Ostatnio dodane komentarze: |
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe tola 2013-06-30 08:01:36 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz Andrzej 2013-06-28 11:18:08 |
|
Artykuł: Choroby pomidorów |
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być. marta 2013-05-31 21:20:58 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic Andrzej 2013-04-21 09:57:16 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce Asia P. 2013-04-05 14:23:10 |
|
|
|
|
|
Sposoby przechowania buraków |
Optymalne warunki przechowywania zapewnia temperatura 1 - 2°C i wilgotność
względna powietrza 95 - 98%. Długość okresu przechowania wynosi 8 miesięcy.
Buraki są bardzo mało wrażliwe na działanie etylenu i w optymalnych warunkach
produkują śladowe ilości tego gazu. Szczególnie wrażliwe są na utratę
wody i po przekroczeniu 7% ubytków wody tracą wartość handlową.
Nie ma dużych różnic w trwałości przechowalniczej odmian uprawianych w kraju,
natomiast temperatura przechowania ma istotny wpływ na wartość przechowalniczą niektórych odmian.
|
Zbiory buraka ćwikłowego |
Zbiór buraków z liśćmi, przeprowadza się po około
50 dniach od siewu, natomiast buraki przeznaczone do przechowywania po osiągnięciu pełnej dojrzałości. Buraki przeznaczone do sprzedaży w pęczkach powinny
być schłodzone do temperatury 4°C w ciągu 4 - 6 godzin. Stosuje się schładzanie
z wykorzystaniem chłodnego powietrza (w komorze chłodniczej), schładzanie lodowatą wodą lub przesypywanie pokruszonym lodem. Zbiór buraków do przechowania
należy przeprowadzić przed wystąpieniem przymrozków jesiennych, gdyż są wrażliwe
na uszkodzenia mrozowe. Zebrane korzenie należy w ciągu 24 godzin schłodzić
do temperatury 5°C. Do przechowania najlepiej nadają się korzenie o średnicy 7 - 10 cm,
z liśćmi obciętymi na długość 1 cm. Nie należy usuwać korzenia palowego, a jedynie
go przyciąć w razie mechanicznego uszkodzenia w czasie zbioru.
Przechowywanie w kopcach.
Powszechnie stosowanym w praktyce sposobem przechowywania jest kopcowanie.
Dla buraków przechowujących się znacznie lepiej od innych gatunków warzyw
poleca się rowy o głębokości 20 - 30 cm i szerokości 100- 120 cm. Korzenie
buraków usypuje się w pryzmę wysokości 1 m, okrywając natychmiast cienką warstwą wilgotnej ziemi lub piasku. Po schłodzeniu korzeni w pryzmie do temperatury
1°C przystępuje się do okrycia zimowego kopca. Pogrubia się pierwszą warstwę
ziemi do 10 - 15 cm, i okrywa się ją warstwą słomy grubości 20 ń 30 cm, przysypując następnie
15 - 20cm warstwą ziemi. Takie okrycie zabezpiecza buraki przed
zamarzaniem podczas zimy, a jednocześnie przed podwyższeniem temperatury w czasie
słonecznych dni w okresie wiosny. W razie silnych spadków temperatury, utrzymujących się przez dłuższy okres, należy dodatkowo okryć kopiec słomą lub innymi
materiałami izolacyjnymi. W zależności od rejonu stosuje się inne wymiary kopców
różniące się głębokością i szerokością rowów z tym, że sposób okrycia jest podobny.
W kopcach ziemnych buraki można przechować do końca marca.
Przechowywanie w budynkach gospodarczych.
Buraki można przechowywać również w budynkach gospodarczych, ułożone
w pryzmach bez wentylacji lub ułożone luzem warstwą 2 - 3 m z aktywną wentylacją. Najczęściej składuje się w pryzmach o wymiarach 120 cm szerokości u podstawy
i 80 cm w górnej warstwie, a wysokość jej nie powinna przekraczać 100
cm. Pryzma powinna być okryta wilgotnym piaskiem, który w okresie przechowania
należy regularnie zwilżać. Przy prawidłowym początkowym schłodzeniu korzeni,
bez większych strat można buraki przechować przez okres 3 - 4 miesięcy.
Przechowywanie w specjalnych przechowalniach
Składując buraki luzem w specjalistycznych przechowalniach z aktywną wentylacją, wydajność zastosowanych wentylatorów powinna zapewnić dostarczenie
70 do 80 m3/h/m3 buraków w okresie schładzania oraz 50 do 60 m3/h/m3 podczas
dalszego przechowania. W skład systemu wentylacyjnego typowej przechowalni
wchodzą: wentylatory, kanały wentylacyjne (nadpodłogowe lub podpodłogowe)
oraz otwory czerpalne powietrza zewnętrznego i recyrkulacyjne. Do schłodzenia
i utrzymania temperatury i wilgotności względnej powietrza podczas przechowania
wykorzystuje się tylko chłodne i wilgotne powietrze zewnętrzne. Efektywne
schładzanie zachodzi tylko wówczas, gdy różnica między temperaturą powietrza
wykorzystywanego do wentylacji i temperaturą buraków w przechowalni wynosi
co najmniej 3°C. Należy unikać nadmiernego wietrzenia, ponieważ prowadzi to
do zwiększenia ubytków masy, zwiędnięcia korzeni oraz w następstwie tego do
silniejszego porażenia przez choroby.
Gdy temperatura zewnętrzna powietrza wynosi poniżej 0°C do wyrównania
temperatury w pryzmie buraków wykorzystuje się mieszaninę powietrza zewnętrznego
i wewnętrznego lub stosuje się tylko cyrkulację powietrzem wewnętrznym.
Regularnie należy kontrolować zarówno warunki przechowania jak i jakość przechowywanych
buraków, aby nie dopuścić do powstania dużych strat. Komora przechowalnicza
może być dodatkowo wyposażona w urządzenia chłodnicze, co zapewni
utrzymanie temperatury na optymalnym poziomie, szczególnie w miesiącach wiosennych i przedłużenie okresu składowania.
Przechowywanie w chłodniach
W chłodniach buraki można składować w skrzynkach z tworzyw sztucznych
o pojemności 20 kg lub w paletach skrzyniowych 400- 600 kg. Ustawienie ładunków
paletowych jak i palet skrzyniowych w komorze chłodniczej powinno zapewnić
prawidłową cyrkulację powietrza i utrzymanie temperatury i wilgotności względnej
powietrza na optymalnym poziomie. Załadunek komory i schłodzenie buraków
nie powinno trwać dłużej niż 5 - 6 dni. Wysokość komór najczęściej jest
dostosowana do ustawienia 6 palet skrzyniowych. Buraki w chłodni można przechować
przez okres 8 miesięcy.
Nie należy dopuszczać do obniżenia temperatury
do 0°C, gdyż dłuższe składowanie buraków w tej temperaturze może spowodować
uszkodzenia fizjologiczne, objawiające się zamieraniem tkanek w wierzchołkowej
części korzenia. Uwidacznia się to szczególnie po przeniesieniu korzeni do wyższej
temperatury, panującej w warunkach transportu, obrotu i podczas sprzedaży detalicznej.
Na przekroju podłużnym korzenia widoczne są czarne nekrotyczne plamy
znajdujące się najczęściej tuż pod skórką, oraz w środkowej części korzenia. |
|
Żródło: Ekologiczne metody uprawy Buraka Ćwikłowego Materiały dla rolników Praca zbiorowa pod redakcją dr J. Babika |
Komentarze (0)Brak komentarzy do tego artykułu
|