Ostatnio dodane komentarze: |
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe tola 2013-06-30 08:01:36 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz Andrzej 2013-06-28 11:18:08 |
|
Artykuł: Choroby pomidorów |
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być. marta 2013-05-31 21:20:58 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic Andrzej 2013-04-21 09:57:16 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce Asia P. 2013-04-05 14:23:10 |
|
|
|
|
|
Choroby pomidorów |
W uprawie pomidorów istnieje wiele problemów związanych z występowaniem
chorób pochodzenia infekcyjnego (grzybowego, bakteryjnego, wirusowego)
oraz licznych chorób i zaburzeń pochodzenia nieinfekcyjnego (fizjologicznego).
Pomidory są roślinami ciepłolubnymi, nie znoszą nadmiaru opadów deszczu ani
wielodniowych ochłodzeń (<15oC). W takich właśnie warunkach dochodzi najczęściej
do nagłego zwiększenia się ryzyka porażenia pomidorów przez zarazę
ziemniaka, powodowaną przez grzyb Phytophthora infestans. W warunkach wyjątkowo korzystnych dla rozwoju patogena może dojść do całkowitego wyniszczenia
upraw pomidora nie tylko w pojedynczym gospodarstwie, ale w całym rejonie
uprawy tego warzywa. Należy pamiętać, że od stopnia zagrożenia plantacji
zarazą ziemniaka, uzależnione jest plonowanie i jakość pomidorów w danym roku.
Drugim po zarazie ziemniaka, poważnym zagrożeniem dla uprawy pomidorów,
jest częste występowanie chorób pochodzenia bakteryjnego - zwłaszcza bakteryjnej
cętkowatości pomidora oraz raka bakteryjnego.
Kompleksowa ochrona pomidorów przed chorobami w uprawach ekologicznych,
polega na wykorzystaniu wszystkich agrotechnicznych możliwości ograniczania
bądź hamowania rozwoju chorób grzybowych, bakteryjnych i wirusowych
oraz zastosowaniu dopuszczonych do stosowania środków ochrony. Powinna ona dotyczyć wszystkich etapów produkcji pomidorów, takich jak: lokalizacja plantacji;
przygotowanie obiektów i pola do uprawy; okres produkcji rozsady; okres
wegetacji w polu i pod okryciami.
Okres przygotowania do produkcji
W wielu gospodarstwach towarowych, poważnym problemem staje się nieprzestrzeganie
przez producentów zasad zmianowania. Chorobotwórcze mikroorganizmy
mają zdolność zimowania w resztkach roślinnych pozostawionych na
polu, gdzie uprzednio rosły pomidory lub ziemniaki. Wraz z rozpoczęciem wegetacji
uaktywniają się i porażają roślinę żywicielską, a pierwsze objawy (głównie
bakterioz) mogą być widoczne na pomidorach wkrótce po sadzeniu rozsady na
zakażonym polu. Można temu zapobiec poprzez:
właściwe zmianowanie, tj. 3-4 letnią przerwę w uprawie pomidorów lub ziemniaków
na tym samym stanowisku
usunięcie z pola i spalenie resztek pożniwnych roślin
głęboką orkę jesienią, w celu przykrycia wierzchniej warstwy gleby razem z zalegającymi na jej powierzchni przetrwalnikami patogenów glebowych.
Produkcja rozsady pomidorów
Ziemia lub podłoża ogrodnicze, przeznaczone do wysiewu nasion, pikowania
i przesadzania roślin muszą być bezwzględnie wolne od wszelkich patogenów grzybowych,
bakteryjnych, nicieni, a nawet nasion chwastów. Dlatego, corocznie, do
wysiewu nasion i produkcji rozsady, używać nowe podłoże lub stare dokładne odkażać
termicznie (para wodna o temp 90oC przez około 20-30 minut).
Przedsiewne zaprawianie nasion
Jest niezbędnym zabiegiem ochrony, gdyż zabezpiecza kiełki i młode siewki przed
porażeniem ich przez grzyby zasiedlające nasiona, lub znajdujące się w podłożu.
Ekologiczne
metody przedsiewnego zaprawiania nasion pomidorów i innych gatunków
warzyw są w trakcie opracowywania przez Instytut Warzywnictwa i firmy nasienne.
