Uprawy ekologiczne Uprawy ekologiczne
Vademecum Nowoczesnego Rolnika

Szukaj informacji o uprawach:
Login:
Hasło:
Jeśli nie posiadasz konta
Zarejestruj się
Artykuły na temat:
Uprawa Ziemniaka
Uprawa Kapusty
Uprawa Marchwi
Uprawa Cebuli
Wymagania cebuli w stosunku do środowiska
Odmiany cebuli i ich przydatność
Stanowisko w zmianowaniu i płodozmian
Uprawa roli i przygotowanie pola
Nawożenie cebuli
Metody uprawy cebuli
Pielęgnowanie cebuli
Ochrona cebuli przed chwastami
Choroby cebuli
Szkodniki cebuli
Zbiór i dosuszanie cebuli
Przechowywanie cebuli
Wymagania jakościowe i przygotowanie cebuli do sprzedaży
Wymagania w czasie transportu
Uprawa Papryki (w gruncie i pod osłonami)
Uprawa Pomidora
Uprawa Ogórka
Uprawa Buraka ćwikłowego
Uprawa Buraka cukrowego
Uprawa Kukurydzy
Uprawa Żyta
Uprawa Pszenicy
Uprawa Owsa
Uprawa Jęczmienia jarego
Rośliny oleiste
Uprawa Roślin Jagodowych
Rośliny włókniste
Uprawa Gryki
Uprawa Gorczycy
Siatki na ptaki - ochrona ogrodów i sadów
Środki ochrony roślin
Ekologiczne uprawy roślin sadowniczych
Jak założyć gospodarstwo ekologiczne
Zasady Produkcji Ekologicznej
Zabazpieczenia przed kretami
Nawadnianie i melioracja
Szkody łowieckie w uprawach
Ostatnio dodane komentarze:
Artykuł: Uprawa Pomidora
Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe
tola 2013-06-30 08:01:36
Artykuł: Uprawa Pomidora
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz
Andrzej 2013-06-28 11:18:08
Artykuł: Choroby pomidorów
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być.
marta 2013-05-31 21:20:58
Artykuł: Uprawa Pomidora
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic
Andrzej 2013-04-21 09:57:16
Artykuł: Uprawa Pomidora
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce
Asia P. 2013-04-05 14:23:10
Informacje dodatkowe
Regulamin

Przechowywanie cebuli



     Optymalna temperatura przechowywania cebuli to 0oC, wilgotność względna powietrza w granicach 65-75%, skład gazowy atmosfery 5% CO2- 3% O2 lub ultra niska koncentracja tlenu i dwutlenku węgla - 2% CO2 - 2% O2. Cebula możebyć również przechowywana w stanie zamrożonym w stałej temperaturze -2° do -3oC. Długość okresu przechowania 8-12 miesięcy.
W naszych warunkach klimatycznych wymagania te można zapewnić składując cebulę w dobrze izolowanej przechowalni i umiejętnie wykorzystując do schładzania chłodne powietrze zewnętrzne.
Jeśli natomiast chcemy przedłużyć okres przechowania do maja-czerwca, wówczas należy składować w komorach chłodniczych w temperaturze 0oC.

      Duże straty podczas przechowania cebuli spowodowane są głównie wyrastaniem korzeni i szczypioru. Następuje przy tym obniżenie jej jakości wskutek spękania suchych łusek okrywających łuski mięsiste, zachodzących zmian zabarwienia łuski suchej, kształtu oraz twardości cebul.
Wyrastanie korzeni jest spowodowane głównie wysoką wilgotnością względną powietrza utrzymującą się w przechowalni lub chłodni, a wyrastanie szczypioru podwyższoną temperaturą. Jak wykazały dziesięcioletnie badania straty spowodowane gniciem cebuli, głównie wskutek porażenia przez zgniliznę szyjkową (Botrytis allii), były stosunkowo małe i nie przekraczały 2-3%.

