Uprawy ekologiczne Uprawy ekologiczne
Vademecum Nowoczesnego Rolnika

Szukaj informacji o uprawach:
Login:
Hasło:
Jeśli nie posiadasz konta
Zarejestruj się
Artykuły na temat:
Uprawa Ziemniaka
Uprawa Kapusty
Uprawa Marchwi
Uprawa Cebuli
Uprawa Papryki (w gruncie i pod osłonami)
Uprawa Pomidora
Uprawa Ogórka
Uprawa Buraka ćwikłowego
Uprawa Buraka cukrowego
Początki cukrownictwa buraczanego
Historia uprawy buraka cukrowego
Rozwój upraw po II Wojnie Światowej
Cukier Bio
Wymagania klimatyczne buraka cukrowego
Wymagania glebowe buraka cukrowego
Płodozmian w uprawie buraka cukrowego
Uprawa roli
Nawożenie buraka cukrowego
Odmiany buraka cukrowego
Siew buraka cukrowego
Pielęgnacja buraka cukrowego
Uprawy międzyrzędowe
Ochrona buraka przed chwastami
Choroby buraka cukrowego
Ochrona buraka przed szkodnikami
Termin i technika zbioru buraków
Uprawa Kukurydzy
Uprawa Żyta
Uprawa Pszenicy
Uprawa Owsa
Uprawa Jęczmienia jarego
Rośliny oleiste
Uprawa Roślin Jagodowych
Rośliny włókniste
Uprawa Gryki
Uprawa Gorczycy
Siatki na ptaki - ochrona ogrodów i sadów
Środki ochrony roślin
Ekologiczne uprawy roślin sadowniczych
Jak założyć gospodarstwo ekologiczne
Zasady Produkcji Ekologicznej
Zabazpieczenia przed kretami
Nawadnianie i melioracja
Szkody łowieckie w uprawach
Ostatnio dodane komentarze:
Artykuł: Uprawa Pomidora
Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe
tola 2013-06-30 08:01:36
Artykuł: Uprawa Pomidora
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz
Andrzej 2013-06-28 11:18:08
Artykuł: Choroby pomidorów
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być.
marta 2013-05-31 21:20:58
Artykuł: Uprawa Pomidora
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic
Andrzej 2013-04-21 09:57:16
Artykuł: Uprawa Pomidora
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce
Asia P. 2013-04-05 14:23:10
Informacje dodatkowe
Regulamin

Cukier Bio



     Określenie cukier w jakości ekologicznej (cukier "eko", cukier "bio") oznacza, iż został on wyprodukowany z surowca (w naszym klimacie z korzeni buraka cukrowego) pochodzącycego z certyfikowanego gospodarstwa ekologicznego, a w procesie jego przerobu zadbano o oddzielenie surowca "eko" od konwencjonalnego oraz stosowano wyłącznie procesy technologiczne dozwolone w rolnictwie ekologicznym.
Mówiąc o rolnictwie ekologicznym mamy na myśli rozumienie tego terminu określone w Ustawie z dnia 20 kwietnia 2004r. o rolnictwie ekologicznym (Dz. U. Nr 93, poz. 897 i 898). Jest to rozumienie tożsame z tym, jakie przyjęto w krajach Unii Europejskiej. W praktyce polska Ustawa wprowadza w życie reguły zawarte w Rozporządzeniu EWG nr 2092/91 z dnia 24 czerwca 1991 roku w sprawie rolnictwa ekologicznego i znakowania jego produktów.
Rozporządzenie to określa minimalne, państwowe kryteria, produkcji ekologicznej zarówno na poziomie gospodarstwa (zasady wytwarzania płodów rolnych) jak i przetwórni (kryteria przetwórstwa) oraz zasady kontroli ich przestrzegania.

      Nadrzędnym celem Rozporządzenia jest ochrona interesów konsumenta przed fałszywym "eko".
Płacąc drożej za produkty ekologiczne klient powinien mieć gwarancję, iż otrzyma produkt w 100% spełniający reguły rolnictwa ekologicznego.
Generalizując można stwierdzić, że rolnictwo ekologiczne to system, który charakteryzuje się:
  • wykluczeniem środków chemii rolnej (.uszlachetnionych. nawozów mineralnych, a w szczególności wszelkich postaci syntetycznego azotu, jak również syntetycznych środków ochrony roślin);
  • wykluczeniem środków chemii spożywczej (w przetwórstwie);
  • wymogiem regularnej kontroli gospodarstw i przetwórni na zgodność z kryteriami rolnictwa ekologicznego;
  • określonymi warunkami znakowania produktów rynkowych oferowanych jako ekologiczne.


