We wszystkich klasach jakości cebula powinna być cała, zdrowa, czysta, bez
uszkodzeń mechanicznych i mrozowych, bez nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego.
Szyjka powinna być ukręcona lub równo obcięta na wysokość 6 cm.
Jakość cebuli powinna być taka, aby mogła wytrzymać transport i czynności manipulacyjne
oraz dotrzeć do miejsca przeznaczenia zachowując wartość handlową.
Wyróżnia się dwie klasy jakości.
Cebula w klasie I powinna posiadać cechy charakterystyczne dla odmiany i być
zdrowa, zwarta, bez widocznego na zewnątrz wyrośniętego szczypioru, bez korzeni
(dopuszcza się korzenie u cebuli zbieranej przed osiągnięciem pełnej dojrzałości). Dopuszcza się następujące wady, pod warunkiem, że nie wpływają one ujemnie
na ogólny wygląd cebuli i jej jakość: niewielkie wady kształtu, barwy, małe plamy
nie pokrywające 1/5 powierzchni cebuli, małe powierzchniowe pęknięcia zewnętrznych
łusek, pod warunkiem, że łuski mięsiste są należycie zabezpieczone.
 
Do klasy II zalicza się cebulę, która nie odpowiada wymaganiom klasy I, ale
spełnia następujące wymagania: jest dostatecznie jędrna, z wadami kształtu i barwy
łuski, z oznakami wyrośnięcia szczypioru widocznego na zewnątrz (nie więcej
niż 10% liczbowo lub wagowo w jednostce opakowania), ślady otarcia, obicia i zabliźnione
pęknięcia, z korzeniami, z plamami nie dochodzącymi do ostatniej suchej
łuski zewnętrznej, spękaniami zewnętrznych łusek lub częściowym ich brakiem
na powierzchni nie większej niż 1/3 cebuli, pod warunkiem, że łuski mięsiste
nie zostały uszkodzone.
Wielkość określa się największą średnicą poprzeczną cebuli. Różnica między
najmniejszą i największą średnicą cebuli w jednostce opakowania nie może przekraczać
20 mm, jeśli średnica najmniejszej cebuli jest równa lub mniejsza niż
40 mm, ale mniejsza niż 70 mm oraz 30 mm, jeśli średnica najmniejszej cebuli jest
równa 70 mm lub większa. Dla cebuli, która nie spełnia wymagań dla danej klasy
dopuszcza się w każdym opakowaniu następujące tolerancje: w klasie I - 10% liczbowo lub wagowo cebuli nie spełniającej wymagań tej klasy, lecz zgodnej z wymaganiami
dla klasy II oraz w klasie II - 10% liczbowo lub wagowo cebuli nie
spełniającej wymagań tej klasy ani wymagań minimalnych.
 
W każdym opakowaniu lub partii towaru luzem, cebula powinna być jednolita,
tego samego pochodzenia, odmiany, jakości i wielkości. Widoczna w opakowaniu
lub partii towaru luzem część cebuli powinna być reprezentatywna w stosunku do
całej jego zawartości. Użyte opakowania oraz sposób pakowania powinny należycie
chronić cebulę przed uszkodzeniami. Opakowania nie powinny zawierać żadnych
zanieczyszczeń oraz nie powodować uszkodzeń zewnętrznych lub wewnętrznych
produktu. Na każdym opakowaniu należy umieścić informacje zgrupowane
na tej samej stronie, naniesione w sposób czytelny, trwały i widoczny na zewnątrz.
Dla cebuli wysyłanej luzem (bezpośrednio ładowanej na środki transportu), informacje
te powinny być podane w dokumentach towarzyszących towarowi lub
umieszczone w widocznym miejscu wewnątrz środka transportu.
 
Oznakowanie cebuli pochodzącej z uprawy ekologicznej, polega na zamieszczeniu
bezpośrednio na opakowaniu lub na etykiecie trwale przymocowanej do
opakowania napisu "produkt rolnictwa ekologicznego" oraz nazwy producenta,
numeru certyfikatu, nazwy upoważnionej jednostki certyfikującej i jej numeru identyfikacyjnego. |