      W budynkach adaptowanych cebula jest składowana luzem ze szczypiorem, warstwą wysokości ok. 3 m, na ażurowej podłodze lub na nadpodłogowych kanałach wentylacyjnych. Izolację termiczną ścian budynku stanowią najczęściej baloty słomy ułożone dookoła pryzmy składowanej cebuli. Stosowany system wentylacyjny pozwala jedynie na wentylację powietrzem zewnętrznym, bądź też po zamknięciu drzwi powietrzem wewnętrznym.
Cebula, po wstępnym podsuszeniu na polu, jest ładowana do pomieszczenia, gdzie odbywa się dalszy proces dosuszania,przy wykorzystaniu jedynie ciepłego powietrza zewnętrznego. Czasami stosuje się dodatkowe podgrzewanie powietrza używanego do dosuszania cebuli, szczególnie w okresach wilgotnej i chłodnej jesieni.
Do schładzania cebuli wykorzystuje się każdy spadek temperatury zewnętrznej, ręcznie sterując pracą wentylatorów. W tego typu pomieszczeniach utrudniona jest kontrola warunków przechowania i często, wskutek dużych różnic temperatury w masie składowanej cebuli i otaczającego powietrza, dochodzi do kondensacji pary wodnej w górnej warstwie pryzmy cebuli.

      Okres przechowania cebuli w tego typu pomieszczeniach jest krótki i wynosi 4 - 5 miesięcy. Przy sprzyjających warunkach jesienią i zimą ten sposób daje dobre rezultaty bez większych nakładów inwestycyjnych. Najczęściej jednak są duże problemy z dobrym dosuszeniem cebuli, szczególnie przy chłodnej i wilgotnej pogodzie panującej jesienią.
Zimą cebula często zamarza (niewystarczająca izolacja termiczna), a sterowanie ręczne pracą systemu wentylacyjnego jest bardzo uciążliwe dla producenta i nie pozwala na pełne wykorzystanie chłodu naturalnego. Jest to sposób bardzo ryzykowny i może być traktowany jako tymczasowy.
Nowoczesna przechowalnia cebuli.
Nowoczesna przechowalnia cebuli.

Specjalistyczne przechowalnie mają izolację termiczną i przeciwwilgociową ścian, stropu, a niekiedy również i podłogi oraz są wyposażone w system wentylacyjny. Stanowi on podstawowe wyposażenie tego typu obiektów, chociaż bardzo często dodatkowo stosuje się także instalację chłodniczą. System wentylacyjny składa się z wentylatorów, pionowych i poziomych kanałów wentylacyjnych, otworów wlotowych i wylotowych powietrza oraz klap wentylacyjnych. Wymiary otworów wlotowych, wylotowych i przekroje kanałów wentylacyjnych dostosowuje się do pojemności składowej przechowalni. Dla zapewnienia równomiernego przep ływu i rozprowadzenia powietrza w komorze przechowalniczej, przekrój kanałów powinien być zmienny na ich długości, a odległość między kanałami nadpodłogowymi nie powinna przekraczać 3 m. Maksymalna długość kanału nie powinna być większa niż 20 m. Wydajność wentylatorów powinna zapewnić dostarczenie 100 - 150 m3 powietrza na 1 m3 cebuli na godzinę, przy ciśnieniu 300 Pa. Dodatkowe wyposażenie tego typu przechowalni stanowią nagrzewnice powietrza. Są one szczególnie potrzebne, gdy stosuje się jednofazowy zbiór cebuli.

      Cebula w przechowalniach jest składowana luzem warstwą 3 - 3.5 m ze szczypiorem. Dosuszanie cebuli rozpoczyna się natychmiast po załadunku, wykorzystując ciepłe powietrze zewnętrzne lub też powietrze podgrzane minimum o 5oC, w stosunku do aktualnej temperatury powietrza zewnętrznego.
Okres dosuszania cebuli w przechowalni trwa 2 do 3 tygodni, zależnie od stopnia jej podsuszenia w polu. Do schładzania i utrzymania temperatury na niskim poziomie w okresie przechowania, w naszych warunkach klimatycznych, należy wykorzystywać przede wszystkim chłodne powietrze zewnętrzne. Okres schładzania cebuli może być stopniowy i trwać do 4 - 6 tygodni. Nie ma to istotnego wpływu na trwałość przechowalniczą cebuli dojrzałej i dobrze dosuszonej. W przypadku składowania cebuli słabo dojrzałej i odznaczającej się krótkim okresem spoczynku (widoczne wyrastanie szczypioru) proces schładzania powinien być bardzo krótki, aby jak najszybciej ograniczyć tempo zachodzących procesów życiowych. Długotrwałe przechowanie cebuli do maja - czerwca wymaga jednak zastosowania urządzeń chłodniczych.
Przykład przechowalni boksowej cebuli i wentylacji powietrza wewnątrz.
Przykład przechowalni boksowej cebuli i wentylacji powietrza wewnątrz.


