Ostatnio dodane komentarze: |
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe tola 2013-06-30 08:01:36 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz Andrzej 2013-06-28 11:18:08 |
|
Artykuł: Choroby pomidorów |
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być. marta 2013-05-31 21:20:58 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic Andrzej 2013-04-21 09:57:16 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce Asia P. 2013-04-05 14:23:10 |
|
|
|
|
|
Zaopatrzenie roślin w azot |
Pszenica jara w 1 tonie ziarna wraz z odpowiednią ilością słomy zawiera około
30 kg azotu. W gospodarstwach konwencjonalnych, ilości tego składnika oszacowane
na podstawie oczekiwanych plonów, są stosowane w formie nawozów mineralnych
w podzielonych dawkach dostosowanych do rozwoju pszenicy. W rolnictwie
ekologicznym, które wyklucza stosowanie syntetycznych nawozów azotowych
|
Nawozy azotowe |
gorsze zaopatrzenie pszenicy powoduje słabe rozkrzewienie produkcyjne,
a w konsekwencji niską obsadę kłosów oraz mniejszy plon.
W rolnictwie ekologicznym podstawowe znaczenie ma zasobność stanowiska
w azot, a głównymi źródłami tego składnika dla pszenicy są:
- przyorane resztki pożniwne roślin motylkowatych drobnonasiennych lub
strączkowych. Im zasiewy te są bardziej udane tym pozostawiają więcej
związanego biologicznie azotu w resztkach pożniwnych. W zależności od
wielkości ich plonu i przebiegu pogody szacuje się, że pszenica z tego
źródła może pobrać od 30 do 80 kg/ha azotu
- mineralizacja glebowej substancji organicznej.
Interwencyjnie można także przed wysiewem pszenicy jarej zastosować dojrza
ły kompost w dawce około 10 t/ha. Jednak ilości azotu jakie pszenica może
wykorzystać z tego źródła są małe
- obornik lub kompost stosowany pod przedplon, można szacować, że w powszechnie
stosowanych dawkach około 25-30 t/ha, pszenica może pobrać 30 .50 kg/ha azotu
W niektórych krajach Europy Zachodniej dopuszcza się również w gospodarstwach
ekologicznych nawożenie pszenicy jarej małymi dawkami gnojowicy
w okresie wegetacji. Gnojowicę wprowadza się bezpośrednio na powierzchnię gleby
w międzyrzędzia pszenicy w fazie strzelania w źdźbło. Używa się do tego zabiegu
specjalnych rozlewaczy wyposażonych w węże ciągnione po powierzchni gleby.
W naszych warunkach natomiast można stosować pogłównie gnojówkę. W przypadku
dobrej jej jakości, brak dopływu wód opadowych, konieczne jest jej rozcieńczenie wodą w stosunku 1:3. |
|
Żródło: |
Komentarze (0)Brak komentarzy do tego artykułu
|