Ostatnio dodane komentarze: |
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe tola 2013-06-30 08:01:36 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz Andrzej 2013-06-28 11:18:08 |
|
Artykuł: Choroby pomidorów |
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być. marta 2013-05-31 21:20:58 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic Andrzej 2013-04-21 09:57:16 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce Asia P. 2013-04-05 14:23:10 |
|
|
|
|
|
Uprawa Rzepaku |
|
Uprawa rzepaku. |
Rzepak i rzepik uprawia się dla uzyskania nasion, które są surowcem do produkcji oleju. Nasiona obydwu gatunków wyróżniają się wysoką zawartością tłuszczu i białka. Rzepak ozimy zawiera w suchej masie nasion, czyli w nasionach pozbawionych wody, około 45-48% tłuszczu, rzepak jary 43-46%, a rzepik ozimy 41-44%. Jarego rzepiku ze względu na jego małą plenność nie uprawia się w Polsce.
Olej jest głównym produktem uzyskiwanym z nasion. Przy tłoczeniu oleju ubocznym produktem są wytłoki, nazywane makuchami, lub śruta rzepakowa uzyskiwana zamiast makuchów, gdy olej ekstrahuje się z nasion za pomocą rozpuszczalników chemicznych. Makuchy i śruty rzepakowe są wysokobiałkowymi paszami treściwymi. Makuchy rzepakowe zawierają w suchej masie około 28-30% strawnego białka i 4-8% tłuszczu, śruta rzepakowa około 33-34% strawnego białka i zaledwie około 1-2% tłuszczu.
Rzepak i rzepik należą do botanicznej rodziny roślin krzyżowych. Dają one olej o podobnych właściwościach użytkowych, zawierający w składzie kwasów tłuszczowych kwas erukowy, charakterystyczny dla roślin oleistych z rodziny krzyżowych. Ze względu na podobne właściwości użytkowe oleju rzepakowego i rzepikowego w handlu światowym nasiona obydwu gatunków obejmuje się wspólną nazwą rzepaku.
Rzepak ozimy jest najbardziej rozpowszechnioną rośliną oleistą uprawianą w Polsce. Zajmuje on około 95% powierzchni uprawy przeznaczonej pod wszystkie rośliny oleiste. Nasiona zawierają do 45% tłuszczu jadalnego. Pozostała po wytłoczeniu tłuszczu śruta poekstrakcyjna jest bogatą w białka paszą treściwą. Twarda słoma rzepakowa nie nadaje się ani na paszę, ani na ściółkę, można wykorzystać ją do wyrobu płyt pilśnionych. |
|
Następny rozdział Choroby i szkodniki»
|
Przeczytaj dalej: Odmiany rzepaku, Kierunki uprawy rzepaku, Znaczenie gospodarcze oleju rzepakowego, Zasiewy, plony i zbiory rzepaku., Budowa i wzrost rzepaku, Rzepak ozimy, Nawożenie, Koszenie - zbiór rzepaku, Siew,
|
|
Żródło: |
Komentarze (0)Brak komentarzy do tego artykułu
|