      Kontrola warunków przechowania (temperatura, wilgotność względna powietrza) oraz praca systemu wentylacyjnego jest sterowana przy wykorzystaniu specjalnych urządzeń lub systemu komputerowego. Pozwala to na precyzyjne wykorzystanie chłodnego powietrza zewnętrznego do schłodzenia cebuli, umożliwia zmniejszenie zużycia energii elektrycznej, znacznie ułatwia obsługę przechowalni oraz zapewnia utrzymanie optymalnych warunków przez cały okres składowania cebuli. Cebula w tego typu przechowalniach może być składowana również w paletach skrzyniowych o pojemności 900 - 1000 kg.
Przy składowaniu cebuli w paletach skrzyniowych konieczne jest całkiem inne rozwiązanie systemu wentylacyjnego. Wzdłuż jednej ze ścian budynku zbudowany jest specjalny kanał wentylacyjny z otworami. Umieszczone są w nim wentylatory dostarczające powietrze do otworów wylotowych znajdujących się w jednej ze ścian kanału. Bezpośrednio przy tej ścianie ustawia się palety skrzyniowe tak, aby otwory w ścianie pokrywały się z otworami pod paletą skrzyniową tworząc w ten sposób poziome kanały wentylacyjne. Wyloty utworzonych kanałów są zamknięte w ostatniej skrzyni paletowej stojącej w rzędzie. Tłoczone powietrze jest zmuszone do przejścia przez warzywa składowane w każdej palecie skrzyniowej, czyli uzyskuje się podobny efekt jak przy składowaniu luzem.
Przy ręcznym sterowaniu pracą systemu wentylacyjnego nie zawsze uzyskuje się optymalne warunki do dosuszania i przechowania cebuli, a jednocześnie zużycie energii elektrycznej jest znacznie wyższe, o 20-25%.
Stosowany obecnie powszechnie automatyczny system sterowania pracą systemu wentylacyjnego, pozwala na optymalne wykorzystane warunków zewnętrznych do dosuszania i schładzania cebuli a także zapewnia utrzymanie temperatury i wilgotności względnej powietrza na stałym poziomie przez cały okres przechowania.

      Cebula przeznaczona do przechowywania zarówno w chłodniach zwykłych jak i z kontrolowaną atmosferą powinna być dobrze dosuszona. Jako opakowanie stosuje się skrzynki uniwersalne (lub podobne) ustawiane na paletach lub też palety skrzyniowe o pojemności ok. 1000 kg. Ustawia się je na wysokość 5 - 6-ciu skrzyniopalet.
Temperaturę utrzymuje się na poziomie 0oC, a wilgotność względną powietrza w granicach 65 - 80%. Zaleca się standardowy skład gazowy atmosfery, o zawartości 5% CO2 i 3% O2, chociaż bardzo dobre wyniki uzyskuje się podczas przechowywania cebuli w ultra niskiej koncentracji tlenu i dwutlenku węgla (1-2% CO2 - 1.5 -3% O2).
Żródło: Ekologiczne metody uprawy Cebuli Materiały dla rolników Praca zbiorowa pod redakcją dr J. Babika Radom 2004
Komentarze (3)
Autor: admin     (2009-10-21,  11:25:18)      [odpowiedzi: 2]
Temat:

Komentarze na temat: Przechowywanie cebuli


Dyskusja użytkowników na temat: Przechowywanie cebuli


Dodaj nowy wątek

Temat:
Treść:
Autor: Napisz wynik działania: 5minusplus 2 =
Walczymy ze spamem w komentarzach. Spam generują roboty. Rozwiązanie powyższego działania przekonuje nas że nie jesteś robotem :)
Jesteś niezalogowany. Zaloguj się lub zarejestruj i zyskaj dostęp do zaawansowanych funkcji portalu zupełnie za darmo!

Reklama
Agrowłókniny rabatka.pl
Siatki przeciw ptakom rabatka.pl

Ogrodzenia elektryczne Chapron