Ostatnio dodane komentarze: |
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe tola 2013-06-30 08:01:36 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz Andrzej 2013-06-28 11:18:08 |
|
Artykuł: Choroby pomidorów |
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być. marta 2013-05-31 21:20:58 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic Andrzej 2013-04-21 09:57:16 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce Asia P. 2013-04-05 14:23:10 |
|
|
|
|
|
Wymagania klimatycze i glebowe marchwi |
 Warunki klimatyczne, w szczególności temperatura, odgrywają dużą rolę w rozwoju
marchwi. Rośliny mogą rosnąć w temperaturze od 5 - 35oC, jednak warunki
termiczne, gwarantujące uzyskanie właściwego kształtu korzeni i odpowiedniego
składu chemicznego mieszczą się w przedziale 15 do 21oC. Za optymalną temperaturę
uważa się 18oC. Marchew pochodzi ze strefy klimatycznej, w której występują
duże wahania temperatury między dniem, a nocą, podobnie jest w naszym kraju,
szczególnie w drugiej połowie lata. W przypadku marchwi działa to korzystnie, gdyż
następuje wtedy większa akumulacja cukrów w korzeniach. Zbyt wysokie temperatury,
znacznie przekraczające 25oC są niekorzystne dla wzrostu marchwi, gdyż przyczyniają się do spadku plonu. Temperatura ma istotny wpływ na długość korzeni.
 Niska temperatura (średnio 12 do 13oC) powoduje, że wyrastają korzenie dłuższe
i smuklejsze, podczas gdy w temperaturze 24oC korzenie są krótsze i grubsze.
Marchew znosi dobrze ochłodzenia, a nawet wytrzymuje niewielkie przymrozki.
Odporność roślin na wymarznięcie zależy od cech odmianowych, zahartowania,
długości trwania ochłodzenia, temperatury, zagęszczenia roślin. Bardziej narażone
na wymarzanie są rośliny o małej zawartości suchej masy oraz wybujałe, na skutek
zbyt późnego lub zbyt intensywnego nawożenia. W czasie ochłodzenia zewnętrzne
liście tracą turgor i więdnąc ochraniają szyjkę korzeniową, która jest najbardziej
wrażliwa na przemrożenie. Dlatego rośliny o dużej masie liści i rosnące
w większym zagęszczeniu mają mniejsze uszkodzenia mrozowe jak te o słabym
ulistnieniu i rosnące rzadko. Odporność na uszkodzenia mrozowe zależy również
od rodzaju gleby i wielkości korzeni. Gleby o dużej zawartości substancji organicznej,
gleby o ciemnej barwie szybciej się nagrzewają i wolniej ochładzają. Ryzyko
przemarznięcia marchwi na takich glebach jest mniejsze niż na glebach o niewielkiej
zawartości materii organicznej. Silniej uszkadzane są korzenie duże, których
szyjka korzeniowa bardziej wystaje ponad powierzchnię.
 
Marchew lubi stanowiska słoneczne, które wpływają korzystnie na zawartość
karotenu i cukru w korzeniach. Najodpowiedniejsze są gleby przepuszczalne, a jednocześnie
zdolne utrzymywać dobrze wodę. Na glebach ciężkich zbiór jest utrudniony,
szczególnie jeśli jest wilgotno, korzenie oblepiają się ziemią, a zbiór mechaniczny
jest czasami niemożliwy do przeprowadzenia. Na glebach zbyt lekkich,
w warunkach deficytu wody, wschody są gorsze, a pole trzeba częściej deszczować.
 
Gleby nie powinny mieć tendencji do zaskorupiania się. Najbardziej polecanymi
do uprawy marchwi są gleby piaszczysto-gliniaste i gliniasto-piaszczyste,
o dużej ilości substancji organicznej. Gleby piaszczysto-gliniaste są szczególnie
wskazane dla produkcji na zagonach i redlinach, gdyż łatwiej jest je rozluźnić nawet
prostymi maszynami, dłużej zachowują dobrą strukturę oraz uzyskuje się lepsze
wschody roślin. Lżejsze ziemie mogą być wykorzystywane do wczesnej i przyspieszonej
produkcji, gdyż łatwiej i szybciej się nagrzewają. Poziom wód gruntowych
powinien kształtować się na głębokości od 1 do 3 m. Marchew należy do
roślin tolerujących zmiany odczynu w dość dużym przedziale od pH 5 do 8, ale za
optymalny dla gleb mineralnych uważa się zakres 6.0 do 6.8, a dla gleb torfowych
nieco niższy pH 5.5 do 6.5. |
|
Żródło: Ekologiczne Metody Uprawy Marchwi Materiały dla rolników Praca zbiorowa pod redakcją dr I. Babik Radom 2004 |
Komentarze (3)Autor: admin (2009-10-21, 11:25:18) [odpowiedzi: 2] Temat: Dyskusja użytkowników na temat: Wymagania klimatycze i glebowe marchwi |
|