Ostatnio dodane komentarze: |
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe tola 2013-06-30 08:01:36 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz Andrzej 2013-06-28 11:18:08 |
|
Artykuł: Choroby pomidorów |
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być. marta 2013-05-31 21:20:58 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic Andrzej 2013-04-21 09:57:16 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce Asia P. 2013-04-05 14:23:10 |
|
|
|
|
|
Zgnilizny kopcowe warzyw korzeniowych |
Zgnilizny kopcowe warzyw korzeniowych (różne gatunki bakterii i grzybów)
W końcowym okresie wzrostu buraków i innych warzyw korzeniowych oraz
w czasie długotrwałego przechowywania w kopcach i przechowalniach mogą występować
choroby powodowane przez cały kompleks polifagicznych fitopatogenów
pochodzenia grzybowego i bakteryjnego. Do gnicia warzyw dochodzi w kopcach,
przechowalniach lub magazynach, w których panuje wysoka wilgotność i temperatura
powietrza oraz tam gdzie może wystąpić przemrożenie korzeni. Chore
tkanki przebarwiają się na brunatno lub czarno. Ich powierzchnię pokrywają różnego
koloru (w zależności od sprawcy) grzybnie lub następujące wtórnie mokre
gnicie bakteryjne. Czasami w obrębie obfitej grzybni tworzą się sklerocja.
Sprawcami gnicia, jeszcze w okresie wegetacji, mogą być grzyby zasiedlające
glebę, które wraz z korzeniami wnoszone są do kopca lub skrzyniopalet w przechowalni
m. in.: Pythium spp., Rhizoctonia spp., Sclerotinia spp., Phytophthora
spp., Botrytis spp. czy Fusarium spp. Sprawcy zakażają korzenie spichrzowe poprzez
wszelkiego typu zranienia korzeni.
Profilaktyka i zwalczanie
- W okresie wegetacji zwalczać szkodniki atakujące korzenie spichrzowe,
w szczególności rolnice, drutowce i inne).
- Nie uszkadzać korzeni w trakcie prac pielęgnacyjnych i w czasie zbioru. Nie
należy dopuszczać do zbyt silnego przesuszania buraków po zbiorze, przed
umieszczeniem ich w kopcach lub przechowalniach.
- Do długotrwałego przechowania przeznaczać tylko korzenie zdrowe o optymalnej
dojrzałości zbiorczej.
- Warzywa przechowywać w higienicznych warunkach, ściśle przestrzegając
zalecanych zakresów temperatury i wilgotności powietrza.
|
|
Żródło: Ekologiczne metody uprawy Buraka Ćwikłowego Materiały dla rolników Praca zbiorowa pod redakcją dr J. Babika |
Komentarze (0)Brak komentarzy do tego artykułu
|