      Istotą gwarancji dawanej konsumentowi nie są jakieś szczególne parametry żywności ekologicznej, a to, że w procesie jej wytwarzania rolnik oraz przetwórca nie stosowali niedozwolonych w rolnictwie ekologicznym środków i metod produkcji. Podsumowując, cukier "bio" to produkt powstały wyłącznie z surowca pochodzącego z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych w certyfikowanej cukrowni. Cukrownia musi zgłosić zamiar podjęcia takiej produkcji wybranej przez siebie jednostce kontrolnej. Podczas składowania i przerobu cukrownia musi oddzielić surowiec "bio" od konwencjonalnego, a także powiadomić jednostkę kontrolną o planowanym terminie produkcji "eko" - umożliwi to inspektorom tej jednostki weryfikację na miejscu prawidłowości prowadzenia procesu technologicznego.
Trudno oczekiwać, by cukrownia była w stanie od razu przetwarzać wyłącznie surowiec "eko". Dlatego też, produkcję cukru "bio" zazwyczaj rozpoczyna się w konwencjonalnej cukrowni, na konwencjonalnej, ale czystej linii technologicznej. W praktyce najprościej jest spełnić te warunki na początku kampanii cukrowniczej. Dopiero po zakończeniu przerobu surowca "eko" przechodzi się do przetwarzania korzeni z gospodarstw konwencjonalnych.
Cukier bio
Cukier bio


     Mianem cukru "eko" możemy zatem określać wyłącznie produkt spełniający wyżej opisane warunki. W przeciwnym razie użycie na etykiecie i/bądź w reklamie terminów nawiązujących do rolnictwa ekologicznego (sugerujących ekologiczne pochodzenie produktu), jak np.: ekologiczny, biologiczny, przyjazny środowisku, zdrowy, bezpieczny, biologicznie chroniony, itp., jest traktowane jako umyślne wprowadzenie w błąd nabywcy i podlega ściganiu z mocy prawa.
Najłatwiej jest produkować cukier w jakości ekologicznej z trzciny cukrowej, ale nawet z punktu widzenia ochrony środowiska nie jest to rozwiązanie idealne. Chodzi o to, że człowiek winien spożywać produkty wytworzone w jego otoczeniu, w jego strefie klimatycznej, chociażby po to, by uniknąć transportu na dalekie odległości.
Współcześnie w Europie, w produkcji cukru "eko" z buraka duże doświadczenie mają takie firmy jak angielski British Sugar czy holenderski Suiker Unie. Oferują one producentom korzystne ceny za korzenie buraka uprawianego zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego. Chodzi o premię cenową rzędu 40% w stosunku do ceny korzeni konwencjonalnych.

      W Polsce, jak dotychczas, jeszcze nie prowadzi się skupu i przerobu buraka cukrowego z gospodarstw ekologicznych. Do naszego kraju cukier "eko" sprowadzany jest z Holandii. To zastanawiające, że w kraju o dużych tradycjach cukrownictwa i skali produkcji cukru znacząco przekraczającej potrzeby rynku wewnętrznego, importuje się cukier "bio".
Rynek produktów rolnictwa ekologicznego w Polsce jest jeszcze słabo rozwinięty, niemniej jednak coraz więcej sklepów oferuje żywność ekologiczną. Wśród oferowanych artykułów występuje również cukier. Cukier "bio" jest pożądanym towarem nie tylko jako produkt finalny (jednoskładnikowy), ale również, a nawet przede wszystkim, jako surowiec w przetwórstwie. Jest on składnikiem wielu produktów złożonych. Używamy go do produkcji słodyczy, soków, przetworów owocowych.

      Dla przykładu udział cukru w dżemach może dochodzić do 65%. Tymczasem kryteria rolnictwa ekologicznego stanowią, iż w produktach złożonych udział surowców konwencjonalnych nie może przekroczyć 5%. W praktyce wymusza to na przemyśle spożywczym stosowanie cukru "eko". Głównymi rynkami cukru "bio" są Stany Zjednoczone, gdzie spożywa się 50% jego światowej produkcji, a także Europa Zachodnia (40%) spożycia.
Żródło: Uprawa Buraka Cukrowego w Gospodarstwach Ekologicznych Materiały dla rolników Praca zbiorowa pod redakcją dr J. Tyburskiego Radom 2004
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu

Dodaj nowy wątek

Temat:
Treść:
Autor: Napisz wynik działania: 6minusplus 6 =
Walczymy ze spamem w komentarzach. Spam generują roboty. Rozwiązanie powyższego działania przekonuje nas że nie jesteś robotem :)
Jesteś niezalogowany. Zaloguj się lub zarejestruj i zyskaj dostęp do zaawansowanych funkcji portalu zupełnie za darmo!

Reklama
Agrowłókniny rabatka.pl
Siatki przeciw ptakom rabatka.pl

Ogrodzenia elektryczne Chapron