Ostatnio dodane komentarze: |
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe tola 2013-06-30 08:01:36 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz Andrzej 2013-06-28 11:18:08 |
|
Artykuł: Choroby pomidorów |
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być. marta 2013-05-31 21:20:58 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic Andrzej 2013-04-21 09:57:16 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce Asia P. 2013-04-05 14:23:10 |
|
|
|
|
|
Rodzaj gleby i jej właściwości |
Pod rośliny uprawiane metodami ekologicznymi zaleca się wybierać stanowiska
odpowiadające wymaganiom agrotechnicznym gatunku. Szczególną uwagę należy
zwrócić na naturalną żyzność gleby. Gleba przeznaczona pod uprawy jagodowych
powinna charakteryzować się korzystnymi właściwościami fizyko-chemicznymi i małym zachwaszczeniem. Zakwaszanie gleby jest naturalnym zjawiskiem.
Wynika ono z silnego wymywania jonów wapniowych i magnezowych z powierzchniowej
warstwy gleby. Zakwaszanie gleby następuje także przez stosowanie
nawozów potasowych i magnezowych w formach siarczanowych. Nadmierne
dawki potasu oraz związki siarki na glebach lekkich mogą również obniżyć odczyn
gleby.
Z badań wynika, że około 55% gleb użytkowanych rolniczo w Polsce
ma odczyn niższy niż 5,5 pH. Dla roślin jagodowych (z wyjątkiem borówki wysokiej
i żurawiny) optymalne wartości pH wynoszą 5,5-6,5. Dlatego aby podnieść
kwasowość gleby powyżej 5,5 pH celowe jest wapnowanie. Ujemny wpływ silnego
zakwaszenia gleby na wzrost i rozwój roślin wynika głównie z nadmiernej zawartości
glinu w roztworze glebowym.
Na glebach zakwaszonych wzrasta pobieranie
przez rośliny metali ciężkich. Przy odczynie gleby większym od 5,5 pH jony
glinu są trudno dostępne i nie stanowią niebezpieczeństwa dla roślin. Odczyn gleby,
jej zasolenie i zasobność w składniki pokarmowe, a także zanieczyszczenie
pierwiastkami śladowymi ocenia się na podstawie analizy próbek gleby. Badania
takie wykonują Stacje Chemiczno-Rolnicze. |
|
Żródło: |
Komentarze (0)Brak komentarzy do tego artykułu
|