Uprawy ekologiczne Uprawy ekologiczne
Vademecum Nowoczesnego Rolnika

Szukaj informacji o uprawach:
Login:
Hasło:
Jeśli nie posiadasz konta
Zarejestruj się
Artykuły na temat:
Uprawa Ziemniaka
Uprawa Kapusty
Uprawa Marchwi
Wymagania klimatycze i glebowe marchwi
Wymagania pokarmowe i potrzeby nawozowe marchwi
Odmiany marchwi
Płodozmian i stanowiskow zmianowaniu marchwi
Uprawa roli i przygotowanie gleby
Nawożenie marchwi
Metody uprawy marchwi- terminy
Pielęgnacja marchwi
Chwasty marchwi
Choroby marchwi
Szkodniki marchwi-zwalczanie
Zbiór i przechowywanie marchwi
Wymagania jakościowe i przygotowanie marchwi do transportu
Uprawa Cebuli
Uprawa Papryki (w gruncie i pod osłonami)
Uprawa Pomidora
Uprawa Ogórka
Uprawa Buraka ćwikłowego
Uprawa Buraka cukrowego
Uprawa Kukurydzy
Uprawa Żyta
Uprawa Pszenicy
Uprawa Owsa
Uprawa Jęczmienia jarego
Rośliny oleiste
Uprawa Roślin Jagodowych
Rośliny włókniste
Uprawa Gryki
Uprawa Gorczycy
Siatki na ptaki - ochrona ogrodów i sadów
Środki ochrony roślin
Ekologiczne uprawy roślin sadowniczych
Jak założyć gospodarstwo ekologiczne
Zasady Produkcji Ekologicznej
Zabazpieczenia przed kretami
Nawadnianie i melioracja
Szkody łowieckie w uprawach
Ostatnio dodane komentarze:
Artykuł: Uprawa Pomidora
Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe
tola 2013-06-30 08:01:36
Artykuł: Uprawa Pomidora
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz
Andrzej 2013-06-28 11:18:08
Artykuł: Choroby pomidorów
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być.
marta 2013-05-31 21:20:58
Artykuł: Uprawa Pomidora
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic
Andrzej 2013-04-21 09:57:16
Artykuł: Uprawa Pomidora
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce
Asia P. 2013-04-05 14:23:10
Informacje dodatkowe
Regulamin

Uprawa Marchwi

     Marchew pochodzi z rejonu śródziemnomorskiego lub terenów obecnego Afganistanu. Dzikie formy szybko rozpowszechniły się i począwszy od Afganistanu poprzez Turcję, a później kraje śródziemnomorskie objęły obszar całej Europy.
Marchew należy w Polsce do bardzo ważnych gatunków warzyw i po kapuście zajmuje drugie miejsce pod względem powierzchni uprawy (około 30 tys. ha).
Roczna produkcja marchwi (około 900 tys.ton) daje Polsce pierwsze miejsce wśród krajów Unii Europejskiej.
Pięknie wyglądające pole marchwi nie zawsze oznacza, że uprawa jest ekologiczna
Pięknie wyglądające pole marchwi nie zawsze oznacza, że uprawa jest ekologiczna













      Oprócz spożycia w stanie świeżym ważną rolę w zagospodarowaniu krajowej produkcji odgrywa przetwórstwo (produkcja soków, mrożenie, suszenie i konserwowanie).
Ze względu na różnorodność form użytkowania, wysokie walory odżywcze i smakowe, świeża jak i przetworzona marchew znajduje szerokie zastosowanie kulinarne. O wartości marchwi decyduje zawartość wielu cennych składników. Największe znaczenie ma beta-karoten, (prowitamina A), niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania wielu narządów, w szczególności wzroku. Marchew jest również źródłem innych witamin (B1, B2, C, PP), błonnika, cukrów i soli mineralnych, głównie potasu, wapnia, fosforu, magnezu. Marchew ma działanie antybakteryjne, reguluje zaburzenia pracy przewodu pokarmowego oraz dzięki zawartości antyutleniaczy (karotenoidów) zapobiega występowaniu niektórych nowotworów.


     Na skład chemiczny i wartość biologiczną marchwi wpływają warunki klimatyczne, w tym głównie temperatura oraz sposób uprawy

Tabela. Zawartość witamin i składników mineralnych w korzeniach marchwi (w 100 g świeżej masy)
Rodzaj uprawy Witaminy Składniki mineralne
ß karoten* mg C mg B1* µg Wapń mg Żelazo µg Cynk µg Azotany ppm
Ekologiczna 8,3 4,5 43 34,4 408 387 413
Konwencjonalna 7,2 3,8 36 36,8 404 485 433

* - Różnice istotne;

     Badania jakości marchwi produkowanej w kraju w gospodarstwach ekologicznych, w porównaniu do produkcji konwencjonalnej wykazały, że zawiera ona więcej suchej masy i cukrów, co polepsza jej smak. W korzeniach marchwi uprawianej ekologicznie stwierdzano również mniej azotanów i azotynów.
Żródło: Ekologiczne Metody Uprawy Marchwi Materiały dla rolników Praca zbiorowa pod redakcją dr I. Babik Radom 2004
Komentarze (10)
Autor: admin     (2009-10-21,  11:25:18)      [odpowiedzi: 9]
Temat:

Komentarze na temat: Uprawa Marchwi


Dyskusja użytkowników na temat: Uprawa Marchwi


Dodaj nowy wątek

Temat:
Treść:
Autor: Napisz wynik działania: 6minusplus 1 =
Walczymy ze spamem w komentarzach. Spam generują roboty. Rozwiązanie powyższego działania przekonuje nas że nie jesteś robotem :)
Jesteś niezalogowany. Zaloguj się lub zarejestruj i zyskaj dostęp do zaawansowanych funkcji portalu zupełnie za darmo!

Reklama
Agrowłókniny rabatka.pl
Siatki przeciw ptakom rabatka.pl

Ogrodzenia elektryczne Chapron