Ostatnio dodane komentarze: |
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe tola 2013-06-30 08:01:36 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz Andrzej 2013-06-28 11:18:08 |
|
Artykuł: Choroby pomidorów |
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być. marta 2013-05-31 21:20:58 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic Andrzej 2013-04-21 09:57:16 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce Asia P. 2013-04-05 14:23:10 |
|
|
|
|
|
Przygotowanie kapusty na sprzedaż |
Wyróżnia się dwie klasy jakościowe kapusty zgodnie z Polską Normą PN-72/
R-75362, Warzywa świeże. Kapusta. Kapusta w klasie I powinna być dobrej jakości
i posiadać cechy charakterystyczne dla danej odmiany. Główki kapusty powinny
być zwarte, zewnętrzne liści ściśle przylegające do główki. Dopuszcza się niewielkie
pęknięcia zewnętrznych liści, niewielkie odgniecenia i przycięcia liści zewnętrznych,
pod warunkiem, że nie wpływa to na dobrą jakość kapusty. Do klasy
II zalicza się kapustę, która nie odpowiada wymaganiom klasy I, ale spełnia określone
wymagania minimalne. Kapusta w tej klasie może mieć pęknięcia na zewnętrznych
liściach, więcej usuniętych liści zewnętrznych, większe odgniecenia
i mniej zwarte główki.
Sortowanie według wielkości jest obowiązkowe dla kapusty pakowanej
w opakowania jednostkowe. W takim przypadku, w tym samym opakowaniu,
masa najcięższej główki nie może być większa niż dwukrotna masa główki
najlżejszej. Jeśli masa najcięższej wynosi 2 kg, to różnica pomiędzy najcięższą
i najlżejszą główką może wynosić do 1 kg. W klasie I dopuszcza się 10% liczbowo
lub wagowo kapusty nie spełniającej wymagań klasy I, lecz zgodnej z wymaganiami
klasy II. W Klasie II dopuszcza się 10% liczbowo lub wagowo kapusty
nie spełniającej ani wymagań klasy II ani wymagań minimalnych. Nie
dopuszcza się jednak kapusty z objawami gnicia lub innymi zmianami, które
czynią ją niezdatną do spożycia. Przed skierowaniem do handlu, szczególnie po krótszym lub dłuższym okresie
przechowywania, konieczne jest przesortowanie kapusty i odrzucenie zżółkniętych
lub chorych liści zewnętrznych, przycięcie głąba oraz odrzucenie główek spękanych
lub zgniłych.
|
Piękny okaz kapusty w I klasie. |
W każdym opakowaniu lub partii towaru luzem kapusta głowiasta powinna być
jednolita pod względem pochodzenia, odmiany i jakości. Kapusta w klasie I powinna
być również jednolita pod względem kształtu i barwy. Widoczna w opakowaniu
część kapusty lub większa część partii musi być reprezentatywna w stosunku do
całej jego zawartości. Dla kapusty pakowanej w opakowania jednostkowe na każdym
opakowaniu należy umieścić informacje na tej samej stronie, naniesione w sposób
trwały, czytelny i widoczny na zewnątrz. Gdy kapusta jest transportowana luzem,
powyższe informacje powinny być podane w dokumentach towarzyszących
lub umieszczone w widocznym miejscu na zewnątrz środka transportu.
Oznakowanie kapusty pochodzącej z produkcji ekologicznej, polega na zamieszczeniu
bezpośrednio na opakowaniu lub na etykiecie trwale przymocowanej
do opakowania napisu "produkt rolnictwa ekologicznego" oraz nazwy producenta,
numeru certyfikatu, nazwy upoważnionej jednostki certyfikującej i jej
numeru identyfikacyjnego.
Dla zachowania jakości w czasie transportu kapusta powinna być pakowana
w opakowania dopuszczone do obrotu. Najczęściej jest transportowana luzem, w workach
lub w paletach skrzyniowych o różnej pojemności. Kapusta może być transportowana
przez okres 2 do 3 dni w temperaturze 0° do 15°C lub 8 do 10 dni w temperaturze
0° do 1°C. Ze względu na dużą wrażliwość kapusty na etylen nie powinna
być transportowana razem z owocami lub warzywami wydzielającymi ten gaz. |
|
Żródło: Ekologiczne metody uprawy Kapusty Materiały dla rolników Praca zbiorowa pod redakcją dr J. Babika Radom 2004 |
Komentarze (0)Brak komentarzy do tego artykułu
|