Ostatnio dodane komentarze: |
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe tola 2013-06-30 08:01:36 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz Andrzej 2013-06-28 11:18:08 |
|
Artykuł: Choroby pomidorów |
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być. marta 2013-05-31 21:20:58 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic Andrzej 2013-04-21 09:57:16 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce Asia P. 2013-04-05 14:23:10 |
|
|
|
|
|
Przechowywanie cebuli |
 Optymalna temperatura przechowywania cebuli to 0oC, wilgotność względna
powietrza w granicach 65-75%, skład gazowy atmosfery 5% CO2- 3% O2 lub ultra niska koncentracja tlenu i dwutlenku węgla - 2% CO2 - 2% O2.
Cebula możebyć również przechowywana w stanie zamrożonym w stałej temperaturze -2° do
-3oC. Długość okresu przechowania 8-12 miesięcy.
W naszych warunkach klimatycznych wymagania te można zapewnić składując cebulę w dobrze izolowanej przechowalni i umiejętnie wykorzystując do schładzania chłodne powietrze zewnętrzne.
Jeśli natomiast chcemy przedłużyć okres
przechowania do maja-czerwca, wówczas należy składować w komorach chłodniczych
w temperaturze 0oC.
 
Duże straty podczas przechowania cebuli spowodowane są głównie wyrastaniem
korzeni i szczypioru. Następuje przy tym obniżenie jej jakości wskutek spękania
suchych łusek okrywających łuski mięsiste, zachodzących zmian zabarwienia
łuski suchej, kształtu oraz twardości cebul. Wyrastanie korzeni jest spowodowane
głównie wysoką wilgotnością względną powietrza utrzymującą się w przechowalni
lub chłodni, a wyrastanie szczypioru podwyższoną temperaturą. Jak
wykazały dziesięcioletnie badania straty spowodowane gniciem cebuli, głównie
wskutek porażenia przez zgniliznę szyjkową (Botrytis allii), były stosunkowo małe
i nie przekraczały 2-3%.
 
W budynkach adaptowanych cebula jest składowana luzem ze szczypiorem,
warstwą wysokości ok. 3 m, na ażurowej podłodze lub na nadpodłogowych kanałach wentylacyjnych. Izolację termiczną ścian budynku stanowią najczęściej baloty
słomy ułożone dookoła pryzmy składowanej cebuli. Stosowany system wentylacyjny
pozwala jedynie na wentylację powietrzem zewnętrznym, bądź też po zamknięciu
drzwi powietrzem wewnętrznym. Cebula, po wstępnym podsuszeniu na
polu, jest ładowana do pomieszczenia, gdzie odbywa się dalszy proces dosuszania,przy wykorzystaniu jedynie ciepłego powietrza zewnętrznego. Czasami stosuje
się dodatkowe podgrzewanie powietrza używanego do dosuszania cebuli, szczególnie
w okresach wilgotnej i chłodnej jesieni.
Do schładzania cebuli wykorzystuje się każdy spadek temperatury zewnętrznej,
ręcznie sterując pracą wentylatorów. W tego typu pomieszczeniach utrudniona
jest kontrola warunków przechowania i często, wskutek dużych różnic temperatury
w masie składowanej cebuli i otaczającego powietrza, dochodzi do kondensacji
pary wodnej w górnej warstwie pryzmy cebuli.
 
Okres przechowania cebuli
w tego typu pomieszczeniach jest krótki i wynosi 4 - 5 miesięcy. Przy sprzyjających warunkach jesienią i zimą ten sposób daje dobre rezultaty bez większych
nakładów inwestycyjnych. Najczęściej jednak są duże problemy z dobrym dosuszeniem
cebuli, szczególnie przy chłodnej i wilgotnej pogodzie panującej jesienią.
Zimą cebula często zamarza (niewystarczająca izolacja termiczna), a sterowanie
ręczne pracą systemu wentylacyjnego jest bardzo uciążliwe dla producenta i nie
pozwala na pełne wykorzystanie chłodu naturalnego. Jest to sposób bardzo ryzykowny
i może być traktowany jako tymczasowy.
|
Nowoczesna przechowalnia cebuli. |
Specjalistyczne przechowalnie mają izolację termiczną i przeciwwilgociową
ścian, stropu, a niekiedy również i podłogi oraz są wyposażone w system wentylacyjny. Stanowi on podstawowe wyposażenie tego typu obiektów, chociaż bardzo
często dodatkowo stosuje się także instalację chłodniczą. System wentylacyjny
składa się z wentylatorów, pionowych i poziomych kanałów wentylacyjnych, otworów
wlotowych i wylotowych powietrza oraz klap wentylacyjnych. Wymiary otworów
wlotowych, wylotowych i przekroje kanałów wentylacyjnych dostosowuje się
do pojemności składowej przechowalni. Dla zapewnienia równomiernego przep
ływu i rozprowadzenia powietrza w komorze przechowalniczej, przekrój kanałów powinien być zmienny na ich długości, a odległość między kanałami nadpodłogowymi nie powinna przekraczać 3 m. Maksymalna długość kanału nie powinna
być większa niż 20 m. Wydajność wentylatorów powinna zapewnić dostarczenie
100 - 150 m3 powietrza na 1 m3 cebuli na godzinę, przy ciśnieniu 300 Pa.
Dodatkowe wyposażenie tego typu przechowalni stanowią nagrzewnice powietrza.
Są one szczególnie potrzebne, gdy stosuje się jednofazowy zbiór cebuli.
 
