Ostatnio dodane komentarze: |
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe tola 2013-06-30 08:01:36 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz Andrzej 2013-06-28 11:18:08 |
|
Artykuł: Choroby pomidorów |
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być. marta 2013-05-31 21:20:58 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic Andrzej 2013-04-21 09:57:16 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce Asia P. 2013-04-05 14:23:10 |
|
|
|
|
|
Zabiegi pielęgnacyjne papryki |
Regulacja warunków klimatycznych
Właściwy mikroklimat pod osłonami jest warunkiem zarówno prawidłowego
rozwoju rośliny jak i dobrego stanu fitosanitarnego uprawy. Optymalny zakres temperatur
powietrza w czasie wzrostu i owocowania to 20-32oC w dzień i 18-20oC
w nocy. W temperaturze poniżej 15oC kwiaty są źle zapylone i powstają owoce
zniekształcone, pomidorowate, a poniżej 10oC rośliny przestają rosnąć. Przy ponad
35oC papryka słabiej kwitnie, zrzuca zawiązki, a owoce ustawiają się na szypu
łkach pionowo, wierzchołkiem do góry. Okres ogrzewania obiektów trwa z reguły od listopada do maja. Wskazane jest jednak podgrzewanie obiektów nawet
w lecie, na ok. 1 godz. przed wschodem słońca, jeśli różnica temperatur dnia i nocy
przekracza 10oC. Na duże wahania temperatury papryka reaguje pogorszeniem
pobierania potasu, zmianami turgoru i suchymi spękaniami skórki. Rolę zabezpieczenia
przed dużymi spadkami temperatury dość dobrze spełniają kurtyny termoizolacyjne
ale są możliwe do zainstalowania tylko w szklarniach i dużych tunelach
stalowych.
Oprócz tradycyjnego ogrzewania bocznego wskazane jest instalowanie tzw. ogrzewania
wegetacyjnego tj. rur grzewczych ułożonych na powierzchni gruntu, bezpośrednio
w pobliżu rzędu roślin. Oddając ciepło ogrzewają i zmniejszają wilgotność
w ok. 10-15 cm warstwie gleby i 20-30 cm przygruntowej warstwie powietrza wokół roślin. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko szarej pleśni i zapewnia dobre warunki
rozwoju korzeni, a w konsekwencji przyspiesza plonowanie. Papryka dobrze rośnie
przy temperaturze podłoża 10-20oC. Zbyt zimne podłoże hamuje rozwój korzeni,
a przegrzane stymuluje występowanie suchej zgnilizny owoców.
Papryka jest rośliną wymagającą dość ścisłego reżimu wilgotności powietrza
w przedziale 65 - 75% wilgotności względnej. Odchylenia od normy wpływają na
nasilenie występowania suchej zgnilizny owoców, szarej pleśni i zgnilizny twardzikowej (przy zbyt wysokiej wilgotności) oraz przędziorków (przy zbyt niskiej
wilgotności). Przyczyniają się również do opadania zawiązków. Aby przy dużej
masie zielonej jaką wytwarza papryka, utrzymać odpowiednią wilgotność w obiekcie
należy go intensywnie wietrzyć, a w chłodnych okresach roku także ogrzewać.
Dla ułatwienia cyrkulacji powietrza zaleca się w dużych obiektach usytuowanie
rzędów roślin prostopadle do wietrzników bocznych. Bardzo dobrze przewietrzanymi
systemami uprawy są: rzędy pojedyncze i "szpaler hiszpański". Wietrząc
szklarnię czy stalowy tunel foliowy, najpierw otwiera się wietrzniki umieszczone
wysoko (w połaci dachowej w szklarniach, górne szczytowe w tunelach), a dopiero
w razie potrzeby wietrzniki boczne i drzwi.
Papryka jest bardzo wrażliwa na intensywny ruch powietrza. Przy silnym wietrze,
liście i zawiązki szybko tracą turgor na skutek intensywnej transpiracji i po
kilku takich zdarzeniach zawiązki opadają. Ponieważ papryka dobrze znosi zraszanie
liści, nawet w pełnym słońcu, najszybszym sposobem uzupełnienia niedoboru
wody w liściach i zawiązkach jest krótkotrwałe (ok. 4 min.) zamgławianie
lub deszczowanie roślin. W upalne, bezwietrzne dni zabieg taki nie tylko zwiększa
wilgotność ale też obniża temperaturę liści i powietrza pod osłonami. Drugim sposobem
obniżenia temperatury powietrza jest cieniowanie. Cieniówki zewnętrzne należy stosować tylko w okresie od maja do lipca. Później, kiedy spada intensywność
światła a rośliny są dobrze odżywione azotem, wzrasta niebezpieczeństwo
nierównomiernego wybarwiania owoców.
W tunelach, zwłaszcza z ograniczoną możliwością wietrzenia celowe jest stosowanie
specjalnych folii, które zapobiegają skraplaniu się pary i opadaniu kropel
na liście. Nagrzane krople wody mogą spowodować poparzenie liści.
Nawadnianie
Papryka wymaga unormowanych warunków powietrzno-wodnych w podłożu.
Aby utrzymać dobrą wilgotność gruntu paprykę trzeba regularnie nawadniać. Najbardziej
efektywne dostarczanie wody zapewniają systemy nawadniania kroplowego.
Dzięki zastosowaniu tensjometrów lub irometrów można określić moment, kiedy
należy nawadniać paprykę (siła ssąca poniżej 0.02 MPa). Bez tych urządzeń należy
kierować się zasadą, że na glebach lekkich wskazane jest stosowanie częstych ale
niewielkich dawek wody, na glebach cięższych dawki mogą być nieco większe a częstotliwość
ich podawania mniejsza. Przewody nawadniające układa się na gruncie
pod ściółką z folii PE lub słomy, a w przypadku włókniny - na jej powierzchni.
