Ostatnio dodane komentarze: |
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe tola 2013-06-30 08:01:36 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz Andrzej 2013-06-28 11:18:08 |
|
Artykuł: Choroby pomidorów |
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być. marta 2013-05-31 21:20:58 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic Andrzej 2013-04-21 09:57:16 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce Asia P. 2013-04-05 14:23:10 |
|
|
|
|
|
Nawożenie marchwi |
 Potrzeby nawozowe marchwi określa się na 75 -150 kg N, 60 - 125 kg P2O5
i 125 - 250 kg K2O, zależnie od zasobności gleb. Marchew ze względu na mniejsze
zapotrzebowanie na azot i nieco większe na potas może zajmować dalsze stanowisko
w płodozmianie po roślinach motylkowych. Potas bez problemu może
być uzupełniony w jakimkolwiek nawozie organicznym. Wstępne określenie potrzeb
nawozowych powinno być dokonane w oparciu o analizę chemiczną gleby.
Na jej podstawie dopiero można bilansować poszczególne składniki mineralne,
uwzględniając zachodzącą mineralizację substancji organicznej. W uprawach ekologicznych
najbardziej deficytowym składnikiem jest azot.
 Azot i inne składniki
mineralne są stopniowo uruchamiane z próchnicy i z substancji organicznych wnoszonych
z nawozami zielonymi, mieszankami roślin motylkowatych oraz z kompostem.
Ilość uruchamianego azotu z próchnicy będzie tym większa im bardziej
zasobna w próchnicę jest gleba.
Szacunkowa ilość azotu przyswajalnego dla roślin uwalniana z próchnicy glebowej:
Zawartość próchnicy w glebie (w %) |
Ilość N uwalniana w ciągu roku
(w kg/ha) |
Gleby ubogie w próchnicę (1 %)
|
10 |
Gleby słabo próchniczne (1 - 2% )
|
10 - 20 |
Gleby próchniczne (2 - 4%)
|
20 - 40 |
Gleby silnie próchniczne (4 - 10%)
|
40 - 100 |
 
Zasadnicze zaopatrzenie w składniki pokarmowe powinno być realizowane
przede wszystkim przez odpowiednie stosowanie nawozów zielonych, głównie
mieszanek motylkowych, pod rośliny występujące w płodozmianie przed marchwią. Rośliny motylkowate mogą wnieść z zieloną masą i resztkami pożniwnymi
dość znaczne ilości azotu.
Wartość nawozowa resztek pożniwnych i nawozów zielonych jest różna, zależnie
od uprawianego gatunku i sposobu uprawy . Największą wartość nawozową mają rośliny motylkowate, szczególnie jeśli są uprawiane w plonie głównym.
 
Przeciętnie w świeżej masie znajduje się 3-4% azotu, w większości wiązanego z powietrza.
W masie zielonej innych roślin, w tym i warzywnych, zawartość azotu jest podobna
2.5-4%, ale jest to azot pobierany z gleby i niejako 'przechowywany' w materii
organicznej resztek pożniwnych dla roślin uprawianych w następnej kolejności.
Trzeba jednak zaznaczyć, że tylko część składników mineralnych zawartych
w nawozach zielonych i resztkach pożniwnych jest przyswajalna dla roślin w pierwszym
roku po zastosowaniu. W przypadku azotu przyjmuje się, że jest to około
50%. Składniki mineralne z obornika i kompostu również nie są w całości dostępne
dla roślin w pierwszym roku po zastosowaniu. Dawka obornika lub
kompostu nie może przekraczać 30-34 t/ha, gdyż ustawowo dopuszcza się stosowanie
maksymalnie tylko do 170 kg N/ha w formie naturalnych nawozów organicznych
(Dyrektywa 91/676/EWG).
 Wartość współczynnika dostępności składników mineralnych w pierwszym roku
stosowania nawożenia organicznego:
Rodzaj nawozu |
Sposób stosowania nawozu |
Doglebowo |
Powierzchniowo |
Współczynnik dostępności azotu (N) |
Kompost (C/N<10)
|
0.50 |
0.38 |
Kompost (C/N 10 - 15)
|
0.25 |
0.19 |
Kompost (C/N 16 - 20)
|
0.10 |
0.08 |
Kompost (C/N 21 - 25)
|
0.05 |
0.03 |
Kompost (C/N>25)
|
0.00 |
0.00 |
Obornik
|
0,50 |
Nie zaleca się |
Nawóz ptasi
|
0.6 |
Nie zaleca się |
Współczynnik dostępności fosforu i potasu (K2O i P2O5) |
 
