Ostatnio dodane komentarze: |
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe tola 2013-06-30 08:01:36 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz Andrzej 2013-06-28 11:18:08 |
|
Artykuł: Choroby pomidorów |
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być. marta 2013-05-31 21:20:58 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic Andrzej 2013-04-21 09:57:16 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce Asia P. 2013-04-05 14:23:10 |
|
|
|
|
|
Przygotowanie owoców pestkowych do obrotu |
|
Udane i piękne zbiory wiśni. |
 Stale postępująca koncentracja w handlu i rozwój sprzedaży samoobsługowej
w sklepach wymaga dużych i jednolitych partii owoców przygotowanych do obrotu
handlowego. Ich przygotowanie polega na sortowaniu, kalibrowaniu i pakowaniu
w odpowiednie pojemniki. Ułatwia to obrót handlowy i podnosi jakość oferowanych
partii owoców.
Wszystkie operacje manipulacyjne z owocami z upraw ekologicznych należy
przeprowadzać w sposób zapewniający zachowanie ich wysokich parametrów jakościowych.
Należy mieć przy tym na uwadze to, że są to z reguły owoce droższe
od wyprodukowanych metodami tradycyjnymi, a ponadto mogą być podatniejsze
na patogeny (np. ze względu na brak przedzbiorczego traktowania fungicydami,
jakie dopuszczone są w produkcji tradycyjnej). W związku z tym zaleca się szczególnie
staranne mycie urządzeń na pakowniach, a nawet ich sterylizację, z zastrzeżeniem,
że pozostałości środków użytych do mycia, i dezynfekcji nie mogą przedostać
się do produktu. Zaleca się więc, aby linie do pakowania (przerobu) po
zakończeniu czynności mycia były opłukane gorącą wodą.
 Operacje sortowania i pakowania po zbiorze owoców z produkcji ekologicznej
muszą być prowadzone na wydzielonych liniach. W normie Międzynarodowej
Federacji Rolnictwa Ekologicznego (IFOAM) 1 jest zapis, że owoce z produkcji
ekologicznej w obrocie i przetwórstwie muszą być oddzielone od owoców z produkcji
konwencjonalnej zarówno, pod względem czasu jak i miejsca i zawsze odpowiednio
oznakowane.
Owoce produkowane metodami ekologicznymi mogą być przechowywane
w warunkach kontrolowanych atmosfer, (możliwość użycia azotu, tlenu i dwutlenku
węgla).
 
Owoce wielu gatunków z produkcji ekologicznej są przedmiotem handlu
globalnego, transportuje się je nawet z jednego kontynentu na drugi.
Istnieje wymóg, aby obrót owoców z produkcji ekologicznej odbywał się w zamkniętych opakowaniach lub kontenerach chroniących przed zanieczyszczeniem
(skażeniem), zaopatrzonych w etykiety zawierające: nazwisko lub nazwę oraz adres
lub siedzibę producenta, a także nazwę upoważnionej jednostki certyfikującej,
jej numer identyfikacyjny i numer certyfikatu zgodności, uniemożliwiające przypadkową podmianę towaru.
Specyfika handlu owocami z produkcji ekologicznej wymaga bardzo czytelnego
etykietowania opakowań, co umożliwia późniejszą identyfikację wszystkich
pośrednich ogniw w łańcuchu dystrybucji owoców od producenta do półki sklepowej.
Jeśli pakowanie i sortowanie owoców z produkcji ekologicznej i tradycyjnej
prowadzi się na tych samych liniach należy wówczas stworzyć zabezpieczenia
uniemożliwiające pomyłki wynikające z zamieszania owoców. Sprzyja temu wydzielenie
opakowań przeznaczonych tylko do produkcji ekologicznej, lub specjalne
znakowanie opakowań i wydzielenie miejsca składowania owoców.
 Jakość owoców wyprodukowanych metodą ekologiczną podlega kontroli zgodnie
z Rozporządzeniem Komisji UE 1148/2001 (Council Regulation 1148/2001)
w sprawie kontroli zgodności z normami handlowymi obowiązującymi dla świeżych
owoców i warzyw. Wraz z wejściem Polski do UE od 1 maja 2004 roku
obowiązyuje w Polsce nowa ustawa o rolnictwie ekologicznym, mająca charakter
kompetencyjny, a więc wskazująca jedynie instytucje właściwe do wypełniania
poszczególnych zapisów rozporządzeń. |
|
Żródło: |
Komentarze (0)Brak komentarzy do tego artykułu
|