Ostatnio dodane komentarze: |
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe tola 2013-06-30 08:01:36 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz Andrzej 2013-06-28 11:18:08 |
|
Artykuł: Choroby pomidorów |
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być. marta 2013-05-31 21:20:58 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic Andrzej 2013-04-21 09:57:16 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce Asia P. 2013-04-05 14:23:10 |
|
|
|
|
|
Nasiona i siew |
|
ziarna zbóż |
W rolnictwie ekologicznym wymagania dotyczące jakości materiału siewnego
są większe niż w rolnictwie konwencjonalnym, ponieważ:
- zakaz stosowania systemicznych zapraw oraz chemicznego zwalczania
chorób w okresie wegetacji zwiększa wymagania w stosunku do zdrowotności
materiału siewnego;
- wykluczenie stosowania nawozów azotowych eliminuje możliwośćˇ
oddziaływania w okresie wiosennym na rozkrzewienie pszenicy i intensywność
jej wzrostu. W związku z tym wszystkie czynniki mogące powodować
przerzedzenie łanu (zła jakość materiału siewnego, termin siewu,
zła uprawa roli, nieprecyzyjny siew, niekorzystne stanowisko itp.)
powodujące wypadanie roślin prowadzą do wzrostu zachwaszczenia i spadku
plonu;
- zakaz stosowania herbicydów wymusza konieczność zwiększenia zdolności
konkurencyjnej łanu w stosunku do chwastów. Tylko łan pszenicy o optymalnej obsadzie, równomiernie rozmieszczonych, zdrowych roślin
stwarza warunki do opanowania zachwaszczenia.
W związku z tym materiał siewny, pochodzący z zakupu lub własny, powinien
być: dorodny (masa 1000 ziaren pszenicy powyżej 40 g), wyrównany (oddzielone
drobne ziarniaki), pozbawiony zanieczyszczeń (nasiona chwastów lub innych gatunków
zbóż) i wolny od chorób. Dorodne ziarniaki pszenicy (masa 1000 ziaren
powyżej 40 - 45 g) charakteryzują się większą polową zdolnością wschodów, a uzyskane
z nich siewki mają większą powierzchnią liści, dłuższy system korzeniowy
i intensywniej się krzewią, co zwiększa zdolność konkurencyjną łanu w stosunku
do chwastów. Ponadto dorodne ziarniaki są również rzadziej porażane przez choroby
przenoszone za pośrednictwem materiału siewnego (śniecie, niektóre fuzariozy).
W przygotowaniu własnego materiału siewnego pszenicy i innych zbóż należy
wyróżnić kilka etapów:
- polowa kwalifikacja plantacji nasiennych - wybór pól z udanymi zasiewami
oraz ocena w okresie dojrzewania pszenicy występowania chorób:
śnieć karłowa, śnieć cuchnąca oraz głownia pyląca - stwierdzenie obecności
tych chorób, niezależnie od nasilenia, dyskwalifikuje plantację jako
nasienną w rolnictwie ekologicznym. W ocenie tej należy także zwrócić
uwagę na obce gatunków zbóż, szczególnie żyta i pszenżyta, domieszki
innych odmian a także niektórych gatunków chwastów (kąkol, owies głuchy,
dziko rosnąca wyka);
- zbiór w optymalnych warunkach (pełna dojrzałość, niska wilgotność ziarna),
wstępne oczyszczenie ziarna przed magazynowaniem (usunięcie nasion
i owocostanów chwastów, plew itp.);
- dobre warunki magazynowania, niedopuszczenie do wzrostu temperatury
i rozwoju chorób grzybowych na ziarnie;
- doczyszczenie - oddzielenie ziarna drobnego, połówek, nasion chwastów itp.;
- ocena zdolności i energii kiełkowania (parametry te można ocenić w warunkach
domowych wykładając w pomieszczeniu o temperaturze około
16-200oC określoną liczbę nasion (np. 4x100 szt.) na płaskim talerzu ze
zwilżoną gazą lub bibułą zabezpieczonym przed wysychaniem, po 4 dniach
oznaczamy energię kiełkowania, a po 8 dniach zdolność kiełkowania określając procent skiełkowanych nasion; dobry materiał siewny powinien
charakteryzować się energią i zdolnością kiełkowania na poziomie 95%).
Założenia dotyczące prowadzenia produkcji metodami ekologicznymi zawarte
w Rozporządzeniu Rady EWG Nr 2092/91 z dnia 24 czerwca 1991 r. mówią
o konieczności wysiewania nasion pochodzących z gospodarstw ekologicznych.
W sytuacji gdy producenci nie mogą uzyskać materiału nasiennego wyprodukowanego
metodą ekologiczną rozporządzenie dopuszcza, za zgodą kompetentnych
organów państwa członkowskiego, wykorzystanie materiału rozmnożeniowego,
który nie został poddany działaniu preparatami zakazanymi do stosowania w rolnictwie
ekologicznym.
W rolnictwie ekologicznym nie można stosować chemicznych zapraw. Dopuszczone
metody zaprawiania nasion opierają się na zabiegach dezynfekowania z wykorzystaniem
np.: ciepłej wody, nadmanganianu potasu, różnego rodzaju roztworów,
wyciągów roślinnych, otoczkowania mlekiem w proszku oraz zapraw na bazie
mikroorganizmów . Prawidłowe ich przeprowadzenie w warunkach gospodarstwa
jest bardzo trudne i pracochłonne, a także często mało skuteczne, gdyż
zakresy dotyczące temperatur oraz czasu ich działania są bardzo wąskie i ściśle
określone. |
|
Żródło: |
Komentarze (0)Brak komentarzy do tego artykułu
|