Ograniczenie występowania chorób zgorzelowych siewek i młodych roślin
można uzyskać poprzez:
płytki wysiew nasion w ilości do 5 g/m2 na głębokość do 1-1,5cm;
lekkie zwilżenie i przykrycie szkłem lub folią na czas kiełkowania nasion (ograniczenie
częstotliwości podlewania, przyspieszenie kiełkowania - ale ryzyko
przypalenia wschodzących siewek przy silnym nasłonecznieniu).
Nazwa choroby
|
Objawy choroby |
Rodzaj i termin zabiegu |
Różne choroby grzybowe,
bakteryjne, szkodniki
występujące na podziemnych
częściach roślin oraz
nasiona chwastów.
|
Zgorzele siewek, słabe
wschody, wypadanie roślin,
bakteryjna cętkowatość na
rozsadzie |
Dezynfekcja termiczna ziemi
lub podłoży do produkcji
rozsad.
Temperatura podłoża 90-100oC
przez około 30 minut. |
Różne choroby grzybowe
przenoszone przez nasiona
(w tym zgorzel podstawy łodyg).
|
Zgorzele siewek, słabe
wschody, wypadanie roślin. |
Przedsiewne zaprawianie
nasion:
Na mokro - moczenie przez
2 minuty w 0,5% roztworze
środka Grevit 200 SL* lub
Biosept 33 SL*. |
Choroby zgorzelowe
rozsady powodowane przez
różne patogeny glebowe
typu: Fusarium spp.,
Phytophthora spp. Pythium
spp.
Zgnilizna pierścieniowa
pomidora. (Phytophthora
spp.)
|
Wypadanie siewek i młodej
rozsady.
Gnicie łodyg u podstawy
roślin.
Na owocach stykających się
z glebą koliście ułożone
szaro-brązowe pierścienie.
|
Kompleksowe zaprawianie
nasion oraz produkcja rozsady
w wolnym od chorób
podłożu.
Podlewanie pikówek i młodej
rozsady co 7-10 dni środkiem
Grevit 200 SL w stężeniu
0,1%
(2-3 l cieczy na 1 m2 powierzchni
lub 1 litr cieczy do
podlewania 20-40 roślin). |
Bakteryjna cętkowatość
pomidora
może występować już
w okresie produkcji rozsady.
|
Początkowo małe czarne
plamki z żółtawą obwódką,
występującą wzdłuż nerwów
liści i na ich obrzeżach.
Plamki występują również
na łodygach, ogonkach liści,
zawiązkach kwiatów
i woców. Na owocach
występują również nekrotyczne wzniesione zasychające plamy.
|
Opryskiwanie roślin od
okresu pojawienia się
pierwszych pojedynczych
plamek na liściach lub
profilaktycznie.
Opryskiwać co 7-10dni.
W rejonach zagrożenia
chorobą opryskiwanie
profilaktyczne rozpocząć tuż przed wysadzeniem
rozsady:
Biosept 33 SL lub Grevit
200 SL (0,1%),Champion
50 WP lub Miedzian 50
WG, Kocide 101 WP,
Funguran OH 50 WP
(2,5-3 kg /ha lub w stężeniu
0,3%). |
Zaraza ziemniaka
może wystąpić już w okresie
produkcji rozsady.
Zgnilizna pierścieniowa na
owocach pomidora
występuje w okresach dużej
ilości opadów.
|
Na liściach zielono-brunatne
plamy z czerniejącymi nerwami.
Na łodygach rozległe brunatne
plamy.
Na owocach lekko wzniesione
brunatne plamy. W okresie
wysokiej wilgotności na plamach
pojawić się może białawy
nalot grzybni.
Zamieranie roślin w strefie
szyjki korzeniowej. Na owocach
stykających się z glebą
koliście ułożone szaro-brązowe
pierścienie. |
Opryskiwanie roślin rozpocząć po wystąpieniu pierwszych
objawów
co 6-7 dni lub wg sygnalizacji.
Dokładnie opryskiwać
całe rośliny, szczególnie doln
ą stronę liści:
Biosept 33 SL lub Grevit 200
SL 1,5 L /ha, Champion 50
WP lub Miedzian 50 WG,
Kocide 101 WP, Funguran
OH 50 WP
(2,5-3 kg /ha). |
|
|
Żródło: Ekologiczne metody uprawy Pomidora w Gruncie i Pod Osłonami Materiały dla rolników Praca zbiorowa pod redakcją dr J. Babika |
Komentarze (148)Autor: admin (2009-10-21, 11:25:18) [odpowiedzi: 147] Temat: Dyskusja użytkowników na temat: Choroby pomidorów |
|