Uprawy ekologiczne Uprawy ekologiczne
Vademecum Nowoczesnego Rolnika

Szukaj informacji o uprawach:
Login:
Hasło:
Jeśli nie posiadasz konta
Zarejestruj się
Artykuły na temat:
Uprawa Ziemniaka
Uprawa Kapusty
Uprawa Marchwi
Wymagania klimatycze i glebowe marchwi
Wymagania pokarmowe i potrzeby nawozowe marchwi
Odmiany marchwi
Płodozmian i stanowiskow zmianowaniu marchwi
Uprawa roli i przygotowanie gleby
Nawożenie marchwi
Metody uprawy marchwi- terminy
Pielęgnacja marchwi
Chwasty marchwi
Choroby marchwi
Szkodniki marchwi-zwalczanie
Zbiór i przechowywanie marchwi
Wymagania jakościowe i przygotowanie marchwi do transportu
Uprawa Cebuli
Uprawa Papryki (w gruncie i pod osłonami)
Uprawa Pomidora
Uprawa Ogórka
Uprawa Buraka ćwikłowego
Uprawa Buraka cukrowego
Uprawa Kukurydzy
Uprawa Żyta
Uprawa Pszenicy
Uprawa Owsa
Uprawa Jęczmienia jarego
Rośliny oleiste
Uprawa Roślin Jagodowych
Rośliny włókniste
Uprawa Gryki
Uprawa Gorczycy
Siatki na ptaki - ochrona ogrodów i sadów
Środki ochrony roślin
Ekologiczne uprawy roślin sadowniczych
Jak założyć gospodarstwo ekologiczne
Zasady Produkcji Ekologicznej
Zabazpieczenia przed kretami
Nawadnianie i melioracja
Szkody łowieckie w uprawach
Ostatnio dodane komentarze:
Artykuł: Uprawa Pomidora
Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe
tola 2013-06-30 08:01:36
Artykuł: Uprawa Pomidora
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz
Andrzej 2013-06-28 11:18:08
Artykuł: Choroby pomidorów
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być.
marta 2013-05-31 21:20:58
Artykuł: Uprawa Pomidora
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic
Andrzej 2013-04-21 09:57:16
Artykuł: Uprawa Pomidora
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce
Asia P. 2013-04-05 14:23:10
Informacje dodatkowe
Regulamin

Zbiór i przechowywanie marchwi



      Zbiór marchwi przeznaczonej do przechowania powinien być przeprowadzony w czasie ładnej, bezdeszczowej pogody ale przy odpowiedniej wilgotności gleby, co warunkuje dobrą jędrność zebranych korzeni oraz stwarza lepsze warunki pracy dla ludzi i maszyn.
Udane zbiory marchwi.
Udane zbiory marchwi.




      Marchew zbierana w czasie suchej, bezdeszczowej pogody, ale przy dobrej wilgotności gleby (niezbyt mokrej) jest czysta, nie oblepiona ziemią. Zbiór maszynowy przeprowadzany w takich warunkach jest łatwiejszy i ogranicza mechaniczne uszkodzenia korzeni.
Dojrzałość zbiorczą marchwi określa się na podstawie wielkości, kształtu i zabarwienia korzenia, charakterystycznego dla danej odmiany. Stwierdzono bowiem, że zarówno korzenie młode, zbierane w pierwszej połowie września, jak i przerośnięte przechowują się gorzej od korzeni zebranych w optymalnym terminie. Marchew przeznaczaną do długotrwałego przechowania należy zbierać po osiągnięciu pełnej dojrzałości korzeni, gdy następuje lekkie brązowienie naci.

Zbiór najlepiej jest przeprowadzać podczas chłodnych, pochmurnych, bezdeszczowych dni, co zapobiega wysychaniu zebranych korzeni. Nie należy zbierać marchwi po silnych opadach deszczu, gdyż mokre i zabłocone korzenie przechowują się gorzej. Zbiór powinien być przeprowadzony starannie, aby nie uszkadzać korzeni.
Bezpośrednio po zbiorze, korzenie marchwi należy przetransportować do kopców lub przechowalni, aby nie pozostawały zbyt długo w polu i nie więdły. Korzenie nadwiędnięte są mniej odporne i łatwiej porażane przez choroby, dlatego gniją i przechowują się gorzej. Optymalne warunki przechowywania to temperatura 0o - 1oC, 35 wilgotność względna powietrza 95-98%, długość okresu przechowywania 8-10 miesięcy. Należy unikać składowania marchwi z innymi warzywami wydzielającymi etylen lub w sąsiedztwie komór, w których składuje się owoce. Nie należy dopuszczać do obniżenia temperatury poniżej 0oC, gdyż marchew szybko przemarza.

