Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe tola 2013-06-30 08:01:36
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz Andrzej 2013-06-28 11:18:08
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być. marta 2013-05-31 21:20:58
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic Andrzej 2013-04-21 09:57:16
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce Asia P. 2013-04-05 14:23:10
Optymalna warunki przechowywania zapewnia temperatura 0o, wilgotność
względna powietrza 90 - 95% i skład gazowy atmosfery 5% CO2 i 2,5 - 5% O2.
Zbiór ręczny kapusty
Długość okresu przechowania wynosi 6 - 8 miesięcy. Kapusta jest bardzo wrażliwa
na działanie etylenu, który nawet w bardzo małym stężeniu tj. 1 ppm (części na
milion) powoduje odbarwienie liści w wyniku degradacji chlorofilu. W temperaturze
powyżej 1,5oC kapusta silniej jest porażona przez choroby. Podczas przechowania
nie należy dopuszczać do spadku temperatury poniżej -1oC, gdyż może to
spowodować uszkodzenie środkowej części główki - widoczne po przekrojeniu
główki w postaci ściemnienia liści wewnętrznych.
Kapusta przeznaczona do długotrwałego przechowywania, powinna być zbierana
ręcznie.
Mechaniczny zbiór kapusty.
Kapustę należy zbierać podczas bezdeszczowej pogody, gdy rośliny
są suche. Główkę kapusty przytrzymuje się z góry lekko ją nachylając, ścina się głąb nożem i następnie obraca się głąbem do góry umożliwiając tym samym usunięcie
wody znajdującej się między liśćmi okrywającymi. Po usunięciu zbędnych
liści okrywających wkłada się główki do palety skrzyniowej i zdejmuje się ostatni
liść zewnętrzny. W ten sposób całkowicie unika się dotykania liści pozostających
na główce kapusty, a jednocześnie zachowuje się znajdujący się na nich nalot woskowy,
który skutecznie przeciwdziała porażeniu kapusty przez choroby. Długość pozostawionego
głąba nie powinna przekraczać 3 cm, licząc od ostatniego liścia zewnętrznego.
Podczas zbioru i załadunku na przyczepy lub do palet skrzyniowych
należy unikać uszkodzeń mechanicznych główek. Każde najmniejsze uszkodzenie
(obicie, zgniecenie), nawet niewidoczne gołym okiem, powoduje wzrost podatności
na porażenie główek przez organizmy chorobotwórcze podczas przechowania.
Najlepszym
sposobem dla ograniczenia uszkodzeń mechanicznych główek i zachowania
nalotu woskowego jest staranny zbiór i ostrożny załadunek do palet skrzyniowych,
w których kapusta będzie transportowana i następnie przechowywania. Przy od 300 do 1000 kg. Przy składowaniu w paletach skrzyniowych uzyskuje
się lepsze wypełnienie komory w porównaniu ze składowaniem w małych opakowaniach
jak np. skrzynki ustawione na palecie. Załadunek komory powinien być
wykonany w ciągu 5 do 7 dni. Ustawienie palet skrzyniowych w komorze chłodniczej
powinno uwzględniać zachowanie odpowiednich odstępów i odległości od ścian
i między paletami. Pozwala to uzyskanie prawidłowej cyrkulacji powietrza i utrzymanie
jednakowych parametrów temperatury i wilgotności względnej w całej komorze.
Przy przechowywaniu kapusty w chłodni, w optymalnych warunkach, straty
wskutek oddychania i parowania (ubytki naturalne) wynoszą około 1% miesięcznie.
Zastosowanie kontrolowanej atmosfery pozwala na: obniżenie ubytków masy,
strat powstałych wskutek oczyszczania liści podczas sortowania, zachowanie zielonego
zabarwienia liści oraz zmniejszenie porażenia kapusty przez choroby. Powszechnie
stosuje się standardowy skład gazowy atmosfery zawierający 5% CO2
i 2,5 do 5% 02. Kapusta składowana w gazoszczelnej komorze w temperaturze 1oC
transporcie główek luzem na przyczepach i następnie ich rozładunku do przechowalni
możliwości uszkodzeń mechanicznych są znacznie większe. Należy dodać, że
nawet podczas transportu z pola do przechowalni, dochodzi do większych uszkodzeń
główek, gdy są ułożone luzem na przyczepie niż w paletach skrzyniowych.
W praktyce często kapustę przechowuje się w przechowalniach lub różnego
rodzaju pomieszczeniach chłodzonych tylko powietrzem zewnętrznym. Izolacja
termiczna budynków powinna zabezpieczyć przed spadkiem temperatury wewnątrz pomieszczenia poniżej 0oC, niezależnie od temperatury zewnętrznej. W tym celu ściany budynku, drzwi i klapy wentylacyjne izoluje się balotami słomy,
wełną mineralną lub styropianem.