Dla dobrego plonowania marchwi niezbędne jest dobre zaopatrzenie roślin
w fosfor. Składnik ten nie jest łatwo wymywany z gleby. W rolnictwie ekologicznym,
jeśli zachodzi taka potrzeba, zawartość fosforu może być uzupełniana w formie
mączek fosforytowych lub kostnych (tab. 13). Jednak nie powinny być one
stosowane na gleby obojętne, zasadowe jak i świeżo wapnowane, ze względu na
słabą przyswajalność oraz zasadowy odczyn.
Mimo dość dużych wymagań nawozowych w stosunku do potasu, potrzeby
nawozowe powinno zaspokoić stosowane nawożenie organiczne. Potas jest dość
łatwo wymywanym pierwiastkiem. W glebach zasobnych w próchnicę jest on wią-
zany w kompleksie sorpcyjnym. Źródłem potasu jest wszelka substancja organiczna,
popiół drzewny, a najwięcej jest go w różnych solach kopalnianych.
W razie potrzeby można je stosować, po uzgodnieniu z jednostką certyfikującą.
 Zawartości podstawowych składników mineralnych w nawozach
wykorzystywanych w produkcji ekologicznej.
Rodzaj nawozu |
N |
P2O5 |
K2O |
MgO |
CaO |
Mączka fosforytowa |
- |
26-29 |
- |
- |
- |
Kopalne sole potasu (KCl)*
|
- |
- |
10-15 |
5-13 |
10 |
Siarczan potasu zawierający sole magnezu*
|
- |
- |
27-30 |
10-24 |
|
Węglan wapnia (naturalny)
|
- |
- |
- |
- |
35-50 |
Węglany wapniowo-magnezowe (naturalne)*
|
- |
- |
- |
19-38 |
28-55 |
Siarczan magnezu
|
- |
- |
- |
15-21 |
|
Siarczan wapnia (gips)
|
- |
- |
- |
- |
25 |
Wapno defekacyjne*
|
- |
- |
- |
- |
15-30 |
Mączka z krwi*
|
9-14.8 |
- |
- |
- |
- |
Mączka z kopyt*
|
14-14.5 |
- |
- |
- |
- |
Mączka rogowa*
|
14-14.5 |
- |
- |
- |
- |
Mączka kostna*
|
1.5-3.5 |
22-30 |
- |
- |
- |
Mączka rybna
|
9 |
- |
- |
- |
- |
Mączka mięsna
|
5-13.8 |
- |
- |
- |
- |
Mączka z piór, włosów i skóry
|
12 |
- |
- |
- |
- |
Wełna
|
8 |
- |
- |
- |
- |
Sierść
9-12 |
9-12 |
- |
- |
- |
- |
Guano*
|
10-13 |
4-8 |
- |
- |
- |
Obornik (średnia zawartość)
|
0.50 |
0.25 |
0.60 |
0.15 |
0.40 |
Kompost (średnia zawartość)
|
0.62 |
0.28 |
0.34 |
- |
- |
Gnojówka (1-3% s.m.)
|
0.3-0.6 |
<0.04 |
0.8-1.0 |
- |
- |
Rośliny motylkowate
|
3-4 |
- |
- |
- |
- |
Mikroelementy (mineralne)*
|
Różna zawartość w zależności od pochodzenia |
* - Celowość stosowania po uzgodnieniu z upoważnioną jednostką certyfikującą
** - Przeliczając K2O na K mnożyć przez 0.83; P2O5 na P przez 0.44; MgO na Mg przez 0.6
- PrzeliczającK na K2O mnożyć przez 1.2; P na P2O5 przez 2.3; Mg na MgO przez 1.66
 Podstawowym nawozem organicznym, dla rolnictwa ekologicznego jest kompost,
wykonany zgodnie z obowiązującymi zasadami. Powinien być bardzo dobrze
rozłożony. O stopniu dojrzałości kompostu świadczy stosunek węgla do azotu
(C/N), który powinien wynosić około 10. Jeśli będzie większy, to dostępność
azotu dla roślin będzie mniejsza. Określa to tak zwany współczynnik dostępności
składnika mineralnego dla roślin w roku zastosowania nawozu. Ilość azotu
wykorzystanego z kompostu w pierwszym roku będzie też zależała od sposobu jego
zastosowania (wymieszany z glebą, czy stosowany powierzchniowo). |
|
Żródło: Ekologiczne Metody Uprawy Marchwi Materiały dla rolników Praca zbiorowa pod redakcją dr I. Babik Radom 2004 |
Komentarze (2)Autor: admin (2009-10-21, 11:25:18) [odpowiedzi: 1] Temat: Dyskusja użytkowników na temat: Nawożenie marchwi |
|