Ostatnio dodane komentarze: |
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe tola 2013-06-30 08:01:36 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz Andrzej 2013-06-28 11:18:08 |
|
Artykuł: Choroby pomidorów |
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być. marta 2013-05-31 21:20:58 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic Andrzej 2013-04-21 09:57:16 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce Asia P. 2013-04-05 14:23:10 |
|
|
|
|
|
Wymagania pokarmowe i potrzeby nawozowe marchwi |
 Marchew ma głęboki korzeń palowy, którym w późniejszym okresie wegetacji
może czerpać składniki pokarmowe z głębszych warstw gleby. Jedynie w początkowym
okresie wzrostu rośnie wolniej i musi korzystać ze składników dostępnych
w płytszej warstwie. Ilość składników mineralnych pobieranych z plonem zależy
od typu gleby na jakiej marchew jest uprawiana, rodzaju stosowanego nawożenia
i odmiany. Obecnie uprawiane odmiany marchwi plonują lepiej i mają dużo większe
wymagania pokarmowe niż uprawiane 40 - 50 lat temu.
Ilość składników mineralnych (kg/ha) pobrana z plonem korzeni marchwi
w wysokości 50 ton/ha
Rodzaj gleby |
N |
P |
K |
Ca |
Mg |
Piaszczysta*
|
220 |
27 |
312 |
- |
- |
Organiczna**
|
215 |
51 |
275 |
152 |
52 |
Źródło: * - Starck, 1997; ** - Rubatzky 1999
 Zapotrzebowanie na potas, tak jak u wielu warzyw korzeniowych jest dość
duże. Zawartość potasu w marchwi wzrasta wraz ze wzrostem nawożenia.
Optymalna zawartość dostępnego dla roślin potasu w glebie powinna wynosić
150 - 250 mg/l.
Drugim z kolei składnikiem pobieranym w większej ilości jest azot. Brak tego
składnika może zahamować wzrost roślin, szczególnie w okresie młodocianym. Później
marchew, podobnie jak kapusta, może korzystać z azotu zgromadzonego w głębszych
warstwach gleby, nawet poniżej 1,3 m. Odmiany o dłuższym okresie wegetacji,
rozwijają silniejszy system korzeniowy i mogą pobierać azot z głębszych warstw
gleby niż odmiany wczesne, o krótkim okresie wegetacji. Optymalna dla marchwi
zawartość dostępnego azotu w glebie określana jest na 70 -120 mg/l.
Duże znaczenie plonotwórcze przypisywane jest też fosforowi i miedzi. Na
ogół rośliny pobierają fosfor z górnej warstwy gleby, ale wykorzystują również
znaczne ilości z warstw głębszych 60 do 90 cm. Łatwiej jest pobierany fosfor dostarczany
z bieżącym nawożeniem, niż pochodzący z resztek pożniwnych. Dla prawidłowego wzrostu roślin zawartość przyswajalnego fosforu w glebie powinna
wynosić od 60 do 80 mg/dm3.
Obiektywną ocenę zasobności gleby w składniki pokarmowe można przeprowadzić
tylko po wykonaniu analizy chemicznej gleby. Na ogół wystarcza to dla
ustalenia potrzeb wzbogacenia gleby w składniki pokarmowe. W przypadku stosowania
wyłącznie nawożenia organicznego trzeba jeszcze uwzględniać składniki
uwalniane stopniowo w okresie wegetacji. O stanie odżywienia roślin można wnioskować
na podstawie wyglądu roślin.
Stosując systematycznie nawozy organiczne jak: kompost, obornik, mieszanki
z motylkowymi i inne, na ogół rzadko można się spotkać z niedoborem mikroelementów.
Może się to zdarzyć przy zmianie odczynu gleby spowodowanym np.
błędami w wapnowaniu gleby, nadmiernymi opadami, okresowym zalaniem roślin,
suszą lub przenawożeniem jednym składnikiem, który blokuje pobieranie przez
roślinę innego. Bardziej prawdopodobne jest wystąpienie niedoboru któregoś z makroskładników.
 
Duży wpływ na pobieranie składników mineralnych ma odczyn i temperatura
gleby. Na glebach, których pH jest niższe od 6 następuje ograniczenie dostępności
N, P i K. Kwaśny odczyn gleby pogarsza jej strukturę, stwarza niekorzystne warunki
dla rozwoju wielu organizmów glebowych. Gleby takie zawierają z reguły
mniej Ca i Mg, może wzrastać w nich nadmiernie zawartość manganu, żelaza i aluminium.
W glebach o odczynie zasadowym obniża się dostępność wszystkich mikroelementów,
z wyjątkiem molibdenu. |
|
Żródło: Ekologiczne Metody Uprawy Marchwi Materiały dla rolników Praca zbiorowa pod redakcją dr I. Babik Radom 2004 |
Komentarze (0)Brak komentarzy do tego artykułu
|