Ostatnio dodane komentarze: |
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe tola 2013-06-30 08:01:36 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz Andrzej 2013-06-28 11:18:08 |
|
Artykuł: Choroby pomidorów |
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być. marta 2013-05-31 21:20:58 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic Andrzej 2013-04-21 09:57:16 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce Asia P. 2013-04-05 14:23:10 |
|
|
|
|
|
Zaopatrzenie roślin w azot |
|
To z pewnością nie jest uprawa ekologiczna. |
Żyto w 1 tonie ziarna wraz z odpowiednią ilością słomy pobiera około 24 kg
azotu. Zboże to, w odróżnieniu od innych, charakteryzuje się dużą dynamiką pobierania
azotu we wczesnych fazach rozwoju. W gospodarstwach konwencjonalnych,
ilości tego składnika oszacowane na podstawie oczekiwanych plonów, są
stosowane w formie nawozów mineralnych w podzielonych dawkach dostosowanych
do rozwoju żyta.
W rolnictwie ekologicznym, które wyklucza stosowanie
syntetycznych nawozów azotowych, gorsze zaopatrzenie w azot często ogranicza
poziom plonów poprzez mniejsze rozkrzewienie produkcyjne a często także gorszą dorodność ziarna.
|
To z pewnością nie jest uprawa ekologiczna. |
W rolnictwie ekologicznym podstawowe znaczenie ma zasobność stanowiska
w azot, a głównymi źródłami tego składnika dla żyta są:
- obornik lub kompost stosowany pod przedplon, można szacować, że przy
powszechnie stosowanych dawkach 25-30 t/ha, żyto uprawiane w drugim
roku po ich wniesieniu może pobrać 30 -50 kg/ha azotu;
- przyorane resztki pożniwne roślin motylkowatych drobnonasiennych lub
strączkowych. Im zasiewy te są bardziej udane, tym pozostawiają więcej
azotu związanego biologicznie w resztkach pożniwnych. W zależności
od wielkości ich plonu i przebiegu pogody szacuje się, że z tego źródła
dostępne jest od 30 do 80 kg/ha azotu;
- mineralizacja glebowej substancji organicznej.
Interwencyjnie można także pogłównie na żyto zastosować wiosną po
ruszeniu wegetacji dojrzały kompost w dawce około 10 t/ha.
|
|
Żródło: |
Komentarze (0)Brak komentarzy do tego artykułu
|