Ostatnio dodane komentarze: |
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe tola 2013-06-30 08:01:36 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz Andrzej 2013-06-28 11:18:08 |
|
Artykuł: Choroby pomidorów |
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być. marta 2013-05-31 21:20:58 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic Andrzej 2013-04-21 09:57:16 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce Asia P. 2013-04-05 14:23:10 |
|
|
|
|
|
Wymagania pokarmowe i potrzeby nawozowe ogórka |
Wymagania pokarmowe ogórka określone na podstawie składników mineralnych
pobranych przez rośliny wydają się być dość zgodne w różnych publikacjach.
Dla uzyskania plonu 30 ton z 1 ha rośliny pobierają około 50 kg N, 40 kg P2O5,
80 kg K2O i 30 kg CaO. Wymagania pokarmowe nie są równoznaczne z potrzebami
nawozowymi, które są znacznie wyższe. Ogórek ma bowiem dobrze rozwinięty, ale płytki system korzeniowy. Korzysta głównie ze składników znajdujących się
w zasięgu jego korzeni. Część składników mineralnych jak azot jest łatwo wypłukiwana
do głębszych warstw i staje się niedostępna dla ogórka. Zawartość składników
pokarmowych w glebie powinna być wyższa, aby roślina była zdolna pobrać potrzebną jej ilość. Źródłem składników mineralnych w okresie wegetacji są dla ogórka
nawozy organiczne. W uprawach ekologicznych zaopatrzenie roślin realizowane
jest przez płodozmian i stosowane nawozy organiczne i nawozy zielone.
Obiektywną ocenę zasobności gleby w składniki pokarmowe można wykonać
tylko po wykonaniu analizy chemicznej gleby. Na ogół wystarcza to dla ustalenia
prawidłowych dawek nawozów. Dla ogórka gruntowego optymalna zawartość składników
mineralnych w 1 litrze gleby wynosi: 80-120 mg N, 60-80 mg P,
160- 220 mg K, 70 -120 mg Mg i 1500 - 2000 Ca. W oparciu o wykonaną analizę
można ocenić, czy i w jakiej ilości dodatkowe nawożenie będzie potrzebne.
Ogórek najczęściej jest uprawiany po mieszankach motylkowatych lub dużych
dawkach nawozów organicznych, które są nie tylko źródłem azotu i innych makrosk
ładników, ale i mikroelementów. Jeśli przy tym nie popełni się dużego błędu,
to na ogół rzadko można spotkać się z niedoborem składników mineralnych. Wyst
ąpić mogą w przypadku stosowania źle przygotowanego kompostu, przy znacznej
zmianie odczynu gleby, nadmiernym i szybkim wzroście, spowodowanym gwał-
townym wzrostem temperatury i nasłonecznienia (transport niektórych pierwiastków
nie nadąża za wzrostem roślin) oraz nadmiernym nawadnianiu. Objawy niedoboru
niektórych składników są łatwe do rozpoznania, inne znacznie trudniej.
Objawy najczęstszych niedoborów składników mineralnych
u ogórka gruntowego
Pierwiastek
|
Objawy |
Azot |
Liście przebarwiają się na kolor żółto-zielony do żółtego. Tworzą się
cienkie twarde, włókniste łodygi. Owoce jaśnieją, stają się czubate na
końcach. Korzenie karłowacieją, brunatnieją i zamierają.
Azot |
Fosfor |
Liście mają kolor ciemno zielony, są matowe. Owoce są ciemnozielone
do brązowych. Łodygi stają się delikatne |
Potas |
Liście stają się niebiesko-zielone w okolicy nerwów. Na obrzeżach liści
tworzą się zbrązowienia i nekrozy. Wzrost roślin spowalnia się.
Owoce robią się wąskie od strony łodygi. |
Magnez |
Rośliny stają się mniejsze i słabsze. Na wyrośniętych liściach pojawia
się chloroza, nerwy pozostają zielone. Brzegi liści stają się kruche i nierówne.
Jakość owoców obniża się i plon spada. |
Wapń |
Najmłodsze liście są jasne, słabe i nieco zniekształcone. Owoce od strony
kwiatu słabo się rozwijają i ich wzrost oraz pędów jest ogólnie upośledzony. |
Ogórek jest tolerancyjny na pewne obniżenie się odczynu gleby nawet do pH 5,8.
Najlepsze owocowanie i wzrost uzyskuje się przy pH 6,0 - 7,2. W niższym odczynie
lepiej przyswajalna jest większość mikroelementów, z wyjątkiem molibdenu.
Niższy odczyn można utrzymywać na glebach z natury kwaśnych, glebach torfowych,
a wyższy na glebach zasadowych jak lessy. |
|
Żródło: Uprawa Buraka Cukrowego w Gospodarstwach Ekologicznych Materiały dla rolników Praca zbiorowa pod redakcją dr J. Tyburskiego Radom 2004 |
Komentarze (0)Brak komentarzy do tego artykułu
|