Uprawy ekologiczne Uprawy ekologiczne
Vademecum Nowoczesnego Rolnika

Szukaj informacji o uprawach:
Login:
Hasło:
Jeśli nie posiadasz konta
Zarejestruj się
Artykuły na temat:
Uprawa Ziemniaka
Uprawa Kapusty
Uprawa Marchwi
Wymagania klimatycze i glebowe marchwi
Wymagania pokarmowe i potrzeby nawozowe marchwi
Odmiany marchwi
Płodozmian i stanowiskow zmianowaniu marchwi
Uprawa roli i przygotowanie gleby
Nawożenie marchwi
Metody uprawy marchwi- terminy
Pielęgnacja marchwi
Chwasty marchwi
Choroby marchwi
Szkodniki marchwi-zwalczanie
Zbiór i przechowywanie marchwi
Wymagania jakościowe i przygotowanie marchwi do transportu
Uprawa Cebuli
Uprawa Papryki (w gruncie i pod osłonami)
Uprawa Pomidora
Uprawa Ogórka
Uprawa Buraka ćwikłowego
Uprawa Buraka cukrowego
Uprawa Kukurydzy
Uprawa Żyta
Uprawa Pszenicy
Uprawa Owsa
Uprawa Jęczmienia jarego
Rośliny oleiste
Uprawa Roślin Jagodowych
Rośliny włókniste
Uprawa Gryki
Uprawa Gorczycy
Siatki na ptaki - ochrona ogrodów i sadów
Środki ochrony roślin
Ekologiczne uprawy roślin sadowniczych
Jak założyć gospodarstwo ekologiczne
Zasady Produkcji Ekologicznej
Zabazpieczenia przed kretami
Nawadnianie i melioracja
Szkody łowieckie w uprawach
Ostatnio dodane komentarze:
Artykuł: Uprawa Pomidora
Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe
tola 2013-06-30 08:01:36
Artykuł: Uprawa Pomidora
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz
Andrzej 2013-06-28 11:18:08
Artykuł: Choroby pomidorów
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być.
marta 2013-05-31 21:20:58
Artykuł: Uprawa Pomidora
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic
Andrzej 2013-04-21 09:57:16
Artykuł: Uprawa Pomidora
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce
Asia P. 2013-04-05 14:23:10
Informacje dodatkowe
Regulamin

Nawożenie marchwi

     Potrzeby nawozowe marchwi określa się na 75 -150 kg N, 60 - 125 kg P2O5 i 125 - 250 kg K2O, zależnie od zasobności gleb. Marchew ze względu na mniejsze zapotrzebowanie na azot i nieco większe na potas może zajmować dalsze stanowisko w płodozmianie po roślinach motylkowych.
Potas bez problemu może być uzupełniony w jakimkolwiek nawozie organicznym. Wstępne określenie potrzeb nawozowych powinno być dokonane w oparciu o analizę chemiczną gleby. Na jej podstawie dopiero można bilansować poszczególne składniki mineralne, uwzględniając zachodzącą mineralizację substancji organicznej. W uprawach ekologicznych najbardziej deficytowym składnikiem jest azot.

     Azot i inne składniki mineralne są stopniowo uruchamiane z próchnicy i z substancji organicznych wnoszonych z nawozami zielonymi, mieszankami roślin motylkowatych oraz z kompostem. Ilość uruchamianego azotu z próchnicy będzie tym większa im bardziej zasobna w próchnicę jest gleba.

Szacunkowa ilość azotu przyswajalnego dla roślin uwalniana z próchnicy glebowej:

Zawartość próchnicy w glebie (w %) Ilość N uwalniana w ciągu roku (w kg/ha)
Gleby ubogie w próchnicę (1 %) 10
Gleby słabo próchniczne (1 - 2% ) 10 - 20
Gleby próchniczne (2 - 4%) 20 - 40
Gleby silnie próchniczne (4 - 10%) 40 - 100


      Zasadnicze zaopatrzenie w składniki pokarmowe powinno być realizowane przede wszystkim przez odpowiednie stosowanie nawozów zielonych, głównie mieszanek motylkowych, pod rośliny występujące w płodozmianie przed marchwią.
Rośliny motylkowate mogą wnieść z zieloną masą i resztkami pożniwnymi dość znaczne ilości azotu.
Wartość nawozowa resztek pożniwnych i nawozów zielonych jest różna, zależnie od uprawianego gatunku i sposobu uprawy . Największą wartość nawozową mają rośliny motylkowate, szczególnie jeśli są uprawiane w plonie głównym.

      Przeciętnie w świeżej masie znajduje się 3-4% azotu, w większości wiązanego z powietrza. W masie zielonej innych roślin, w tym i warzywnych, zawartość azotu jest podobna 2.5-4%, ale jest to azot pobierany z gleby i niejako 'przechowywany' w materii organicznej resztek pożniwnych dla roślin uprawianych w następnej kolejności.
Trzeba jednak zaznaczyć, że tylko część składników mineralnych zawartych w nawozach zielonych i resztkach pożniwnych jest przyswajalna dla roślin w pierwszym roku po zastosowaniu.
W przypadku azotu przyjmuje się, że jest to około 50%. Składniki mineralne z obornika i kompostu również nie są w całości dostępne dla roślin w pierwszym roku po zastosowaniu.
Dawka obornika lub kompostu nie może przekraczać 30-34 t/ha, gdyż ustawowo dopuszcza się stosowanie maksymalnie tylko do 170 kg N/ha w formie naturalnych nawozów organicznych (Dyrektywa 91/676/EWG).

