Ostatnio dodane komentarze: |
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe tola 2013-06-30 08:01:36 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz Andrzej 2013-06-28 11:18:08 |
|
Artykuł: Choroby pomidorów |
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być. marta 2013-05-31 21:20:58 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic Andrzej 2013-04-21 09:57:16 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce Asia P. 2013-04-05 14:23:10 |
|
|
|
|
|
Rozsada Kapusty |
Kapustę głowiastą uprawa się prawie wyłącznie z rozsady. W produkcji ekologicznej
bezpośredni siew kapusty nie jest zalecany, ze względu na duże ryzyko
zachwaszczenia i uszkodzenia przez szkodniki. Produkcję rozsady można prowadzić
pod osłonami jak i w odkrytym gruncie. Do najwcześniejszych terminów sadzenia
wykorzystuje się rozsadę doniczkowaną, produkowaną w ogrzewanych
szklarniach lub tunelach foliowych.
|
Sadzonka kapusty |
Tanią, ale dosyć kłopotliwą metodą, jest stosowanie doniczek ziemnych, które
wykonuje się ręcznie przy użyciu pras zwanych doniczkarkami. Podłoże do wyrobu
doniczek ziemnych musi być nie tylko żyzne, ale i dostatecznie porowate oraz
na tyle lepkie, aby po sprasowaniu doniczka zachowywała swój kształt i utrzymywa
ła go przez cały okres produkcji rozsady, a korzenie łatwo przerastały ścianę
doniczki. Komponentami podłoży z których wykonuje się doniczki są: komposty,
żyzne, świeżo przygotowane ziemie ogrodnicze, torf, przefermentowany obornik, krowieniec i w miarę potrzeby piasek.
Przykładowy skład (objętościowy) takiej
mieszanki może być następujący: 60% torfu + 25% kompostu + 10% ziemi gliniastodarniowej + 5% krowieńca. Jeśli podłoże nie jest zbyt żyzne, to można dodać
substancje podwyższające zawartość składników mineralnych, dopuszczone do stosowania
w rolnictwie ekologicznym (mączki z krwi, rogowe, kostne oraz naturalne
sole kopalne).
Do produkcji rozsady można również wykorzystywać doniczki pełne i pierścienie
(o fi 5 -6 cm) lub coraz popularniejsze i bardzo wygodne w użyciu wielodoniczki,
charakteryzujące się małym zużyciem podłoża i powierzchnią jaką zajmują w szklarni.
Podłoże do ich napełniania powinno być lekkie, porowate, a jednocześnie dobrze
zatrzymujące wilgoć i odpowiednio zasobne. Może być ono przygotowane z odkwaszonego
torfu wysokiego, wzbogaconego kompostem i nawozami mineralnymi.
Udział
kompostu w przygotowywanym podłożu wynosi najczęściej około 20 - 30%, w zależności
od jego zasobności. Jeśli udział kompostu zbytnio zagęszcza podłoże do jego
rozluźnienia można użyć perlitu lub wermikulitu. Można też przygotować podłoże
z dużym udziałem wermikulitu (40% wermikulit + 30% torf wysoki + 30% kompost).
Po przygotowaniu podłoża do formowania doniczek ziemnych lub napełniania
tac wielokomórkowych powinno się określić jego zasobność. Zawartość składników
mineralnych w podłożach przeznaczonych do produkcji rozsady powinna wynosić:
100 - 150 mg N/l, 60 - 80 mg P/l, 160 - 250 mg K/l i 60 - 120 mg Mg/l.
Do produkcji rozsady kapusty wczesnej stosuje się wielodoniczki o pojemności
pojedynczej komórki wynoszącej 90 cm3 (54 doniczki w tacy), a do produkcji
rozsady kapusty późnej lepsze są doniczki o mniejszej objętości (53 i 25 cm3, tj.
o 96 lub 160 komórkach w jednej tacy). Rozsada produkowana w wielodoniczkach, szczególnie o małych komórkach, będzie wymagała 1- lub 2-krotnego dokarmienia
od fazy 1 liścia właściwego. Dokarmiać można przefermentowaną gnojówką rozcieńczoną w stosunku 1 : 8.
Na późniejsze terminy sadzenia rozsadę można również produkować w odkrytym
gruncie, na rozsadniku. Jest to najtańsza metoda ale dość kłopotliwa, głównie
ze względu na niebezpieczeństwo uszkodzenia rozsady przez szkodniki (śmietka
kapuściana, pchełki).
Glebę na rozsadniku należy nawieźć kompostem w dawce około 30 kg/10 m2.
Nasiona wysiewa się siewnikiem, lub ręcznie, w rzędy co 10- 20 cm. Na 1 m2 wysiewa
się około 400 sztuk nasion. Dla zapewnienia rozsady na powierzchnię 1 ha potrzeba
założyć rozsadnik na powierzchni 100 - 150 m2 i wysiać 150 -200 g nasion. Nasiona
sieje się na głębokość 1 -1,5 cm. Długość okresu produkcji rozsady zależy od
terminu uprawy. Produkcja rozsady kapusty wczesnej trwa około 8 tygodni, a późnej
już tylko 30 -35 dni. Gotowa do sadzenia rozsada ma około 4 - 6 liści. Przed sadzeniem
do gruntu powinna być zahartowana, poprzez obniżenie temperatury i ograniczenie
podlewania. Hartując rozsadę (szczególnie do wczesnej uprawy) należy pamiętać
o wrażliwości kapusty w tej fazie na jarowizację wskutek przechłodzenia. |
|
Żródło: Ekologiczne metody uprawy Kapusty Materiały dla rolników Praca zbiorowa pod redakcją dr J. Babika Radom 2004 |
Komentarze (5)Autor: admin (2009-10-21, 11:25:18) [odpowiedzi: 4] Temat: Dyskusja użytkowników na temat: Rozsada Kapusty |
|