Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe tola 2013-06-30 08:01:36
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz Andrzej 2013-06-28 11:18:08
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być. marta 2013-05-31 21:20:58
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic Andrzej 2013-04-21 09:57:16
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce Asia P. 2013-04-05 14:23:10
 
Zbiór marchwi przeznaczonej do przechowania powinien być przeprowadzony
w czasie ładnej, bezdeszczowej pogody ale przy odpowiedniej wilgotności gleby,
co warunkuje dobrą jędrność zebranych korzeni oraz stwarza lepsze warunki pracy
dla ludzi i maszyn.
Udane zbiory marchwi.
 
Marchew zbierana w czasie suchej, bezdeszczowej pogody, ale przy dobrej wilgotności
gleby (niezbyt mokrej) jest czysta, nie oblepiona ziemią. Zbiór maszynowy
przeprowadzany w takich warunkach jest łatwiejszy i ogranicza mechaniczne uszkodzenia
korzeni. Dojrzałość zbiorczą marchwi określa się na podstawie wielkości,
kształtu i zabarwienia korzenia, charakterystycznego dla danej odmiany. Stwierdzono
bowiem, że zarówno korzenie młode, zbierane w pierwszej połowie września, jak
i przerośnięte przechowują się gorzej od korzeni zebranych w optymalnym terminie.
Marchew przeznaczaną do długotrwałego przechowania należy zbierać po osiągnięciu pełnej dojrzałości korzeni, gdy następuje lekkie brązowienie naci.
Zbiór
najlepiej jest przeprowadzać podczas chłodnych, pochmurnych, bezdeszczowych
dni, co zapobiega wysychaniu zebranych korzeni. Nie należy zbierać marchwi po
silnych opadach deszczu, gdyż mokre i zabłocone korzenie przechowują się gorzej.
Zbiór powinien być przeprowadzony starannie, aby nie uszkadzać korzeni.
Bezpośrednio po zbiorze, korzenie marchwi należy przetransportować do kopców
lub przechowalni, aby nie pozostawały zbyt długo w polu i nie więdły. Korzenie
nadwiędnięte są mniej odporne i łatwiej porażane przez choroby, dlatego gniją i przechowują się gorzej. Optymalne warunki przechowywania to temperatura 0o - 1oC, 35
wilgotność względna powietrza 95-98%, długość okresu przechowywania 8-10 miesięcy.
Należy unikać składowania marchwi z innymi warzywami wydzielającymi etylen
lub w sąsiedztwie komór, w których składuje się owoce. Nie należy dopuszczać do
obniżenia temperatury poniżej 0oC, gdyż marchew szybko przemarza.
 
Marchew może być przechowywana również w różnego rodzaju pomieszczeniach,
w których istnieje możliwość utrzymania niskiej temperatury i wysokiej
wilgotności względnej powietrza (piwnice, ziemianki, i in.). W tego typu pomieszczeniach
marchew jest najczęściej składowana w skrzynkach, lub luzem w pryzmach.
Pryzmy marchwi nie powinny być zbyt duże (szerokość 80-100, wysokość
70-100 cm), aby umożliwić dobre schłodzenie korzeni po załadunku. Dla zabezpieczenia
korzeni przed zwiędnięciem, przykrywa się pryzmę warstwą piasku, utrzymuj
ąc przez cały okres przechowania wysoką wilgotność, poprzez systematyczne
zraszanie piasku wodą. Gdy marchew jest przechowywana w skrzynkach górną
warstwę korzeni należy przysypać wilgotnym piaskiem i utrzymywać wysoką wilgotność
przez cały okres składowania.
 Marchew można przechowywać w specjalistycznych przechowalniach wyposażonych
w system aktywnej wentylacji oraz dodatkowo w urządzenia chłodnicze
wykorzystywane do schłodzenia marchwi zaraz po załadunku przechowalni oraz
podczas przechowania gdy nie można wykorzystywać powietrze zewnętrznego.
Marchew może być przechowywana luzem lub w paletach skrzyniowych z zastosowaniem
aktywnej wentylacji. W obu przypadkach system wentylacyjny pozwala
na szybsze schłodzenie załadowanych korzeni oraz utrzymanie równomiernej
temperatury przez cały okres przechowania. Marchew składuje się luzem warstwą
do wysokości 3 m, natomiast w paletach skrzyniowych o pojemności 500 - 600 kg,
na wysokość 4-6 palet. Stosowanie zbyt intensywnej wentylacji lub nieumiejętne
wykorzystanie systemu wentylacyjnego może prowadzić nieraz do dużych strat.
Najlepiej przechowuje się marchew w komorach chłodniczych. Istnieje tu możliwość
dokładnej kontroli warunków temperatury i wilgotności względnej powietrza
a dzięki temu uzyskuje się dobre wyniki przechowania marchwi. Komory chłodnicze
mogą być wykorzystywane do przechowania marchwi, wkładanej bezpośrednio
po zbiorze lub też marchwi wyjętej w marcu z kopców ziemnych. Marchew
w chłodni jest składowana w skrzynkach na paletach lub paletach skrzyniowych
o pojemności ok. 1000 kg. Temperatura w komorach chłodniczych jest utrzymywana
na poziomie 0,3o do 0,5oC i wilgotność względna w granicach 95-98%.
 Utrzymanie warunków na tym poziomie jest możliwe dzięki odpowiedniemu ustawieniu
palet skrzyniowych, umożliwiającemu prawidłową cyrkulację powietrza.
Wysoką wilgotność względną powietrza w komorach chłodniczych można zapew-
nić stosując nawilżacze powietrza jak również precyzyjną kontrolę pracy urządzeń
chłodniczych. Można również stosować wykładanie skrzynek lub okrywanie ca-
łych bloków palet skrzyniowych folią polietylenową.
Wydajność wentylatorów, znajdujących się w chłodnicach powietrza, powinna
zapewnić od 20 do 25 wymian powietrza na godzinę. Szybkość przepływu powietrza
powinna wynosić około 4 - 6 m/min. Dla zapewnienia dobrej cyrkulacji
powietrza w komorze chłodniczej palety ze skrzynkami lub palety skrzyniowe powinny
być ustawione w odpowiedniej odległości od ścian i między sąsiednimi słupkami
paletowymi. Odległość od ściany, przy której jest zamontowana chłodnica
powietrza, do pierwszej palety powinna wynosić 30 cm, między ładunkami paletowymi
i ścianami bocznymi od 10 do 15 cm. Odległość ustawienia ładunków paletowych
od ściany w której znajdują się drzwi wejściowe do komory powinna wynosić
od 30 do 50 cm i jest ona zależna od sposobu załadunku komory.
 
Chłodnice
powietrza nie powinny być instalowane nad drzwiami komory chłodniczej, gdyż
każde otwarcie drzwi powoduje napływ ciepłego powietrza, zawierającego więcej
pary wodnej. Powietrze to dostając się do komory doprowadza do wytrącania się
lodu na lamelach chłodnic, co powoduje zmniejszenie ich wydajności i wymaga
częstszego odtajania.