Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe tola 2013-06-30 08:01:36
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz Andrzej 2013-06-28 11:18:08
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być. marta 2013-05-31 21:20:58
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic Andrzej 2013-04-21 09:57:16
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce Asia P. 2013-04-05 14:23:10
  Termin i technika zbioru
Sposoby określania terminu zbioru i wiele operacji manipulacyjnych po zbiorze
owoców z sadów ekologicznych są takie same jak w uprawie tradycyjnej. Do przechowywania
należy zbierać owoce w stadium dojrzałości zbiorczej. Pracownicy
zatrudnieni przy zbiorze owoców przeznaczonych do bezpośredniego spożycia powinni
być w dobrym stanie zdrowia i muszą przestrzegać zasad higieny. Producent
powinien zapewnić im dostęp do czystych toalet i bieżącej wody. Owoce ziarnkowe
zbiera się ręcznie do skrzynek lub skrzyniopalet.
 Opakowania i etykiety
Do przechowywania i w obrocie należy stosować opakowania dopuszczone do
kontaktu z żywnością, które są przeznaczone tylko dla produkcji ekologicznej (różniące się kolorem i oznakowaniem). Jabłka i gruszki z produkcji ekologicznej w klasie
'Ekstra', analogicznie jak z produkcji tradycyjnej, powinny być pakowane warstwami.
Do transportu na dalsze odległości zaleca się stosowanie opakowań z usztywnieniami
w narożnikach, pozwalającymi na przenoszenie większych obciążeń. Etykiety
opakowań powinny zawierać: nazwisko lub nazwę oraz adres producenta oraz
nazwę upoważnionej jednostki certyfikującej, jej numer identyfikacyjny i numer
certyfikatu zgodności. Owoce wyprodukowane metodą ekologiczną przeznaczone
na rynek owoców świeżych podlegają kontroli zgodności z normami handlowymi
oraz kontroli sanitarnej zgodnie z aktualnymi przepisami.
  Kontrola jakości, certyfikacja i oznakowanie produktów ekologicznych
Produkty rolnictwa ekologicznego mogą być wprowadzane do obrotu tylko wtedy,
jeżeli zostały wyprodukowane lub przetworzone metodami ekologicznymi, co
potwierdza certyfikat zgodności, wydany przez uprawnioną jednostkę, zatwierdzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Gospodarki Wiejskiej. Kontrolę prowadzi się na
wszystkich etapach produkcji, przechowywania, transportu i dystrybucji oraz handlu.
Kontrole są prowadzone regularnie, a ich częstotliwość uzależnia się od oczekiwanej
niezgodności z wymaganiami przepisów.
Oznakowanie produktu ekologicznego polega na zamieszczeniu na etykiecie
lub opakowaniu napisu 'produkt rolnictwa ekologicznego', nazwy producenta, numeru
certyfikatu zgodności, nazwy upoważnionej jednostki certyfikującej i jej numeru
identyfikacyjnego. Oprócz etykiet w znakowaniu produktów rolnictwa ekologicznego
mają zastosowanie znaki graficzne, ujednolicone w Unii Europejskiej,
ale w opisie słownym uwzględniające specyfikę językową każdego z krajów Unii.