Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe tola 2013-06-30 08:01:36
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz Andrzej 2013-06-28 11:18:08
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być. marta 2013-05-31 21:20:58
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic Andrzej 2013-04-21 09:57:16
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce Asia P. 2013-04-05 14:23:10
Istotą obróbki ziemniaków po zbiorze lub przechowywaniu jest ich właściwe przygotowanie
do użytkowania i sprzedaży. Proces obróbki bulw jest zróżnicowany w zależności
od ich przyszłego kierunku użytkowania. W przypadku ziemniaków jadalnych
obróbka jest najbardziej złożona i często jest nazywana konfekcjonowaniem.
Stosując technologię konfekcjonowania ziemniaków jadalnych, niezależnie od stosowanej
techniki, należy kierować się pewnymi zasadami. Obróbka ziemniaków jadalnych
musi być prowadzona w takich warunkach, aby sprzyjała utrzymaniu wysokiej
jakości produktu finalnego. Procesowi konfekcjonowania powinien być poddany
surowiec tylko najwyższej jakości a to oznacza, że bulwy powinny być:
odmian o płytkich oczkach i regularnym kształcie
odmian preferowanych na danym rynku lokalnym (kolor miąższu, typ kulinarny,
barwa skórki, itd.)
gładkiej skórce i o ładnym wyglądzie tj. nie uszkodzone mechanicznie i przez
szkodniki, nie obite, wolne od chorób skórki (parch zwykły, parch srebrzysty,
rizoktonioza), nie zazielenione
maksymalne wyrównanie wielkości bulw w danej frakcji handlowej
np. 40-50 mm, 50-60 mm, powyżej 60 mm
o dobrym smaku i bez wad wewnętrznych miąższu.
Do podstawowych reguł, które należy przestrzegać podczas konfekcjonowania ziemniaków
należą:
bulwy poddane obróbce powinny mieć temperaturę nie niższą niż 8-10C aby
uniknąć obić i pęknięć
swobodny spadek bulw nie powinien przekraczać 30 cm wysokości przy przechodzeniu
przez linię
wszelkie powierzchnie, na które spadają bulwy powinny być wyłożone amortyzującymi materiałami (guma, plastik, poliuretan, itp.)
mycie bulw stosować szczególnie w surowcu pochodzącym z ciężkich gleb, gdy trudno usunąć ziemię przez szczotkowanie
przed pakowaniem bulw w torby foliowe myte ziemniaki muszą być osuszone
najbardziej przyjaznym dla środowiska ( i dla bulw) są opakowania papierowe z tzw. okienkiem
opakowania foliowe muszą być perforowane i o odpowiedniej grubości folii
dostosowanej do wielkości opakowania
unikać stosowania toreb foliowych do ziemniaków młodych lub mokrych
opakowanie musi być trwałe i chroniące przed łatwym rozerwaniem (miejsca
zszyć, zgrzewów, klipsowania)
należy maksymalnie skracać czas od daty pakowania do daty sprzedaży. Ziemniaki
po myciu są produktem nietrwałym (szybko zielenieją i psują się)
opakowania foliowe i siatki muszą być tak zaprojektowane aby chroniły maksymalnie
bulwy przed ich naświetleniem, co powoduje ich zielenienie (w sklepach)
i powstawanie szkodliwych dla zdrowia glikoalkaloidów.