Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe tola 2013-06-30 08:01:36
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz Andrzej 2013-06-28 11:18:08
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być. marta 2013-05-31 21:20:58
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic Andrzej 2013-04-21 09:57:16
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce Asia P. 2013-04-05 14:23:10
Zbiór porzeczek, agrestu i aronii jest całkowicie zmechanizowany i przeprowadza
się go kombajnami.
Zbiór truskawek i malin wymaga szczególnej
staranności, ponieważ są to gatunki bardzo wrażliwe na uszkodzenia. Wymaga
także kontroli dokładności zbioru, ponieważ odbywa się on wielokrotnie w miarę
dojrzewania owoców. Można w ten sposób zapewnić wysoką jakość owoców
i uniknąć niepotrzebnych strat. W przypadku truskawek przydatne są trzykołowe wózki do zbioru, które wydatnie zmniejszają wysiłek i nieznacznie
podnoszą wydajność zbioru.
Owoce miękkie (truskawki i maliny) powinny być sortowane i pakowane podczas
zbioru, ponieważ są zbyt wrażliwe na wszelkie manipulacje związane z przygotowaniem
do obrotu handlowego. Należy uwzględnić podane poniżej zalecenia
dotyczące kontroli jakości i pozbiorczego traktowania owoców miękkich, od momentu
zbioru do chwili sprzedaży:
Owoce miękkie z upraw ekologicznych, przeznaczone do dalszego transportu,
powinny być po zbiorze schłodzone do temperatury bliskiej punktu zamarzania,
aby zahamować procesy dojrzewania, oddychania, transpiracji i rozwoju patogenicznej
mikroflory. Najlepszym systemem schładzania jest schładzanie w warunkach
wymuszonego przepływu powietrza. Na przykład owoce jagodowe w opakowaniach
jednostkowych o wyjściowej temperaturze powyżej 20oC mogą być schłodzone
do temperatury bliskiej 0oC w ciągu zaledwie 1 do 1,5 godziny.
Owoce jagodowe korzystnie jest zbierać w opakowania plastikowe, gdyż najlepiej
zabezpieczają produkt przed zanieczyszczeniem i uszkodzeniami; w największym
stopniu pozwalają na zachowanie dobrej jakości i przy odpowiedniej konstrukcji
pozwalają na efektywne schładzanie zapakowanych owoców. Owoce powinny
być pakowane w taki sposób, aby produkt był właściwe zabezpieczony.
Materiały używane do wykładania wnętrza opakowania, jeśli się je stosuje, powinny
być nowe, czyste i takiej jakości, aby zapobiegały jakimkolwiek uszkodzeniem
zewnętrznym lub wewnętrznym produktu. Użycie materiałów, zwłaszcza papieru,
ze specyfikacją handlową lub stemplowanie jest dozwolone pod warunkiem, że do
nadruków lub etykietowania użyto nietoksycznego tuszu lub kleju. Opakowania
nie powinny zawierać żadnych zanieczyszczeń obcych. Najczęściej używane są
opakowania kartonowe.