Ostatnio dodane komentarze: |
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe tola 2013-06-30 08:01:36 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz Andrzej 2013-06-28 11:18:08 |
|
Artykuł: Choroby pomidorów |
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być. marta 2013-05-31 21:20:58 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic Andrzej 2013-04-21 09:57:16 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce Asia P. 2013-04-05 14:23:10 |
|
|
|
|
|
Siew jęczmienia jarego |
 W gospodarstwach ekologicznych należy przywiązywać szczególnie dużą wagę do jakości materiału siewnego. Wynika to z braku możliwości stosowania zapraw chemicznych, które zwalczają wiele chorób i chronią zboża w początkowym okresie wegetacji.
Dobra jakość materiału siewnego warunkuje:
- wyrównane wschody;
- uzyskanie odpowiedniej obsady roślin co w konsekwencji stwarza korzystne warunki do konkurencji z chwastami.
Nasiona przeznaczone do siewu powinny charakteryzować się:
- czystością nie mniejszą niż 98%,
- zdolnością kiełkowania nie mniejszą niż 95%,
- masą 1000 ziaren powyżej 40 g.
|
W dawnych czasach wyglądał siew jęczmienia i innych zbóż. |
 Dorodne ziarniaki charakteryzują się większą polową zdolnością wschodów, a uzyskane z nich siewki mają większą powierzchnią liści, dłuższy system
korzeniowy i intensywniej się krzewią, co zwiększa zdolność konkurencyjną łanu w stosunku do chwastów. W przygotowaniu własnego materiału siewnego jęczmienia i innych zbóż należy wyróżnić kilka etapów:
- polowa kwalifikacja plantacji nasiennych- wybór pól z udanymi zasiewami oraz ocena występowania chorób: pasiastości liści, głowni pylącej lub zwartej jęczmienia- stwierdzenie obecności tych chorób, niezależnie odnasilenia, dyskwalifikuje plantację jako nasienną w rolnictwie ekologicznym;
- zbiór w optymalnych warunkach (pełna dojrzałość, niska wilgotność ziarna), wstępne oczyszczenie ziarna przed magazynowaniem (usunięcie nasion i owocostanów chwastów, plew itp.);
- dobre warunki magazynowania, niedopuszczenie do wzrostu temperaturyi rozwoju chorób grzybowych na ziarnie;
- doczyszczenie- oddzielenie ziarna drobnego, połówek, nasion chwastów itp.;
- ocena zdolności i energii kiełkowania (parametry te można ocenić w warunkach domowych wykładając określoną liczbę nasion (np. 4x100 szt.) na płaskim talerzu ze zwilżoną gazą lub bibułą, po 4 dniach oznaczamy ener-gię kiełkowania, a po 7 dniach zdolność kiełkowania określając procentskiełkowanych nasion, dobry materiał siewny powinien charakteryzowaćsię energią i zdolnością kiełkowania na poziomie 95%.
W rolnictwie ekologicznym metody zaprawiania nasion opierają się nazabiegach dezynfekowania z wykorzystaniem np.:
- ciepłej wody,
- nadmanganianu potasu,
- różnego rodzaju roztworów,
- wyciągów roślinnych,
- otoczkowania mlekiem w proszku oraz
- zapraw na bazie mikroorganizmów.
 Prawidłowe ich przeprowadzenie w warunkach gospodarstwa jest bardzo trudne i pracochłonne, a także często mało skuteczne, gdyż zakresy dotyczące temperatur oraz czasu ich działania sąbardzo wąskie i ściśle określone. |
|
Żródło: |
Komentarze (0)Brak komentarzy do tego artykułu
|