Uprawy ekologiczne Uprawy ekologiczne
Vademecum Nowoczesnego Rolnika

Szukaj informacji o uprawach:
Login:
Hasło:
Jeśli nie posiadasz konta
Zarejestruj się
Artykuły na temat:
Uprawa Ziemniaka
Uprawa Kapusty
Uprawa Marchwi
Uprawa Cebuli
Uprawa Papryki (w gruncie i pod osłonami)
Uprawa Pomidora
Uprawa Ogórka
Uprawa Buraka ćwikłowego
Uprawa Buraka cukrowego
Uprawa Kukurydzy
Uprawa Żyta
Uprawa Pszenicy
Uprawa Owsa
Uprawa Jęczmienia jarego
Rośliny oleiste
Uprawa Rzepaku
Odmiany rzepaku
Kierunki uprawy rzepaku
Znaczenie gospodarcze oleju rzepakowego
Zasiewy, plony i zbiory rzepaku.
Budowa i wzrost rzepaku
Rzepak ozimy
Nawożenie
Koszenie - zbiór rzepaku
Siew
Choroby i szkodniki
Uprawa Roślin Jagodowych
Rośliny włókniste
Uprawa Gryki
Uprawa Gorczycy
Siatki na ptaki - ochrona ogrodów i sadów
Środki ochrony roślin
Ekologiczne uprawy roślin sadowniczych
Jak założyć gospodarstwo ekologiczne
Zasady Produkcji Ekologicznej
Zabazpieczenia przed kretami
Nawadnianie i melioracja
Szkody łowieckie w uprawach
Ostatnio dodane komentarze:
Artykuł: Uprawa Pomidora
Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe
tola 2013-06-30 08:01:36
Artykuł: Uprawa Pomidora
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz
Andrzej 2013-06-28 11:18:08
Artykuł: Choroby pomidorów
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być.
marta 2013-05-31 21:20:58
Artykuł: Uprawa Pomidora
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic
Andrzej 2013-04-21 09:57:16
Artykuł: Uprawa Pomidora
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce
Asia P. 2013-04-05 14:23:10
Informacje dodatkowe
Regulamin

Znaczenie gospodarcze oleju rzepakowego

W olejarniach przemysłowych wydobywa się olej z nasion rzepaku za pomocą tłoczenia i ekstrakcji. W procesie tłoczenia nasiona, oczyszczone uprzednio w magazynie, rozdrabnia się na różnego rodzaju walcach, a następnie podgrzewa się w prażniach do temperatury około 95°C i poddaje tłoczeniu pod wysokim ciśnieniem w prasach ślimakowych. W ten sposób otrzymuje się surowy olej rzepakowy i wytłoki zawierające około 20% tłuszczu.
Po rozdrobnieniu wytłoków są one kierowane do dalszego odolejenia za pomocą rozpuszczalnika, tj. benzyny ekstrakcyjnej. Działając rozpuszczalnikiem na rozdrobnione wytłoki otrzymuje się roztwór oleju w benzynie, nazywany miscelą. Po odparowaniu rozpuszczalnika uzyskuje się olej surowy. Śruta poekstrakcyjna pozostająca po odolejeniu nasion zawiera 1,5-2% tłuszczu.
Po uzyskaniu surowego oleju z nasion rzepaku poddaje się go oczyszczeniu, tzw. rafinacji. Składa się na nią szereg czynności, z których najważniejsze są: odśluzowanie, odkwaszenie, bielenie i odwodnienie oleju. Rafinowany olej rzepakowy ma czystą słomkową barwę i pozbawiony jest odcienia brunatnego oraz przykrego zapachu i smaku, jakim odznacza się olej surowy.
Olej rzepakowy.
Olej rzepakowy.
W postaci rafinowanej mą on szerokie zastosowanie jako olej jadalny, używany jest również w przemysłach: cukierniczym, piekarskim, rybnym, konserwowym itp. Po utwardzeniu, czyli po przeprowadzeniu oleju z postaci ciekłej w stałą, używa się go do wyrobu margaryny, tłuszczów cukierniczych i piekarskich. Tłuszcze kuchenne wyrabia się z rafinowanych utwardzonych tłuszczów roślinnych lub roślinnych i zwierzęcych, np. dodaje się smalcu i tranu utwardzonego. Margarynę wyrabia się z kilku, zwykle 3 do 6 rafinowanych utwardzonych tłuszczów roślinnych, np. bawełnianego, palmowego, rzepakowego, słonecznikowego, sojowego i innych z różnymi dodatkami, np. mleka, cukru, soli, lecytyny, witamin, barwników. Margaryna zawiera zwykle 82-83% tłuszczu. Wyrób margaryny polega na zmieszaniu różnych rafinowanych olejów roślinnych z tłuszczami rafinowanymi stałymi, dodaniu wyżej wymienionych dodatków i stworzeniu emulsji, którą kolejno poddaje się chłodzeniu, ugniataniu, mieszaniu i dojrzewaniu.
Ze światowych zbiorów nasion rzepaku około 90% zużywa się na cele spożywcze, pozostałą część na cele techniczne. Olej rzepakowy stosowany jest jako smar w przemyśle maszynowym i metalurgicznym, służy do wyrobu mas plastycznych, lepiszczy, klejów, farb i środków ochrony roślin. Używany jest do wyrobu środków piorących, gdyż zapobiega nadmiernemu tworzeniu się piany. Mniej nadaje się do wyrobu mydła, ponieważ daje mydło maziste. W przemyśle włókienniczym używa się go do natłuszczania przędzy i tkanin.
Żródło:
Komentarze (2)
Autor: admin     (2009-10-21,  11:25:18)      [odpowiedzi: 1]
Temat:

Komentarze na temat: Znaczenie gospodarcze oleju rzepakowego


Dyskusja użytkowników na temat: Znaczenie gospodarcze oleju rzepakowego


Dodaj nowy wątek

Temat:
Treść:
Autor: Napisz wynik działania: 1minusplus 3 =
Walczymy ze spamem w komentarzach. Spam generują roboty. Rozwiązanie powyższego działania przekonuje nas że nie jesteś robotem :)
Jesteś niezalogowany. Zaloguj się lub zarejestruj i zyskaj dostęp do zaawansowanych funkcji portalu zupełnie za darmo!

Reklama
Agrowłókniny rabatka.pl
Siatki przeciw ptakom rabatka.pl

Ogrodzenia elektryczne Chapron