Cebula
w przechowalniach jest składowana luzem warstwą 3 - 3.5 m ze szczypiorem.
Dosuszanie cebuli rozpoczyna się natychmiast po załadunku, wykorzystując ciepłe powietrze zewnętrzne lub też powietrze podgrzane minimum o 5oC, w stosunku
do aktualnej temperatury powietrza zewnętrznego. Okres dosuszania cebuli
w przechowalni trwa 2 do 3 tygodni, zależnie od stopnia jej podsuszenia w polu.
Do schładzania i utrzymania temperatury na niskim poziomie w okresie przechowania,
w naszych warunkach klimatycznych, należy wykorzystywać przede
wszystkim chłodne powietrze zewnętrzne. Okres schładzania cebuli może być stopniowy i trwać do
4 - 6 tygodni. Nie ma to istotnego wpływu na trwałość
przechowalniczą cebuli dojrzałej i dobrze dosuszonej. W przypadku składowania
cebuli słabo dojrzałej i odznaczającej się krótkim okresem spoczynku (widoczne
wyrastanie szczypioru) proces schładzania powinien być bardzo krótki,
aby jak najszybciej ograniczyć tempo zachodzących procesów życiowych. Długotrwałe przechowanie cebuli do maja - czerwca wymaga jednak zastosowania urządzeń chłodniczych.
|
Przykład przechowalni boksowej cebuli i wentylacji powietrza wewnątrz. |
 
Kontrola warunków przechowania (temperatura, wilgotność względna powietrza)
oraz praca systemu wentylacyjnego jest sterowana przy wykorzystaniu specjalnych
urządzeń lub systemu komputerowego. Pozwala to na precyzyjne wykorzystanie
chłodnego powietrza zewnętrznego do schłodzenia cebuli, umożliwia
zmniejszenie zużycia energii elektrycznej, znacznie ułatwia obsługę przechowalni
oraz zapewnia utrzymanie optymalnych warunków przez cały okres składowania
cebuli. Cebula w tego typu przechowalniach może być składowana również w paletach
skrzyniowych o pojemności 900 - 1000 kg.
Przy składowaniu cebuli w paletach skrzyniowych konieczne jest całkiem inne rozwiązanie systemu wentylacyjnego. Wzdłuż jednej ze ścian budynku zbudowany
jest specjalny kanał wentylacyjny z otworami. Umieszczone są w nim wentylatory
dostarczające powietrze do otworów wylotowych znajdujących się w jednej
ze ścian kanału. Bezpośrednio przy tej ścianie ustawia się palety skrzyniowe tak,
aby otwory w ścianie pokrywały się z otworami pod paletą skrzyniową tworząc
w ten sposób poziome kanały wentylacyjne. Wyloty utworzonych kanałów są zamknięte
w ostatniej skrzyni paletowej stojącej w rzędzie. Tłoczone powietrze jest
zmuszone do przejścia przez warzywa składowane w każdej palecie skrzyniowej,
czyli uzyskuje się podobny efekt jak przy składowaniu luzem.
Przy ręcznym sterowaniu pracą systemu wentylacyjnego nie zawsze uzyskuje
się optymalne warunki do dosuszania i przechowania cebuli, a jednocześnie zużycie
energii elektrycznej jest znacznie wyższe, o 20-25%. Stosowany obecnie powszechnie
automatyczny system sterowania pracą systemu wentylacyjnego, pozwala
na optymalne wykorzystane warunków zewnętrznych do dosuszania i schładzania
cebuli a także zapewnia utrzymanie temperatury i wilgotności względnej
powietrza na stałym poziomie przez cały okres przechowania.
 
Cebula przeznaczona do przechowywania zarówno w chłodniach zwykłych jak
i z kontrolowaną atmosferą powinna być dobrze dosuszona. Jako opakowanie stosuje
się skrzynki uniwersalne (lub podobne) ustawiane na paletach lub też palety
skrzyniowe o pojemności ok. 1000 kg. Ustawia się je na wysokość 5 - 6-ciu skrzyniopalet.
Temperaturę utrzymuje się na poziomie 0oC, a wilgotność względną powietrza
w granicach 65 - 80%. Zaleca się standardowy skład gazowy atmosfery,
o zawartości 5% CO2 i 3% O2, chociaż bardzo dobre wyniki uzyskuje się podczas
przechowywania cebuli w ultra niskiej koncentracji tlenu i dwutlenku węgla
(1-2% CO2 - 1.5 -3% O2). |
|
Żródło: Ekologiczne metody uprawy Cebuli Materiały dla rolników Praca zbiorowa pod redakcją dr J. Babika Radom 2004 |
Komentarze (3)Autor: admin (2009-10-21, 11:25:18) [odpowiedzi: 2] Temat: Dyskusja użytkowników na temat: Przechowywanie cebuli |
|