Kapusta przechowywana w skrzyniopaletach.
Typowe przechowalnie warzyw najczęściej mają już założoną izolację paroszczelną i termiczną ścian i sufitu. W przechowalniach kapusta może być składowana
w skrzynkach, paletach skrzyniowych, pryzmach lub luzem, warstwą wysokości
2,5 - 3 m, z zastosowaniem aktywnej wentylacji. Skrzynki powinny być
ustawiane na ażurowej podłodze, aby zapewnić dobrą cyrkulację powietrza. Pryzmy
kapusty nie mogą być zbyt duże. Szerokość u podstawy nie powinna być większa
niż 2 m, długość 4 m i wysokość 1-1,2 m. Taka wielkość pryzmy zapewnia
dobre schłodzenie składowanych główek kapusty. Przy spadku temperatury w pomieszczeniu
poniżej 0C należy dodatkowo okryć pryzmę balotami słomy lub słomianymi
matami. Znacznie lepsze warunki przechowania w tego typu pomieszczeniach
można zapewnić przy składowaniu kapusty luzem warstwą wysokości
2,5 - 3 m z zastosowaniem aktywnej wentylacji.
Wydajność wentylatorów powinna
zapewnić dostarczenie 100 -120 m3/godz/m3 kapusty podczas schładzania i 50 - 60 m3/godz/m3 kapusty podczas dalszego przechowywania. System ten pozwala
na szybkie schłodzenie kapusty po załadunku komór oraz utrzymanie temperatury
na stałym poziomie w czasie całego okresu przechowania.
Można również przechowywać kapustę w przechowalniach, składując ją w paletach
skrzyniowych o pojemności od 500 do 1000 kg. Palety skrzyniowe należy
tak ustawić w pomieszczeniu, aby można było zapewnić dobrą wentylację składowanej
w nich kapusty. Może to być system wentylacyjny podpodłogowy, podobny
do stosowanego przy składowaniu kapusty luzem, lub nadpodłogowy, dostarczający powietrze do każdej warstwy palet skrzyniowych ustawionych w komorze.
Wymagana ilość dostarczanego powietrza jest nieco wyższa niż przy składowaniu
luzem i wynosi ok. 200 m3/godz/m3 w okresie schładzania i 60- 80 m3/godz/m3
w okresie przechowania kapusty.
Przechowywanie kapusty w przechowalniach izolowanych termicznie i jej składowanie
z wykorzystaniem chłodnego powietrza zewnętrznego jest najczęściej
stosowaną metodą w praktyce w wielu krajach. Sposób ten jest ekonomiczny a zarazem
praktyczny, chociaż temperatura w masie składowanej kapusty utrzymuje
się często przez dłuższy okres czasu powyżej optymalnego poziomu. Występuje to
wówczas, gdy podczas zbioru kapusty jest ciepło, a kapusta ładowana do przechowalni
nie jest dostatecznie schłodzona. Podwyższenie temperatury może nastąpić
również w czasie okresu przechowania, a szczególnie w okresie wiosennym.
Podczas przechowywaniu kapusty w chłodni uzyskuje się najlepsze wyniki, gdyż
można zapewniać utrzymanie temperatury i wilgotności względnej na optymalnym
poziomie. W chłodni kapustę przechowuje się zwykle w paletach skrzyniowych o pojemności może sama wytworzyć w ciągu 10 - 14 dni zmodyfikowaną atmosferę. Stężenie
O2 obniża się w komorze gazoszczelnej o 1% dziennie, a CO2 wzrasta o 0,5%.
Wykorzystując te możliwości kapusty zwykle nie stosuje się wytwornic kontrolowanej
atmosfery do uzyskania pożądanego składu gazowego atmosfery. Natomiast
przy krótszym okresie przechowania np. kapusty przeznaczonej do kwaszenia, gdzie
jest konieczne szybkie osiągnięcie optymalnego składu gazowego, wytwornice są
wykorzystywane. Przy spadku stężenia O2 poniżej 2,5% przechowywana kapusta
może mieć słodkawy smak. Utrzymywanie przez okres 1 miesiąca poziom tlenu
w granicach 0% i dwutlenku węgla około 15% może doprowadzić do odbarwienia
liści wewnętrznych, przy zachowaniu normalnego zielonego zabarwienia liści okrywających. W tym przypadku wskutek niedostatecznej ilości tlenu w atmosferze
komory może dochodzić do oddychania beztlenowego (fermentacji) w środkowej
części główki kapusty.