Ostatnio dodane komentarze: |
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe tola 2013-06-30 08:01:36 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz Andrzej 2013-06-28 11:18:08 |
|
Artykuł: Choroby pomidorów |
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być. marta 2013-05-31 21:20:58 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic Andrzej 2013-04-21 09:57:16 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce Asia P. 2013-04-05 14:23:10 |
|
|
|
|
|
Zabiegi pielęgnacyjne |
Regulowanie warunków mikroklimatu.
W uprawach ekologicznych naczelną zasadą jest zapobieganie rozwojowi chorób
i szkodników, a na drugim miejscu, w razie konieczności ich zwalczanie. Założenia te można częściowo osiągnąć poprzez utrzymanie właściwych parametrów
klimatu wewnętrznego obiektów uprawowych. Nowobudowane szklarnie i tunele
foliowe, a także modernizowane stare obiekty, są wyposażone w urządzenia
sterujące parametrami klimatu, w odniesieniu do warunków zewnętrznych.
Pomidor wymaga temperatur zmiennych. Najszybszy przyrost roślin następuje w zakresie
temperatur 22 -27oC w dzień i 16- 18 w nocy. Rośliny pomidora nie powinny być
narażone na przeciągi, musi być jednak zapewniona dostateczna wymiana powietrza,
aby uzyskać odpowiednią temperaturę. Jeżeli wietrzenie jest dobre, temperaturę w szklarni
można obniżyć o 1-2oC w stosunku do temperatury otaczającego powietrza.
|
Nowoczesna uprawa szklarniowa pozwala na całlodobowe regulowanie warunków klimatycznych. |
Temperatura
roślin pod osłonami może znacznie przekroczyć temperaturę powietrza, a podczas
nasłonecznienia może być obniżona jedynie przez cieniowanie obiektu.
Optymalna temperatura gleby w uprawie pomidora wynosi 15- 18oC. Temperatura
poniżej 15oC ogranicza i hamuje wzrost systemu korzeniowego i sprzyja rozwojowi chorób grzybowych i bakteryjnych. Wyższa temperatura gleby niż powietrza
sprzyja nadmiernemu wzrostowi wegetatywnemu, powodując opóźnienie kwitnienia,
a nawet zrzucanie zawiązków i owoców, szczególnie z pierwszego grona.
Optymalna wilgotność względna powietrza w uprawie pomidorów powinna wynosić:
po posadzeniu do kwitnienia 65%, w czasie kwitnienia i owocowania 60%.
Wysoka wilgotność powietrza sprzyja występowaniu chorób grzybowych, a niska
rozwojowi przędziorków i mszyc. Wysoka wilgotność w okresie owocowania powoduje
pękanie owoców. Aby utrzymać właściwą wilgotność powietrza obiekty
uprawowe należy intensywnie wietrzyć, a w chłodnych okresach ogrzewać. Nawet
w okresie lata, aby zapobiec kondensacji pary wodnej na roślinach w godzinach
nocnych, przy spadku temperatury poniżej 15oC, należy uruchamiać ogrzewanie
wegetacyjne szklarni rurami umieszczonymi w pobliżu roślin.
Stymulowanie wiązania owoców
Najprostszym sposobem poprawienia zapylania kwiatów jest potrząsanie drutami
(co 2 -3 dni), do których przywiązane są sznurki podtrzymujące rośliny.
Wstrząsy roślin powodują osypywanie się pyłku. Bardziej efektywne jest stosowanie
ręcznych bateryjnych wibratorów tzw. sztucznej pszczoły, którymi dotyka
się nasady gron kwiatowych. Wibracja grona przeprowadzana codziennie, lub co
drugi dzień powoduje obfite osypywanie się pyłku. Dla uzyskania dobrych wyników
zapylania należy w godzinach rannych zmniejszyć wilgotność powietrza
w pomieszczeniu uprawowym poprzez ogrzewanie i wietrzenie.
W ostatnich latach coraz powszechniej stosuje się naturalne zapylanie przez owady
(trzmiele ziemne, pszczoły samotnice). Najskuteczniejsze są trzmiele ziemne, które
są aktywne w niższych temperaturach i przy małej intensywności światła. Trzmiele
są bardzo aktywnymi zapylaczami, w ciągu minuty potrafią odwiedzić 20- 30 kwiatów.