Nawadnianie polewowe wężem jest pracochłonne i kosztowne. Jednorazowa dawka
wody wynosi 10-15 dm3 wody/m2. Przy takim systemie nawadniania, lekkie gleby są zbyt intensywnie przemywane, a ciężkie mogą ulec rozmyciu i zaskorupieniu.
Nawożenie pogłówne
Podstawą efektywnego dokarmiania papryki są wyniki analiz chemicznych oraz
ocena stanu odżywienia roślin na podstawie obserwacji.
Na glebie prawidłowo nawożonej przedwegetacyjnie i utrzymywanej w odpowiedniej
wilgotności papryka nie wymaga nawożenia pogłównego przez pierwsze 10-12 tygodni. Przy słabym wzroście wegetatywnym lub widocznym osłabieniu roślin
podczas intensywnego owocowania może zajść potrzeba uzupełnienia azotu.
Do tego celu można używać produktów z glonów morskich oraz mączki z krwi lub
rozcieńczonej gnojówki.
Jeśli po ukorzenieniu się papryka rośnie prawidłowo, krytyczny moment nadchodzi
wraz z dojrzewaniem owoców. W tym okresie zwiększa się zapotrzebowanie
na potas, można więc dokarmiać rośliny siarczanem potasu. Jednorazowa dawka
nie może być większa niż 100 g K2SO4/m2, dlatego zaleca się stosowanie 2-3
dawek po 30-50 g K2SO4/m2. W sierpniu nawożenie takie warto zastosować przynajmniej
1 raz w tygodniu ponieważ potas jest słabo pobierany przy dużych wahaniach
temperatur dnia i nocy. Suchej zgniliźnie owoców zapobiega się stosując do
oprysku preparaty zawierające wapń, a w przypadku objawów niedoboru magnezu
najskuteczniej jest opryskiwać rośliny 0,2% roztworem siarczanu magnezu. Lekkie chlorozy żelazowo-magnezowe mogą wystąpić w okresie intensywnego owocowania,
po długo utrzymującej się zbyt wysokiej wilgotności podłoża i powietrza.
Taka sytuacja sprawia, że system korzeniowy jest osłabiony, wzrasta pH podłoża,
a mikroelementy oraz magnez są źle pobierane. Można obniżyć odczyn gleby przez
podlanie rozcieńczoną gnojówką (amonowa forma azotu zakwasza podłoże).
Jako pogłówny nawóz wieloskładnikowy można stosować guano. Zawiera ono
NPK (guano z rejonów deszczowych zawiera prawie tylko P) i mikroelementy.
Nawóz ten w dużym rozcieńczeniu nadaje się do codziennej fertygacji i nie ma
potrzeby stosowania posypowo innych nawozów. Celowość nawożenia roślin mączkami
z krwi, preparatami z glonów morskich oraz guanem należy uzgodnić z jednostką certyfikującą.
Pozostałe zabiegi pielęgnacyjne
Niezależnie od sposobu prowadzenia roślin obowiązują te same zasady cięcia
pędów. Z głównego rozgałęzienia usuwa się zawiązek o wielkości orzecha włoskiego
i wybiera 2-4 najsilniejsze pędy, które będą spełniały rolę przewodników.
W każdym węźle takiego przewodnika powinien znajdować się 1 liść, zawiązek i fragment pędu bocznego z liściem. Pozostałe części należy usunąć. W uprawach
szklarniowych paprykę należy ciąć sukcesywnie co ok. 2 tygodnie i prowadzić
wysoko (do ok. 2 m), wówczas w każdym węźle będzie owoc, który szybko dojrzeje
i zbiory będą systematyczne. W ogrzewanych tunelach można pozwolić, aby
na przewodniku, powyżej 8-10 węzła pozostał pęd boczny I rzędu, owocujący podobnie
jak przewodnik - w węzłach z 1 liściem i ulistnionym fragmentem pędu
bocznego II rzędu.
W tunelach nieogrzewanych, można zastosować cięcie ograniczone do tylu węz
łów na przewodnikach ile jest takich pędów. Ograniczenie liczby zawiązków w dolnej
partii rośliny zapobiega zakleszczaniu się owoców między pędami. Pozostająca powyżej ostatniego poziomu cięcia, naturalna korona spełniać będzie rolę kurtyny
termoizolacyjnej w zimne noce i naturalnej cieniówki chroniącej owoce przed
oparzeniami słonecznymi. Sukcesywnie cięta papryka jest stymulowana do zawią-
zywania ciągle nowych owoców, które szybko osiągają odpowiednią wielkość i barwę,
zachowując kształt. W uprawach z ograniczonym cięciem może być na roślinie
jednocześnie nawet do 10 owoców, które dojrzewają przez ok. 8 tygodni i mniej
więcej w tym samym czasie się wybarwiają. Ostatnie cięcie roślin wykonuje się 6-8 tygodni przed likwidacją uprawy i polega ono na ogłowieniu pędów ponad owocem.
Przez cały okres uprawy należy usuwać uszkodzone części roślin, starzejące się dolne liście, pędy płonne i odziomkowe. W uprawie papryki nie stosuje się
mechanicznego zapylania. |
|
Żródło: Ekologiczne metody uprawy Papryki w Gruncie i Pod Osłonami Materiały dla rolników Praca zbiorowa pod redakcją prof. dr hab. S. Kaniszewskiego |
Komentarze (4)Autor: admin (2009-10-21, 11:25:18) [odpowiedzi: 3] Temat: Dyskusja użytkowników na temat: Zabiegi pielęgnacyjne papryki |
|