Ostatnio dodane komentarze: |
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe tola 2013-06-30 08:01:36 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz Andrzej 2013-06-28 11:18:08 |
|
Artykuł: Choroby pomidorów |
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być. marta 2013-05-31 21:20:58 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic Andrzej 2013-04-21 09:57:16 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce Asia P. 2013-04-05 14:23:10 |
|
|
|
|
|
Zbiór, pakowanie i przygotowanie papryki do sprzedaży |
Sposób i termin zbioru, przygotowanie do sprzedaży.
Owoce papryki zbiera się w fazie dojrzałości konsumpcyjnej tzw. po osiągnięciu
odpowiedniej wielkości charakterystycznej dla danej odmiany. Mogą być zbierane
owoce zielone, zapalone lub całkowicie wybarwione. W uprawach polowych
zbiory przeprowadza się 2 lub 3-krotnie, zależnie od tempa dojrzewania owoców.
Zbiór należy wykonać ręcznie, wyłamując szypułkę w kolanku lub ścinając ją
ostrym nożem. Zebrane owoce należy staranie wkładać do opakowań nie uszkadzając przy tym powierzchni owocu. Każde najmniejsze zadrapanie, ukłucie skórki
lub mechaniczne uszkodzenie powierzchni owocu są przyczyną infekcji chorobowych
w czasie dalszego przechowania. Sortowania owoców dokonuje się w czasie zbioru odrzucając owoce uszkodzone, zniekształcone i chore.
|
Zbiory papryki |
Zaraz po zbiorze, szczególnie w okresie silnych upałów letnich, owoce powinny
być natychmiast schłodzone do temperatury 7-10°C w warunkach wysokiej wilgotności
względnej powietrza (95%), co ogranicza ubytki wody oraz marszczenie się
owoców. W warunkach gospodarstwa ogrodniczego schłodzenie papryki najprościej
można przeprowadzić stosując wentylację wymuszonym chłodnym powietrzem w komorze
chłodniczej. Skrzynki z owocami papryki należy tak ustawić w komorze, aby
zapewnić dobrą cyrkulacje powietrza w całym stosie, wykorzystując wentylator zamontowany
w chłodnicy powietrza lub umieścić dodatkowy wentylator, co znacznie
przyspieszy proces schładzania. Owoce papryki mogą być również schładzane w zimnej
wodzie (5°- 7°C) lub w warunkach obniżonego ciśnienia. Jeśli stosuje się schładzanie
w zimnej wodzie to przed przechowaniem owoce powinny być osuszone z kropel
wody pozostających na powierzchni, gdyż może to przyczynić się do gnicia podczas
przechowania. Schłodzone owoce przenosi się do komór chłodniczych, w których
będą one składowane. Owoce papryki przeznaczone do przechowania mogą
być bezpośrednio po zbiorze układane w opakowaniach (drewnianych lub kartonowych)
i umieszczane w przechowalni lub chłodni.
Ze względu na kształt owoce papryki dzieli się na cztery typy handlowe: owoce
wydłużone (ostro zakończone o szerokości powyżej 30 mm); owoce w kształcie graniastosłupa (tępo zakończone o szerokości powyżej 50 mm); owoce w kształcie graniastosłupa (ze stożkowym zakończeniem o szerokości powyżej 40 mm) i owoce spłaszczone
(pomidorokształtne o szerokości 55 mm). Owoce papryki dzieli się na dwie
klasy jakości:
klasa I - papryka powinna być dobrej jakości, owoce jędrne bez wad
skórki, szypułka może być lekko uszkodzona ale bez uszkodzenia nasady kielicha,
owoce charakterystyczne dla danej odmiany lub typu handlowego i osiągniętego stopnia
dojrzałości i zabarwienia;
klasa II - zalicza się owoce, które nie odpowiadają wymaganiom
klasy I ale spełniają następujące wymagania ń owoce mniej jędrne ale bez
oznak więdnięcia, z uszkodzoną szypułką, z wadami kształtu i rozwoju, z oparzelizną
słoneczną lub lekkimi zabliźnionymi uszkodzeniami pod warunkiem, że papryka zachowuje
swoje cechy charakterystyczne co do jakości i prezentacji.
