Ostatnio dodane komentarze: |
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe tola 2013-06-30 08:01:36 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz Andrzej 2013-06-28 11:18:08 |
|
Artykuł: Choroby pomidorów |
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być. marta 2013-05-31 21:20:58 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic Andrzej 2013-04-21 09:57:16 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce Asia P. 2013-04-05 14:23:10 |
|
|
|
|
|
Wymagania pokarmowe i potrzeby nawozowe buraka |
Przez wymagania pokarmowe określa się ilość składników pokarmowych
jaką rośliny pobierają w ciągu całego okresu wegetacji na wytworzenie plonu. Zależą one nie tylko od gatunku rośliny, ale często także od odmiany. Burak ćwikłowy
należy do warzyw o dość dużych wymaganiach pokarmowych. Z plonem całkowitym
świeżej masy (korzenie + liście) wynoszącym 50 ton z 1 ha pobiera z gleby
135 kg N, 23 kg P, 230 kg K i 23 kg Mg.
Potrzebami nawozowymi określa się ilość składników pokarmowych jaką należy
wnieść do gleby w postaci nawozów aby uzupełnić ich zapas do poziomu zapewniającego uzyskanie wysokiego i dobrej jakości plonu. Zależą one przede wszystkim
od zasobności gleby w przyswajalne formy poszczególnych składników pokarmowych
oraz od wymagań pokarmowych uprawianej rośliny. Dostępność składników
pokarmowych dla roślin zależy od wielu czynników, a do najważniejszych
należą: temperatura, wilgotność i skład mechaniczny gleby, zawartość substancji
organicznej i aktywność mikrobiologiczna gleby, oraz odczyn i zawartość wapnia.
Burak ćwikłowy jest rośliną głęboko korzeniącą się (pojedyncze korzenie penetrują glebę na głębokość przekraczającą nawet 2 metry), zatem w późniejszym okresie
wegetacji z powodzeniem może korzystać ze składników głębiej zalegających
w profilu glebowym. Podstawą racjonalnego nawożenia jest więc określenie, na
podstawie analiz próbek gleby wykonanych w wyspecjalizowanych laboratoriach
chemiczno- rolniczych, zasobności gleby w przyswajane formy podstawowych
składników pokarmowych.
Optymalne zawartości poszczególnych składników pokarmowych dla buraka
ćwikłowego (w mg/l gleby) mieszczą się w następujących granicach: 70-90 N
(NO3+NH4), 50-70 P, 170-250 K, 60-80 Mg i 1000-2000 Ca, a optymalna wartość
pH gleby waha się od 6 do 7,5.
Burak ćwikłowy ma duże skłonności do nadmiernego
gromadzenia azotanów w korzeniach spichrzowych (trzy do pięciu razy
większą niż marchew). Zbyt duża dostępność azotu w glebie powoduje, że korzenie
przerastają, gorzej się wybarwiają oraz gorzej przechowują. Na glebach ubogich
w azot liście buraka są intensywnie czerwone, słabo wyrośnięte i szybko zasychają,
a plon korzeni jest niski.
Buraki mają wysokie zapotrzebowanie na potas. Objawem
niedoboru tego składnika są nekrotyczne zmiany występujące na brzegach starszych
liści, obejmujące stopniowo całą blaszkę liściową. Bardzo ważnym składnikiem
pokarmowym jest również magnez. Niedobór tego składnika objawia się początkowo żółtym zabarwieniem liści, przy zachowaniu zielonej barwy nerwów.
W późniejszej fazie tkanka zamiera, a na brzegach liście mają postrzępioną blaszkę.
Z mikroelementów buraki są najbardziej wrażliwe na niedobór boru, który
wywołuje groźne choroby fizjologiczne- zgorzel liści sercowych i suchą zgniliznę
korzeni. |
|
Żródło: Ekologiczne metody uprawy Buraka Ćwikłowego Materiały dla rolników Praca zbiorowa pod redakcją dr J. Babika |
Komentarze (0)Brak komentarzy do tego artykułu
|