Jedynym sprzymierzeńcem rolnika w ograniczaniu szkód łowieckich są koła łowieckie. Myśliwi, członkowie tych kół, na własny koszt i własnymi środkami starają się ograniczać szkody łowieckie. Działania myśliwych w tym zakresie prowadzone są na wiele sposób i wszystko to myśliwi robią po to aby uchronić rolnika od szkód i strat w uprawach. Do najczęstszych działań myśliwych zapobiegających i ograniczających występowanie szkód łowieckich są:
|
Dokarmianie zwierzyny jest ważnym zabiegiem pomagającym w zapobiegać szkodom łowieckim |
Dokarmianie zwierzyny
Wbrew pozorom, dokarmianie zwierzyny nie służy temu, aby nakarmić głodne zwierzęta w lesie "bo bez pomocy człowieka sobie nie poradzą". W okresie zimowym, szczególnie kiedy występuje gruba okrywa śnieżna, baza żerowa dla zwierzyny płowej (jelenie, daniele, sarny) jest w lasach mocno ograniczona. Zwierzyna stara się w tedy jak najmniejszym wysiłkiem zaspokoić swoje potrzeby żywieniowe, dlatego też wychodzi z lasów na pola uprawne gdzie powoduje szkody na oziminach. Myśliwi wykładają więc karmę na karmiskach i w paśnikach zlokalizowanych z dala od pól uprawnych właśnie po to by zwierzyna miała do tej karmy jak najłatwiejszy dostęp i nie wychodziła na pola uprawne. Istotnym elementem tego zabiegu jest fakt, aby karmiska pozostawały w tym samym miejscu przez cały okres dokarmiania. Pozwoli to zapobiegać migracji zwierzyny w inne obszary łowiska atym samym w wychodzeniu na pola uprawne.
Nocne pilnowanie upraw
Myśliwi w ramach ustalonych przez siebie planów pełnią dyżury na polach, szczególnie wiosną w okresie zasiewów, gdzie pilnują pól uprawnych zwierzyną, aby ta nie żerowała na polach. Jest dość ciężka praca, za którą myśliwym należą się duży wyrazy uznania. Wiosna to okres ochronny praktycznie dla większości gatunków zwierząt, dlatego myśliwi swoimi działaniami mogą się ograniczać najczęściej tylko do płoszenia zwierzyny upraw
Pasy zasporowe
Myśliwi tworzą w lasach i w pobliżu ostoi zwierzyny pasy zaporowe, czyli pasy o długości z reguły kilkuset metrów, w które regularnie wsiewane są atrakcyjne dla zwierzyny, głównie dzików, nasiona i rośliny okopowe. Pasy zaporowe zakładane są z reguły na przecięciu ścieżek i szlaków, którymi zwierzyna zwykle przechodzi wyruszając na żer. Tworzenie pasów zaporowych ma zadanie zatrzymanie zwierzyny w lesie. Tak, aby zwierzyna cały okres swojego dziennego żerowania spędziła na pasie zaporowym i nie wychodziła na pola.
Poletka uprawne
Poletka upraw z reguły mają charaktery niewielkich pól śródleśnych o powierzchni od kilkudziesięciu arów do kilku hektarów, gdzie myśliwi wysiewają różnego rodzaju atrakcyjne rośliny uprawne. Często wśród roślin uprawianych na takich poletkach są topinambur, kukurydza, dynia, łunin słodki. Tak przygotowane poletka doskonale sprawdzają się jako element ochrony upraw praktycznie przez cały rok bo stanowią i doskonałą bazę żerową praktycznie przez cały rok, a także świetną osłonę i miejsce na ostoję.
Warto tutaj też zwrócić uwagę i jeszcze raz podkreślić, że wyżej wymienione zabiegi w ramach szeroko pojętej gospodarki myśliwi wykonuję nieodpłatnie na własny koszt, poświęcając swój wolny czas. Dlatego każdy rolnik, że ważna jest dobra współpraca na linii myśliwi -rolnicy. |