W każdym opakowaniu papryka powinna być jednolita pod względem pochodzenia,
odmiany, typu handlowego, jakości i wielkości oraz w przypadku klasy I także
stopnia dojrzałości owoców. Dopuszczalne jest pakowanie wspólne papryki o różnym
zabarwieniu owoców jeśli zachowana jest jednolitość pod względem pochodzenia,
typu handlowego i wielkości. Widoczna w opakowaniu część papryki powinna być
reprezentatywna w stosunku do całej jego zawartości. Stosowane opakowania powinny
chronić należycie produkt przed uszkodzeniami. Materiały stosowane do wykładania wnętrza opakowań (skrzynek, kartonów) powinny być nowe, czyste i takiej jakości
aby zapobiegały uszkodzeniom zewnętrznym lub wewnętrznym owoców.
Dla ograniczenia ubytków masy i zachowania wysokiej jakości owoców stosuje
się różnego rodzaju opakowania. Pojedyncze owoce lub owoce ułożone na tackach
są pakowane w folię rozciągliwą lub folię polietylenową z mikroperforacją. Zastosowanie
opakowań foliowych z mikroperforacją modyfikuje skład gazowy atmosfery
wewnątrz opakowań zabezpieczając zarówno przed utratą wody jak i pozwalając
na znaczne przedłużenie okresu przechowania. Obniżony poziom tlenu i podwyższony poziom dwutlenku węgla wewnątrz opakowań foliowych hamuje jednak proces
dojrzewania i wybarwiania się składowanych owoców papryki. Do dłuższego
transportu stosuje się coraz częściej opakowania pozwalające na utrzymanie zmodyfikowanej
atmosfery i właściwej wilgotności względnej powietrza, co pozwala na
zachowanie wysokiej jakości i wartości handlowej nawet przez okres 3-4 tygodni.
Oznakowanie produktu rolnictwa ekologicznego, polega na zamieszczeniu bezpośrednio
na opakowaniu lub na etykiecie trwale przymocowanej do opakowania
napisu "produkt rolnictwa ekologicznego" oraz nazwy producenta, numeru certyfikatu,
nazwy upoważnionej jednostki certyfikującej i jej numeru identyfikacyjnego.
Przechowywanie i warunki transportu
|
Przechowywanie papryki |
Optymalna temperatura do przechowania owoców papryki wynosi 7o-10oC, wilgotność
względna powietrza na poziomie 90-95%, skład gazowy atmosfery 0% CO2
i 3% O2 lub 2% CO2 i 3% O2. Owoce papryki produkują bardzo małe ilości etylenu
i nie są wrażliwe na jego działanie. Długość okresu składowania wynosi 3-5 tygodni.
Papryka należy do roślin ciepłolubnych i dlatego owoce wymagają wyższej
temperatury składowania. Podczas dłuższego składowania owoców w niższej temperaturze
(< 7oC) notuje się uszkodzenia chłodowe owoców w postaci małych punktowych
zagłębień na powierzchni, wodnistych plam, odbarwienia gniazda nasiennego
i gnicia. Objawy te są szczególnie widoczne po przeniesieniu papryki do
wyższej temperatury (15-20oC). Bardziej tolerancyjne na przechowanie w niskiej
temperaturze są owoce czerwone, które mogą być składowane nawet przez okres 1
tygodnia w temperaturze 2oC bez widocznych objawów uszkodzeń chłodowych,
podczas gdy owoce zielone już po 3 dniach składowania w tej temperaturze wykazują uszkodzenia fizjologiczne. Czerwone owoce papryki, składowane w niskiej
temperaturze, po wyjęciu z przechowania należy jednak przeznaczyć do bezpośredniego
spożycia lub przetwórstwa.