Przy stosowaniu trzmiela ziemnego średnio 95% wytworzonych kwiatów jest
zawiązywana, poprawia się też jakość owoców. Wielkość rodzin trzmieli dostosowuje
się do powierzchni uprawy. Mini ule zapewniają zapylenie kwiatów na powierzchni
jednego tunelu (250- 300 m2), małe na powierzchni 600 - 800m2, średnie
na powierzchni 1000- 1500 m2, duże na powierzchni do 2500 m2.
|
Trzmiele często używane są do zapylania pomidorów. |
Przy wykorzystaniu trzmiela ziemnego do zapylania kwiatów należy:
- stosować
walkę biologiczną ze szkodnikami;
- unikać oprysków grzybobójczych przez
wprowadzać odmiany odporne i tolerancyjne;
- systematycznie uzupełniać trzmiele
po obniżeniu ich aktywności.
Pozostałe zabiegi pielęgnacyjne
Pomidory pod osłonami prowadzi się z reguły na jeden pęd główny. Rośliny
prowadzi się przy sznurkach zaczepionych do drutów stalowych przymocowanych do elementów konstrukcyjnych szklarni lub tunelu foliowego. Wszystkie
pędy boczne wyrastające z kątów liści należy wcześnie wyłamywać (gdy ich długość
osiągnie 2 - 3 cm). Do usuwania pędów bocznych nie zaleca się używania
noża ze względu na możliwość przenoszenia chorób z porażonych roślin na zdrowe.
Pęd główny roślin może być okręcany wokół sznurka lub przymocowywany
do sznurka specjalnymi klipsami. Stosowanie klipsów zmniejsza niebezpieczeństwo
porażenia roślin szarą pleśnią (sznurek pod ciężarem owoców bardzo często
uszkadza łodygę powodując zranienia przez które wnikają choroby).
Niekiedy rośliny prowadzi się na dwa pędy, szczególnie w niższych tunelach,
gdzie stosowanie wysokich konstrukcji do wiązania sznurów podpierających jest utrudnione. Uzyskuje się niższy wzrost roślin i rozłożenie gron na 2 pędy. Gdy owoce na pierwszym gronie są wielkości orzecha włoskiego, przeprowadzamy
zabieg usunięcia dolnych liści.
Usuwanie liści przeprowadza się w celu
przyśpieszenia dojrzewania oraz poprawy zdrowotności roślin (lepsze wietrzenie,
dobre osuszanie roślin, poprawa warunków świetlnych w dolnych partiach
roślin). Najpierw usuwa się porażone liście a dalej dolne liście pozostawiając jeden lub dwa pod gronem. I tak postępuje się z liśćmi każdego dorastającego grona. Jednorazowo z jednej rośliny powinno się usuwać nie więcej niż 3- 4 liście. Usuwanie większej liczby liści może prowadzić do zaburzeń w gospodarce
wodnej rośliny i powodować pękanie owoców. Terminowe usuwanie liści
jest bardzo istotne dla stworzenia właściwych warunków fitosanitarnych. Na 7- 8 tygodni przed planowanym terminem zakończenia uprawy przeprowadza się
zabieg ogławiania roślin, tzn. usuwania wierzchołka pędu głównego pozostawiając 2- 3 liście nad ostatnim rozwiniętym kwiatostanem. W przypadku nadmiernie
rozbudowanego grona, ostatnie zawiązki można usunąć pozostawiając
po 4 - 5 owoców w gronie. Zabieg ten polecany jest u odmian mięsistych w celu
uzyskania wyrównanych, jednakowej wielkości owoców. |
|
Żródło: Ekologiczne metody uprawy Pomidora w Gruncie i Pod Osłonami Materiały dla rolników Praca zbiorowa pod redakcją dr J. Babika |
Komentarze (2)Autor: admin (2009-10-21, 11:25:18) [odpowiedzi: 1] Temat: Dyskusja użytkowników na temat: Zabiegi pielęgnacyjne |
|