys. ton. W Polsce produkcja cebuli metodą ekologiczną jest
prowadzona na niewielką, trudną do oszacowania skalę. Posiada zbliżone właściwości
dietetyczne i lecznicze jak cebula pochodząca z upraw konwencjonalnych. |
Poprzedni rozdział «Uprawa Marchwi
|
Następny rozdział Uprawa Papryki (w gruncie i pod osłonami)»
|
Przeczytaj dalej: Wymagania cebuli w stosunku do środowiska, Odmiany cebuli i ich przydatność, Stanowisko w zmianowaniu i płodozmian, Uprawa roli i przygotowanie pola, Nawożenie cebuli, Metody uprawy cebuli, Pielęgnowanie cebuli, Ochrona cebuli przed chwastami, Choroby cebuli, Szkodniki cebuli, Zbiór i dosuszanie cebuli, Przechowywanie cebuli, Wymagania jakościowe i przygotowanie cebuli do sprzedaży, Wymagania w czasie transportu,
|
|
Żródło: Ekologiczne metody uprawy Cebuli Materiały dla rolników Praca zbiorowa pod redakcją dr J. Babika Radom 2004 |
Komentarze (12)Autor: ~Działkowiec (2015-05-28, 13:28:46) [odpowiedzi: 0] (IP: 82.160.14.10)Odpowiedz Temat: Po 4 tygodniach od zasadzenia zaczęły obumierać liście - zwijają się i wiotczeją. Co robić ? | Autor: admin (2009-10-21, 11:25:18) [odpowiedzi: 10] Temat: Dyskusja użytkowników na temat: Uprawa Cebuli |
|