Kapusta głowiasta należy do warzyw o największych wymaganiach pokarmowych.
Ocenia się, że przy plonie 70 ton z hektara kapusta głowiasta późna pobiera
z gleby 250 kg N, 90 kg P2O5, 300 kg K2O, 18 kg MgO, 350 kg CaO. Odmiany
wczesne mają mniejsze potrzeby pokarmowe. Uprawiana w optymalnych warunkach
nawozowych przy plonie główek 30 ton, kapusta wczesna pobiera z hektara
121 kg N, 32 kg P2O5, 106 kg K2O, 7 kg MgO, 210 kg CaO.
Wysokie wymagania pokarmowe kapusty sprawiają, że gatunek ten jest trudny
w uprawie ekologicznej, głównie ze względu na niedostateczną możliwość zapewnienia
optymalnego odżywienia roślin. Kapusta w okresie od sadzenia do czasu
formowania główek wymaga dobrego zaopatrzenia w składniki pokarmowe,
gdyż wytworzona w tym okresie duża masa gwarantuje odpowiednio wysoki plon.
Zapewnienie w tym okresie optymalnej zawartości w glebie azotu dostępnego dla
roślin, poprzez stosowanie tylko nawożenia organicznego, nastręcza sporo trudności,
stąd plony kapusty w uprawie ekologicznej są z reguły niższe o około 30%.
Potrzeby nawozowe kapusty są wyższe niż wymagania pokarmowe, ale nie różnią
się tak bardzo jak w przypadku innych warzyw. Kapusta ma bowiem dobrze rozwinięty,
głęboki system korzeniowy i może wykorzystywać składniki pokarmowe z głębszego
profilu glebowego. System korzeniowy sięgać może do ponad 2,3 m w głąb, w promieniu 0,9 m. Jest więc tylko nieco płytszy od systemu korzeniowego buraka czy marchwi.
W uprawach ekologicznych składników pokarmowych, niezbędnych dla wzrostu
kapusty, mogą dostarczać rośliny motylkowate, siane w czystym siewie lub w mieszankach
z innymi roślinami oraz stosowane nawozy organiczne jak kompost i obornik.
Obiektywną ocenę zasobności gleby w składniki pokarmowe można przeprowadzić
tylko po wykonaniu analizy chemicznej gleby. Na ogół wystarcza to dla
ustalenia prawidłowych dawek nawozów.
Dla kapusty głowiastej optymalna zawartość składników mineralnych w 1 litrze
gleby powinna wynosić: 120 - 135 mg N, 50 - 60 mg P, 180 - 200 mg K,
60 - 70 mg Mg i 700 -1200 Ca. W oparciu o wykonaną analizę można ocenić, czy
i w jakiej ilości dodatkowe nawożenie będzie potrzebne.
Tabela 2. Współczynniki przeliczeniowe dla form składników
Przeliczanie składnika |
Mnożnik |
Przeliczanie składnika |
Mnożnik |
P2O5 na P |
0,44 |
P na P2O5 |
2,3 |
K2O na K |
0,83 |
K na K2O |
1,2 |
CaO na Ca |
0,71 |
Ca na CaO |
1,4 |
MgO na Mg |
0,6 |
Mg na MgO |
1,66 |
Ze względu na wysokie wymagania pokarmowe kapusty uprawia się ją po mieszankach
motylkowatych lub dużych dawkach nawozów organicznych, które są źródłem azotu i innych makroskładników oraz mikroelementów. Jeśli odczyn gleby nie
przekracza pH 7,5 - 8,0, to ryzyko wystąpienia widocznych niedoborów składników
mineralnych na roślinach jest niewielkie. W praktyce można się spotkać z niedoborami
składników pokarmowych, bądź z ich nadmiarem w czasie produkcji rozsady.Przyczyną jest zwykle niedokładne wymieszanie podłoża lub niewłaściwy odczyn
(pH). Najczęściej może wystąpić niedobór molibdenu, boru, magnezu i wapnia. |