Ostatnio dodane komentarze: |
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe tola 2013-06-30 08:01:36 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz Andrzej 2013-06-28 11:18:08 |
|
Artykuł: Choroby pomidorów |
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być. marta 2013-05-31 21:20:58 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic Andrzej 2013-04-21 09:57:16 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce Asia P. 2013-04-05 14:23:10 |
|
|
|
|
|
Sprzedaż owoców pestkowych |
 Badania rynkowe prowadzone w ostatnich latach wykazują stały wzrost popytu
i sprzedaży owoców produkowanych metodami ekologicznymi w większości
wysoko rozwiniętych krajów świata. Jednak ich udział w obrocie jest jeszcze stosunkowo
niewielki. Na przykład w Wielkiej Brytanii i Szwajcarii stanowią one
około 5%, w Austrii 3%, w Niemczech 2,6%, a w Szwecji - kraju o bardzo dużej
świadomości ekologicznej - jedynie około 1,7%.
Należy podkreślić, iż rynek produktów ekologicznych, w tym owoców, jest
bardzo specyficzny i trudny. Konsumenci w większości krajów mają do nich dość
ograniczone zaufanie i preferują głownie towar pochodzący z własnego kraju bądź
z krajów cieszących się ich zaufaniem. Wyjątkami są Wielka Brytania i Belgia,
gdzie popyt znacznie przewyższa podaż i owoce ekologiczne w dużej ilości są do
tych krajów importowane.
 Pomimo obowiązywania dyrektywy UE 2092/91 dotyczącej ekologicznego rolnictwa,
do chwili obecnej nie istnieje wspólny rynek ekologicznych produktów
ogrodniczych, ale owoce z certyfikatem mogą być bez ograniczeń przewożone
w obrębie UE. Należy jednak spodziewać się trudności w znalezieniu nabywców,
jeśli produkt choć w minimalnym stopniu budzi wątpliwości nabywcy zarówno
hurtowego, jak i detalicznego. Dlatego produkcja owoców ekologicznych w Polsce
z przeznaczeniem na eksport, jeśli się ma w ogóle rozwijać, to musi być właściwie
zorganizowana, zwłaszcza pod kątem możliwości jej kontroli przez zagranicznego
nabywcę na wszystkich etapach produkcji i dystrybucji.
Koszty produkcji owoców ekologicznych są w większości krajów średnio do
25% wyższe w stosunku do produkcji metodami tradycyjnymi. Jest to spowodowane
głównie mniejszą ekonomiczną efektywnością wynikającą z odmiennej (trudniejszej)
agrotechniki, niższych plonów oraz licznych ograniczeń związanych z lokalizacj
ą upraw ekologicznych.
Wyższe koszty wytwarzania owoców w produkcji ekologicznej są rekompensowane
atrakcyjniejszymi ich cenami dla producentów. W zależności od gatunków i krajów
różnice te przewyższają średnio ceny owoców uprawianych konwencjonalnie
o 20 do 40%. Zmieniające się wymogi sieci super- i hipermarketów w stosunku do
owoców, stawiają na coraz lepszą jakość zarówno w zakresie wyglądu, jak i smaku.
 Przykładowo, w większości sklepów w Wielkiej Brytanii wygląd owoców ekologicznych
nie może być gorszy od tradycyjnych. Z tego wynika, że trudno będzie
obniżać koszty produkcji owoców ekologicznych w bogatych krajach UE, należy
raczej spodziewać się ich wzrostu. Może to stanowić barierę dla szybszego rozwoju
ich produkcji. W Polsce przy relatywnie tańszej sile roboczej jednostkowe koszty
produkcji owoców z produkcji ekologicznej mogą być na tyle niskie, że ich ceny
w krajach Europy zachodniej będą konkurencyjne w stosunku do własnej produkcji,
co może być szansą rozwoju polskiego sadownictwa ekologicznego.
Działania marketingowe podejmowane w celu sprzedaży owoców ekologicznych
są przeważnie skierowane do mniejszej grupy odbiorców i muszą uwzględniać odrębne
kanały dystrybucji hurtowej i detalicznej niż w przypadku obrotu owocami
konwencjonalnymi. Dotychczas najlepsze efekty zagospodarowania owoców ekologicznych
zapewniają w większości krajów następujące kanały dystrybucyjne:
- bezpośrednia sprzedaż indywidualnym konsumentom;
- bezpośrednia sprzedaż do specjalistycznych sklepów i restauracji;
- sprzedaż posiadającemu certyfikat przetwórcy;
- sprzedaż w ramach organizacji zrzeszającej producentów owoców ekologicznych;
- sprzedaż do wyspecjalizowanego, posiadającego certyfikat, hurtownika.
|
|
Żródło: |
Komentarze (0)Brak komentarzy do tego artykułu
|