Ostatnio dodane komentarze: |
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe tola 2013-06-30 08:01:36 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz Andrzej 2013-06-28 11:18:08 |
|
Artykuł: Choroby pomidorów |
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być. marta 2013-05-31 21:20:58 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic Andrzej 2013-04-21 09:57:16 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce Asia P. 2013-04-05 14:23:10 |
|
|
|
|
|
Wymagania jakościowe i przygotowanie marchwi do transportu |
 Zgodnie z Polską Normą PN-84/-75358 wyróżnia się trzy klasy jakościowe
marchwi: Klasa Ekstra, I i II. Marchew w klasie Ekstra powinna być najwyższej
jakości i myta, o korzeniach gładkich, o regularnym kształcie i świeżym wyglądzie, bez odgnieceń i pęknięć, uszkodzeń spowodowanych mrozem o cechach charakterystycznych
dla danej odmiany lub typu odmianowego. Nie dopuszcza się
korzeni z główkami zabarwionymi na zielono lub fioletowo-purpurowo.
Marchew w klasie I powinna być dobrej jakości, o cechach charakterystycznych
dla odmiany, świeżym wyglądzie korzeni. Dopuszcza się niewielkie wady kształtu,
barwy, zabliźnione pęknięcia i rysy powstałe podczas mycia i sortowania. Dopuszcza
się zazielenienie fioletowo-purpurowe główki o długości do 1 cm dla korzeni
o długości do 10 cm oraz 2 cm dla pozostałych korzeni.
|
Metoda przebierania marchwi. |
 Do klasy II zalicza się marchew, która nie odpowiada wymaganiom klas wyższych,
ale spełnia wyżej określone wymagania minimalne. Dopuszcza się wady
kształtu i barwy, zabliźnione pęknięcia nie dochodzące do rdzenia, pęknięcia i rysy
powstałe podczas mycia i sortowania pod warunkiem, że marchew zachowuje
swoje cechy charakterystyczne co do jakości, trwałości i prezentacji. Dopuszcza
się zazielenienie lub fioletowo-purpurowe zabarwienie główki o długości do 2 cm
dla korzeni o długości do 10 cm oraz 3 cm dla pozostałych korzeni. W każdym
opakowaniu lub w partii towaru luzem marchew powinna być jednolita, tego samego
pochodzenia, odmiany, jakości i wielkości. Widoczna, w opakowaniu lub
w obrębie partii luzem, część marchwi powinna być reprezentatywna w stosunku
do całej zawartości opakowania lub całej partii. Oznakowanie marchwi pochodzą-
cej z produkcji ekologicznej, polega na zamieszczeniu bezpośrednio na opakowaniu
lub na etykiecie trwale przymocowanej do opakowania napisu "produkt rolnictwa
ekologicznego" oraz nazwy producenta, numeru certyfikatu, nazwy upoważnionej
jednostki certyfikującej i jej numeru identyfikacyjnego.
 
Marchew przeznaczona do opakowań jednostkowych powinna być po wyjęciu
z chłodni umyta, schłodzona i opakowana. Przesuszenie korzeni marchwi po umyciu
jak również umycie i składowanie korzeni w wyższej temperaturze prowadzi do
wysychania skórki powodując charakterystyczne "bielenie korzeni", obniżające jakość
i wartość handlową. Tempo odbarwiania się korzeni wzrasta wraz z obniżeniem
wilgotności względnej powietrza w pomieszczeniu lub w opakowaniu. Marchew
umyta, schłodzona i opakowana może być składowana przez okres 2-3 tygodni
w temperaturze 3-5oC, w warunkach najczęściej panujących na ladach chłodniczych
w supermarketach, bez widocznych zmian zabarwienia i jakości korzeni.
Marchew wyjęta z chłodni powinna być transportowana zawsze transportem
chłodniczym w temperaturze od 0o do 2oC i wilgotności względnej powietrza 95-98%. Palety, skrzynki lub inne opakowania powinny być ustawione z zachowaniem
odpowiedniej odległości, zapewniającej prawidłową cyrkulację powietrza
oraz zabezpieczone przed przemieszczaniem się ładunku w czasie transportu. |
|
Żródło: Ekologiczne Metody Uprawy Marchwi Materiały dla rolników Praca zbiorowa pod redakcją dr I. Babik Radom 2004 |
Komentarze (0)Brak komentarzy do tego artykułu
|