Ostatnio dodane komentarze: |
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe tola 2013-06-30 08:01:36 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz Andrzej 2013-06-28 11:18:08 |
|
Artykuł: Choroby pomidorów |
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być. marta 2013-05-31 21:20:58 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic Andrzej 2013-04-21 09:57:16 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce Asia P. 2013-04-05 14:23:10 |
|
|
|
|
|
Odczyn gleby |
Odczyn gleby, wyrażający się stężeniem jonów wodorowych w roztworze glebowym,
jest jednym z najważniejszych czynników kształtujących właściwości biologiczne,
fizyczne i chemiczne gleby. W glebach kwaśnych znacznemu ograniczeniu
ulega aktywność biologiczna mikroorganizmów. Struktura oraz stosunki powietrznowodne tych gleb są z reguły niestabilne, ze względu na brak lepiszcza
oraz destrukcyjne działanie kwaśnej próchnicy. Uniemożliwia to prawidłowy
rozwój systemu korzeniowego i pobieranie składników pokarmowych przez rośliny.
Najczęstszą przyczyną słabych wschodów, niskiej obsady roślin oraz niestabilnych
plonów jest kwaśny lub silnie kwaśny odczyn gleby. Wapń jest przyswajany
i pobierany w znacznych ilościach przez rośliny w formie jonu Ca 2+.
Burak cukrowy, podobnie jak większość roślin uprawnych, do swego prawidłowego rozwoju wymaga odczynu lekko kwaśnego lub obojętnego (pH 6,0-7,2).
Należy w tym miejscu zaznaczyć, iż potrzeby wapnowania winny być ustalane
w oparciu o skład granulometryczny gleby oraz jej kwasowość . Oznacza
to, że np. gleba lekka powinna wykazywać pH 5,6-6,0, a gleba ciężka pH
6,6-7,2. Podnoszenie odczynu powyżej tych wartości poprzez wapnowanie ujemnie wpływa na jej właściwości i pobieranie składników.
Najlepszym agrotechnicznym terminem do regulowania odczynu gleby jest wapnowanie
pod przedplon buraka, tj. pod zboża (mniejsza wrażliwość na zmianę pH).
Należy zastosować wówczas wolno działające nawozy węglanowe. W przypadku konieczności wapnowania po zbiorze przedplonu, nawozy wapniowe należy zastosować tuż po zakończeniu zbioru, pod podorywkę. |
|
Żródło: Uprawa Buraka Cukrowego w Gospodarstwach Ekologicznych Materiały dla rolników Praca zbiorowa pod redakcją dr J. Tyburskiego Radom 2004 |
Komentarze (1)Autor: ~jatoja1234 (2016-09-21, 16:47:47) [odpowiedzi: 0] (IP: 37.47.233.57)Odpowiedz Temat: tak wszystko ok ale jaka jest naj = |
|