Ostatnio dodane komentarze: |
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe tola 2013-06-30 08:01:36 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz Andrzej 2013-06-28 11:18:08 |
|
Artykuł: Choroby pomidorów |
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być. marta 2013-05-31 21:20:58 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic Andrzej 2013-04-21 09:57:16 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce Asia P. 2013-04-05 14:23:10 |
|
|
|
|
|
Technika obróbki i konfekcjonowania ziemniaków |
Dobór maszyn do obróbki ziemniaków jadalnych zależy głównie od skali produkcji
i wymagań odbiorcy rynkowego.
Małe gospodarstwa ekologiczne produkujące ziemniaki jadalne zastępują maszyny
specjalistyczne pracą ręczną. Dla tych gospodarstw technologia obróbki wyglą-
da następująco:
transport z miejsc składowania ziemniaków do miejsc obróbki (taczki, przyczepy,
wózki)
ręczne wybieranie bulw według ich wielkości odrzucając bulwy z wadami.
Często w tym procesie stosuje się sortowniki o małej wydajności
(2-4 ton/godzinę), które mogą być także wyposażone w stoły selekcyjne
ważenie ręczne porcji (2 kg, 5 kg, 10 kg, 20 kg, 25 kg, 30 kg)
ręczne napełnianie siatek, worków, toreb, skrzynek, itp.
ręczne etykietowanie i zestawianie większych partii.
Wszystkie prace przeładunkowe w takiej technologii są wykonywane ręcznie.
Dlatego wydajność dzienna tej technologii nie przekracza najczęściej 5-10 ton przy
zatrudnieniu 2-3 osób w zależności od wielkości opakowań.
Profesjonalna linia do konfekcjonowania ziemniaków składa się z następujących maszyn:
zasobnik dozujący zasilający całą linią technologiczną w ziemniaki. Do zasobnika
dozującego ziemniaki są dostarczane albo przenośnikami podającymi
albo z opróżnianych palet skrzyniowych na wywrotnicy
sortownik, którego wydajność powinna być dostosowana do wydajności całej linii
urządzenie czyszcząco-myjące (szczotkarka lub myjka)
urządzenie osuszające bulwy
stół selekcyjny (w większych zestawach kilka stołów selekcyjnych zrównoleglonych)
wagoworkownica lub wagopaczkowarka
urządzenie do napełniania i zamykania opakowań jednostkowych wraz z etykietowaniem
stół obrotowy odbierający gotowe opakowania jednostkowe
paleta, kosz, kartony do zestawiania opakowań zbiorczych
owijarka opakowań zbiorczych
urządzenie transportowe (najczęściej wózek widłowy). |
|
Żródło: Informacje o źródle podano na stronie głównej działu Uprawa Ziemniaka |
Komentarze (0)Brak komentarzy do tego artykułu
|