     Wartość współczynnika dostępności składników mineralnych w pierwszym roku stosowania nawożenia organicznego:
Rodzaj nawozu Sposób stosowania nawozu
Doglebowo Powierzchniowo
Współczynnik dostępności azotu (N)
Kompost (C/N<10) 0.50 0.38
Kompost (C/N 10 - 15) 0.25 0.19
Kompost (C/N 16 - 20) 0.10 0.08
Kompost (C/N 21 - 25) 0.05 0.03
Kompost (C/N>25) 0.00 0.00
Obornik 0,50 Nie zaleca się
Nawóz ptasi 0.6 Nie zaleca się
Współczynnik dostępności fosforu i potasu (K2O i P2O5)


      Dla dobrego plonowania marchwi niezbędne jest dobre zaopatrzenie roślin w fosfor. Składnik ten nie jest łatwo wymywany z gleby. W rolnictwie ekologicznym, jeśli zachodzi taka potrzeba, zawartość fosforu może być uzupełniana w formie mączek fosforytowych lub kostnych (tab. 13). Jednak nie powinny być one stosowane na gleby obojętne, zasadowe jak i świeżo wapnowane, ze względu na słabą przyswajalność oraz zasadowy odczyn. Mimo dość dużych wymagań nawozowych w stosunku do potasu, potrzeby nawozowe powinno zaspokoić stosowane nawożenie organiczne. Potas jest dość łatwo wymywanym pierwiastkiem. W glebach zasobnych w próchnicę jest on wią- zany w kompleksie sorpcyjnym. Źródłem potasu jest wszelka substancja organiczna, popiół drzewny, a najwięcej jest go w różnych solach kopalnianych. W razie potrzeby można je stosować, po uzgodnieniu z jednostką certyfikującą.

     Zawartości podstawowych składników mineralnych w nawozach wykorzystywanych w produkcji ekologicznej.

Rodzaj nawozu N P2O5 K2O MgO CaO
Mączka fosforytowa - 26-29 - - -
Kopalne sole potasu (KCl)* - - 10-15 5-13 10
Siarczan potasu zawierający sole magnezu* - - 27-30 10-24
Węglan wapnia (naturalny) - - - - 35-50
Węglany wapniowo-magnezowe (naturalne)* - - - 19-38 28-55
Siarczan magnezu - - - 15-21
Siarczan wapnia (gips) - - - - 25
Wapno defekacyjne* - - - - 15-30
Mączka z krwi* 9-14.8 - - - -
Mączka z kopyt* 14-14.5 - - - -
Mączka rogowa* 14-14.5 - - - -
Mączka kostna* 1.5-3.5 22-30 - - -
Mączka rybna 9 - - - -
Mączka mięsna 5-13.8 - - - -
Mączka z piór, włosów i skóry 12 - - - -
Wełna 8 - - - -
Sierść 9-12 9-12 - - - -
Guano* 10-13 4-8 - - -
Obornik (średnia zawartość) 0.50 0.25 0.60 0.15 0.40
Kompost (średnia zawartość) 0.62 0.28 0.34 - -
Gnojówka (1-3% s.m.) 0.3-0.6 <0.04 0.8-1.0 - -
Rośliny motylkowate 3-4 - - - -
Mikroelementy (mineralne)* Różna zawartość w zależności od pochodzenia

* - Celowość stosowania po uzgodnieniu z upoważnioną jednostką certyfikującą
** - Przeliczając K2O na K mnożyć przez 0.83; P2O5 na P przez 0.44; MgO na Mg przez 0.6
- PrzeliczającK na K2O mnożyć przez 1.2; P na P2O5 przez 2.3; Mg na MgO przez 1.66



     Podstawowym nawozem organicznym, dla rolnictwa ekologicznego jest kompost, wykonany zgodnie z obowiązującymi zasadami. Powinien być bardzo dobrze rozłożony.
O stopniu dojrzałości kompostu świadczy stosunek węgla do azotu (C/N), który powinien wynosić około 10. Jeśli będzie większy, to dostępność azotu dla roślin będzie mniejsza. Określa to tak zwany współczynnik dostępności składnika mineralnego dla roślin w roku zastosowania nawozu.
Ilość azotu wykorzystanego z kompostu w pierwszym roku będzie też zależała od sposobu jego zastosowania (wymieszany z glebą, czy stosowany powierzchniowo).
Żródło: Ekologiczne Metody Uprawy Marchwi Materiały dla rolników Praca zbiorowa pod redakcją dr I. Babik Radom 2004
Komentarze (2)
Autor: admin     (2009-10-21,  11:25:18)      [odpowiedzi: 1]
Temat:

Komentarze na temat: Nawożenie marchwi


Dyskusja użytkowników na temat: Nawożenie marchwi


Dodaj nowy wątek

Temat:
Treść:
Autor: Napisz wynik działania: 4minusplus 1 =
Walczymy ze spamem w komentarzach. Spam generują roboty. Rozwiązanie powyższego działania przekonuje nas że nie jesteś robotem :)
Jesteś niezalogowany. Zaloguj się lub zarejestruj i zyskaj dostęp do zaawansowanych funkcji portalu zupełnie za darmo!

Reklama
Agrowłókniny rabatka.pl
Siatki przeciw ptakom rabatka.pl

Ogrodzenia elektryczne Chapron