Ostatnio dodane komentarze: |
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe tola 2013-06-30 08:01:36 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz Andrzej 2013-06-28 11:18:08 |
|
Artykuł: Choroby pomidorów |
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być. marta 2013-05-31 21:20:58 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic Andrzej 2013-04-21 09:57:16 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce Asia P. 2013-04-05 14:23:10 |
|
|
|
|
|
Znaczenie gospodarcze oleju rzepakowego |
W olejarniach przemysłowych wydobywa się olej z nasion rzepaku za pomocą tłoczenia i ekstrakcji.
W procesie tłoczenia nasiona, oczyszczone uprzednio w magazynie, rozdrabnia się na różnego rodzaju walcach, a następnie podgrzewa się w prażniach do temperatury około 95°C i poddaje tłoczeniu pod wysokim ciśnieniem w prasach ślimakowych. W ten sposób otrzymuje się surowy olej rzepakowy i wytłoki zawierające około 20% tłuszczu.
Po rozdrobnieniu wytłoków są one kierowane do dalszego odolejenia za pomocą rozpuszczalnika, tj. benzyny ekstrakcyjnej. Działając rozpuszczalnikiem na rozdrobnione wytłoki otrzymuje się roztwór oleju w benzynie, nazywany miscelą. Po odparowaniu rozpuszczalnika uzyskuje się olej surowy. Śruta poekstrakcyjna pozostająca po odolejeniu nasion zawiera 1,5-2% tłuszczu.
Po uzyskaniu surowego oleju z nasion rzepaku poddaje się go oczyszczeniu, tzw. rafinacji. Składa się na nią szereg czynności, z których najważniejsze są: odśluzowanie, odkwaszenie, bielenie i odwodnienie oleju. Rafinowany olej rzepakowy ma czystą słomkową barwę i pozbawiony jest odcienia brunatnego oraz przykrego zapachu i smaku, jakim odznacza się olej surowy.
|
Olej rzepakowy. |
W postaci rafinowanej mą on szerokie zastosowanie jako olej jadalny, używany jest również w przemysłach: cukierniczym, piekarskim, rybnym, konserwowym itp. Po utwardzeniu, czyli po przeprowadzeniu oleju z postaci ciekłej w stałą, używa się go do wyrobu margaryny, tłuszczów cukierniczych i piekarskich. Tłuszcze kuchenne wyrabia się z rafinowanych utwardzonych tłuszczów roślinnych lub roślinnych i zwierzęcych, np. dodaje się smalcu i tranu utwardzonego.
Margarynę wyrabia się z kilku, zwykle 3 do 6 rafinowanych utwardzonych tłuszczów roślinnych, np. bawełnianego, palmowego, rzepakowego, słonecznikowego, sojowego i innych z różnymi dodatkami, np. mleka, cukru, soli, lecytyny, witamin, barwników. Margaryna zawiera zwykle 82-83% tłuszczu.
Wyrób margaryny polega na zmieszaniu różnych rafinowanych olejów roślinnych z tłuszczami rafinowanymi stałymi, dodaniu wyżej wymienionych dodatków i stworzeniu emulsji, którą kolejno poddaje się chłodzeniu, ugniataniu, mieszaniu i dojrzewaniu.
Ze światowych zbiorów nasion rzepaku około 90% zużywa się na cele spożywcze, pozostałą część na cele techniczne. Olej rzepakowy stosowany jest jako smar w przemyśle maszynowym i metalurgicznym, służy do wyrobu mas plastycznych, lepiszczy, klejów, farb i środków ochrony roślin. Używany jest do wyrobu środków piorących, gdyż zapobiega nadmiernemu tworzeniu się piany. Mniej nadaje się do wyrobu mydła, ponieważ daje mydło maziste. W przemyśle włókienniczym używa się go do natłuszczania przędzy i tkanin. |
|
Żródło: |
Komentarze (2)Autor: admin (2009-10-21, 11:25:18) [odpowiedzi: 1] Temat: Dyskusja użytkowników na temat: Znaczenie gospodarcze oleju rzepakowego |
|