Szybsze wybarwianie się owoców papryki zachodzi podczas przechowywania
jej w wyższej temperaturze (>13oC) w porównaniu do temperatury optymalnej. Gdy
temperatura zebranych owoców przekracza 20oC należy je przed przechowaniem
schłodzić do temperatury 10-12oC wstawiając do komory chłodniczej. Owoce mogą
być również schładzane w zimnej wodzie. Schładzanie przy użyciu chłodnej wody
pozwala na szybkie obniżenie temperatury zebranych owoców, ale może przyczynić
się do zwiększenia gnicia podczas przechowania. Papryka przechowywana w temperaturze
poniżej 7oC jest silnie porażana przez Alternarię, natomiast w temperaturze
4,5oC przez szarą pleśń (Botrytis cinerea). Gnicie owoców następuje zwykle od
szypułki, gdyż tam utrzymuje się również najwyższa wilgotność względna.
Wilgotność powietrza poniżej 90% powoduje intensywne parowanie owoców
i szybko rosną ubytki masy. Należy podkreślić, że utrata wody z owoców papryki
jest podstawowym czynnikiem skracającym okres przechowywania. Gdy ubytki
masy papryki wynoszą 7% owoce stają się miękkie, pomarszczone i nie nadają się
do sprzedaży. Natomiast podwyższony poziom wilgotności względnej powietrza
powyżej 95% sprzyja rozwojowi i rozprzestrzenianiu się chorób. Jest to szczególnie
istotne gdy owoce są przechowywane w opakowaniach foliowych, kartonach
foliowanych lub skrzynkach wykładanych folią polietylenową. W tego typu opakowaniach
należy przewidzieć odpowiednią perforację aby zapewnić utrzymanie
wilgotności na optymalnym poziomie.
Kontrolowana atmosfera ma korzystny wpływ na przechowywanie papryki,
a zwłaszcza na zahamowanie dojrzewania owoców, zmniejszenie intensywności
oddychania, produkcję etylenu i wydłużenie okresu składowania. Skład gazowy
atmosfery 0% CO2 i 3% O2 jest najlepszy dla przechowywania zielonych owoców
papryki składowanych w temperaturze 8°C. W tych warunkach po 6-8 tygodniach
notuje się znacznie mniejsze gnicie owoców niż w normalnej atmosferze.
Papryka przechowywana w kontrolowanej atmosferze odznacza się lepszą jakością i zawiera więcej witaminy C i E. Dobre wyniki uzyskuje się również przy
przechowywaniu papryki w kontrolowanej atmosferze zawierającej 2-5% CO2
i 3-5% O2. Optymalny skład atmosfery jest zależny od odmiany, stopnia początkowej
dojrzałości owoców, terminu zbioru i sposobu uprawy.
Owoce przeznaczone do transportu zaraz po zbiorze należy schłodzić do temperatury
około 8oC. Temperatura w czasie transportu owoców papryki będzie zależna
od stopnia dojrzałości owoców i długości okresu transportu. Podczas transportu
trwającego 3 do 5 dni utrzymuje się temperaturę na poziomie 5 - 8oC, natomiast
powyżej 1 tygodnia na poziomie 8oC. Owoce czerwone mogą być transportowane
w temperaturze 4 - 6oC. Należy zapewnić dobrą cyrkulacje powietrza w samochodach,
kontenerach lub wagonach kolejowych aby utrzymać równomierna
temperaturę oraz wilgotność względna na poziomie 90%. |
|
Żródło: Ekologiczne metody uprawy Papryki w Gruncie i Pod Osłonami Materiały dla rolników Praca zbiorowa pod redakcją prof. dr hab. S. Kaniszewskiego |
Komentarze (1)Autor: admin (2009-10-21, 11:25:18) [odpowiedzi: 0] Temat: Dyskusja użytkowników na temat: Zbiór, pakowanie i przygotowanie papryki do sprzedaży |
|