Pszenica jara, ze względu na słabo rozwinięty system korzeniowy, ma duże
wymagania glebowe, pokarmowe a także wymaga odpowiedniego terminu sierwu. Najodpowiedniejsze warunki wzrostu i rozwoju
znajduje ona na glebach o głębszym profilu próchnicznym, dobrych wła.ciwo-
.ciach fizycznych, zasobnych w składniki pokarmowe o odczynie zbliżonym do
obojętnego. Największe i najbardziej stabilne w latach plony pszenicy jarej uzyskuje
się na najlepszych glebach (tab. 1) zaliczanych do:
kompleksów rolniczej przydatności pszennych (1-3), żytniego bardzo
dobrego (4), górskich pszennego i zbożowego
(10, 11) oraz zbożowo . pastewnego mocnego (8);
lub klas bonitacyjnych . I, II, III a, III b, IV a
Wymagania termiczne pszenicy jarej nie są duże, kiełkuje w temperaturze 1-
30C i znosi przymrozki do . 60C. W porównaniu do innych zbóż jarych, z wyjątkiem
owsa, posiada większe wymagania wodne.
W gospodarstwach ekologicznych uprawa pszenicy jarej na słabszych glebach
jest uzasadniona jedynie w przypadku wysokiej ich kultury (wysoka zawartość
próchnicy, obojętny odczyn, duża miąższość poziomu próchnicznego, dobra struktura)
oraz doboru bardzo dobrego przedplonu odpowiedniego nawożenia (okopowe nawożone obornikiem lub
motylkowate)
Plony pszenicy jarej w zależności od jakości gleb
(dotyczy rolnictwa konwencjonalnego)
Jakość gleb |
Kompleksy przydatno.ci
rolniczej gleby |
Klasa
bonitacyjna |
Plon ziarna
(t z ha) |
Bardzo dobre |
1-pszenny bardzo dobry, |
I, II |
5,06 (100%) |
Dobre |
2-pszenny dobry, 10 - pszenny górski,
4 - żytni bardzo dobry,
8 - zbożowo-pastewny mocny |
IIIa, IIIb |
4,45 (88%) |
Średnie |
3 - pszenny wadliwy |
IVa |
4,15 (82%) |
|