      Marchew może być przechowywana również w różnego rodzaju pomieszczeniach, w których istnieje możliwość utrzymania niskiej temperatury i wysokiej wilgotności względnej powietrza (piwnice, ziemianki, i in.). W tego typu pomieszczeniach marchew jest najczęściej składowana w skrzynkach, lub luzem w pryzmach. Pryzmy marchwi nie powinny być zbyt duże (szerokość 80-100, wysokość 70-100 cm), aby umożliwić dobre schłodzenie korzeni po załadunku. Dla zabezpieczenia korzeni przed zwiędnięciem, przykrywa się pryzmę warstwą piasku, utrzymuj ąc przez cały okres przechowania wysoką wilgotność, poprzez systematyczne zraszanie piasku wodą. Gdy marchew jest przechowywana w skrzynkach górną warstwę korzeni należy przysypać wilgotnym piaskiem i utrzymywać wysoką wilgotność przez cały okres składowania.


     Marchew można przechowywać w specjalistycznych przechowalniach wyposażonych w system aktywnej wentylacji oraz dodatkowo w urządzenia chłodnicze wykorzystywane do schłodzenia marchwi zaraz po załadunku przechowalni oraz podczas przechowania gdy nie można wykorzystywać powietrze zewnętrznego. Marchew może być przechowywana luzem lub w paletach skrzyniowych z zastosowaniem aktywnej wentylacji. W obu przypadkach system wentylacyjny pozwala na szybsze schłodzenie załadowanych korzeni oraz utrzymanie równomiernej temperatury przez cały okres przechowania. Marchew składuje się luzem warstwą do wysokości 3 m, natomiast w paletach skrzyniowych o pojemności 500 - 600 kg, na wysokość 4-6 palet. Stosowanie zbyt intensywnej wentylacji lub nieumiejętne wykorzystanie systemu wentylacyjnego może prowadzić nieraz do dużych strat. Najlepiej przechowuje się marchew w komorach chłodniczych. Istnieje tu możliwość dokładnej kontroli warunków temperatury i wilgotności względnej powietrza a dzięki temu uzyskuje się dobre wyniki przechowania marchwi. Komory chłodnicze mogą być wykorzystywane do przechowania marchwi, wkładanej bezpośrednio po zbiorze lub też marchwi wyjętej w marcu z kopców ziemnych. Marchew w chłodni jest składowana w skrzynkach na paletach lub paletach skrzyniowych o pojemności ok. 1000 kg. Temperatura w komorach chłodniczych jest utrzymywana na poziomie 0,3o do 0,5oC i wilgotność względna w granicach 95-98%.

     Utrzymanie warunków na tym poziomie jest możliwe dzięki odpowiedniemu ustawieniu palet skrzyniowych, umożliwiającemu prawidłową cyrkulację powietrza. Wysoką wilgotność względną powietrza w komorach chłodniczych można zapew- nić stosując nawilżacze powietrza jak również precyzyjną kontrolę pracy urządzeń chłodniczych. Można również stosować wykładanie skrzynek lub okrywanie ca- łych bloków palet skrzyniowych folią polietylenową.
Wydajność wentylatorów, znajdujących się w chłodnicach powietrza, powinna zapewnić od 20 do 25 wymian powietrza na godzinę. Szybkość przepływu powietrza powinna wynosić około 4 - 6 m/min. Dla zapewnienia dobrej cyrkulacji powietrza w komorze chłodniczej palety ze skrzynkami lub palety skrzyniowe powinny być ustawione w odpowiedniej odległości od ścian i między sąsiednimi słupkami paletowymi. Odległość od ściany, przy której jest zamontowana chłodnica powietrza, do pierwszej palety powinna wynosić 30 cm, między ładunkami paletowymi i ścianami bocznymi od 10 do 15 cm. Odległość ustawienia ładunków paletowych od ściany w której znajdują się drzwi wejściowe do komory powinna wynosić od 30 do 50 cm i jest ona zależna od sposobu załadunku komory.

      Chłodnice powietrza nie powinny być instalowane nad drzwiami komory chłodniczej, gdyż każde otwarcie drzwi powoduje napływ ciepłego powietrza, zawierającego więcej pary wodnej. Powietrze to dostając się do komory doprowadza do wytrącania się lodu na lamelach chłodnic, co powoduje zmniejszenie ich wydajności i wymaga częstszego odtajania.
Żródło: Ekologiczne Metody Uprawy Marchwi Materiały dla rolników Praca zbiorowa pod redakcją dr I. Babik Radom 2004
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu

Dodaj nowy wątek

Temat:
Treść:
Autor: Napisz wynik działania: 2minusplus 10 =
Walczymy ze spamem w komentarzach. Spam generują roboty. Rozwiązanie powyższego działania przekonuje nas że nie jesteś robotem :)
Jesteś niezalogowany. Zaloguj się lub zarejestruj i zyskaj dostęp do zaawansowanych funkcji portalu zupełnie za darmo!

Reklama
Agrowłókniny rabatka.pl
Siatki przeciw ptakom rabatka.pl

Ogrodzenia elektryczne Chapron