Ostatnio dodane komentarze: |
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe tola 2013-06-30 08:01:36 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz Andrzej 2013-06-28 11:18:08 |
|
Artykuł: Choroby pomidorów |
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być. marta 2013-05-31 21:20:58 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic Andrzej 2013-04-21 09:57:16 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce Asia P. 2013-04-05 14:23:10 |
|
|
|
|
|
Odmiany buraka |
Odmiany przeznaczone do uprawy ekologicznej winny odznaczać się: silnie
rozbudowanym systemem korzeniowym, wysoką odpornością na choroby i szkodniki,
konkurencyjnością w stosunku do chwastów, dobrą plennością i trwałością
przechowalniczą, niską skłonnością do akumulacji azotanów oraz odpowiednią
jakością, zgodną z wymaganiami konsumentów i przemysłu przetwórczego.
Zgodnie z ustawą o rolnictwie ekologicznym materiał siewny używany w uprawach
ekologicznych powinien być również produkowany metodami ekologicznymi.
W okresie przejściowym, do roku 2005, dopuszcza się jednak używanie materiału siewnego pochodzącego także z upraw konwencjonalnych.
Odmiany buraków
ćwikłowych różnią się między sobą:
- kształtem korzeni spichrzowych- spłaszczone, kuliste, wydłużone
- długością okresu wegetacji- wczesne, średniowczesne, późne
- zawartością suchej masy, cukrów i innych składników pokarmowych
- wybarwieniem miąższu
- odpornością na choroby
- skłonnością do "pośpiechowatości"
- skłonnością do gromadzenia azotanów i innymi cechami
Dobra odmiana buraka ćwikłowego, oprócz wysokiej plenności, powinna
odznaczać się dużym udziałem plonu handlowego w plonie ogólnym oraz brakiem
skłonności do szybkiego przerastania. Korzenie o zbyt dużej średnicy posiadają
miąższ gorszej jakości. Na ogół najbardziej pożądaną frakcją są korzenie o średnicy
4 do 8 cm. Oprócz tego dobra odmiana powinna charakteryzować się intensywnym
i równomiernym zabarwieniem miąższu, bez wyraźnych pierścieni na przekroju.
Pożądane jest, aby pierścienie były wąskie i mało widoczne. Barwa i intensywność
miąższu zależy od poziomu zawartości w korzeniach naturalnych barwników
betaniny i wulgaksantyny oraz ich wzajemnego stosunku, który waha się
w zależności od odmiany od 2 do 5. Przy większym stosunku betaniny do wulgaksantyny
barwa miąższu jest fioletowoczerwona, a przy niższym czerwona lub
pomarańczowo- czerwona. Smak buraków w dużej mierze zależy od zawartości
cukrów. Przy wyższych zawartościach cukrów ich smak jest lepszy. Ponadto dobra
odmiana powinna odznaczać się małą skłonnością do gromadzenia azotanów oraz do przedwczesnego wybijania w pędy kwiatostanowe (bardzo ważne w uprawie
wczesnej), a także dużą odpornością na choroby, a zwłaszcza chwościka burakowego.
Skórka korzeni powinna być gładka o barwie ciemnoczerwonej.
Niekorzystną
cechą, zwłaszcza przy produkcji buraków na świeży rynek jest korkowacenie skórki.
Do uprawy ekologicznej zaleca się przede wszystkim starsze odmiany krajowe
buraka ćwikłowego takie jak: Egipski, Czerwona Kula, Okrągły Ciemnoczerwony
czy Crosby. Odmiany te uprawiane są w Polsce od ponad 40 lat i dobrze się przystosowały do naszych warunków klimatycznych i glebowych. Z nowszych godnymi
polecenia są odmiany takie jak: Chrobry i Nochowski, o podwyższonej zawartości
betaniny, wczesna i bardzo plenna odmiana mieszańcowa Wodan F1, o bardzo
małej skłonności do wybijania w pędy kwiatostanowe, odmiana Bikores, o gładkiej
skórce i dobrze wybarwionym miąższu, a także odmiany Opolski i Rywal, o wyd
łużonym cylindrycznym kształcie korzeni, bardzo przydatne do konserwowania
w postaci plastrów.
Wybór konkretnej odmiany zależy od celu uprawy oraz przeznaczania plonu.
Do uprawy na wczesny zbiór pęczkowy szczególnie polecana jest odmiana Wodan
F1, a także Egipski i Crosby. Do produkcji suszu wymagane są odmiany o dużej
zawartości suchej masy. Z zalecanych do produkcji ekologicznej odmian dużą przydatności
ą do tego celu odznaczają się odmiany Nochowski, Czerwona Kula i Opolski.
Do produkcji barwników największą przydatnością odznaczają się odmiany
Chrobry i Nochowski, ale bardzo przydatne są również Crosby i Okrągły Ciemnoczerwony. |
|
Żródło: Ekologiczne metody uprawy Buraka Ćwikłowego Materiały dla rolników Praca zbiorowa pod redakcją dr J. Babika |
Komentarze (0)Brak komentarzy do tego artykułu
|