Ostatnio dodane komentarze: |
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe tola 2013-06-30 08:01:36 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz Andrzej 2013-06-28 11:18:08 |
|
Artykuł: Choroby pomidorów |
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być. marta 2013-05-31 21:20:58 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic Andrzej 2013-04-21 09:57:16 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce Asia P. 2013-04-05 14:23:10 |
|
|
|
|
|
Wymagania jakościowe ogórków |
|
Ogórki można wykorzystywać na różne sposoby, na przykłąd kisić. |
Zgodnie z Polską Normą PN-85/R-75359 (Warzywa świeże. Ogórki), owoce
ogórków dzieli się na trzy klasy jakościowe.
Do klasy Ekstra zalicza się ogórki
najwyższej jakości, o cechach charakterystycznych dla danej odmiany oraz z dobrze
wykształconymi, prostymi owocami, o barwie typowej dla odmiany, wolne
od wad, w tym wszystkich zniekształceń, a w szczególności spowodowanych przerośnięciem
nasion.
Do klasy I zalicza się owoce dobrej jakości, właściwie wykszta
łcone, o dostatecznie typowym kształcie i praktycznie proste. Dopuszcza
się lekkie zniekształcenie, z wyjątkiem zniekształceń spowodowanych przerośnięciem
nasion, niewielkie wady barwy, szczególnie jasne zabarwienie w części
ogórka stykającej się z ziemią podczas wzrostu, lekkie uszkodzenia skórki
spowodowane otarciem, manipulacją lub niską temperaturą, pod warunkiem, że
są zabliźnione i nie wpływają na trwałość produktu.
Do klasy II zalicza się ogórki,
które nie mogą być zaliczone do klas wyższych, ale spełniają określone wymagania
minimalne: zniekształcenia, inne niż poważne przerośnięcie nasion, wady
barwy do 1/3 powierzchni (w przypadku ogórków rosnących pod osłonami), zabliźnione
pęknięcia, lekkie uszkodzenia spowodowane otarciem i manipulacją,
które nie wpływają ujemnie na jakość i wygląd. Minimalna masa ogórków gruntowych
powinna wynosić 180 g, a ogórków rosnących pod osłonami 250 g. Ogórki
klasy Ekstra i klasy I rosnące pod osłonami o masie 500 g lub większej powinny
mieć nie mniej niż 30 cm długości, natomiast o masie 250 - 500 g nie mniej
niż 25 cm długości. Sortowanie według wielkości jest obowiązkowe dla ogórków
klasy Ekstra i klasy I. Dopuszcza się 5% liczbowo ogórków nie spełniających wymagań klasy Ekstra, ale zgodne z wymaganiami klasy I i 10% liczbowo
dla klas I i II.
Sortowanie owoców wg klas jakościowych może odbywać się w czasie zbioru
lub po przewiezieniu ogórków do pakowani. W dużych pakowniach najczęściej są
zainstalowane linie sortownicze rozdzielające poszczególne owoce zależnie od
masy, długości i zabarwienia a następnie są one kierowane do tuneli pakujących
pojedyncze owoce w folię termokurczliwą lub w woreczki foliowe i opakowania
kartonowe.
Ogórki z produkcji polowej są pakowane najczęściej luzem do skrzynek lub
pudeł kartonowych, wykładanych folią polietylenową. Mogą być również pakowane
w perforowane woreczki foliowe lub układane na tackach, po kilka owoców
i owijane folią rozciągliwą.
|
Sortowanie ogórków |
W każdym opakowaniu ogórki powinny być jednolite: tego samego pochodzenia,
tej samej odmiany lub typu, jakości oraz wielkości. Widoczna część ogórków
w opakowaniu powinna być reprezentatywna do całej jego zawartości. Na każdym
opakowaniu należy umieścić następujące informacje, zgrupowane na tej samej stronie,
naniesione w sposób czytelny, trwały i widoczny z zewnątrz. Napis "ogórki"
jeśli zawartość opakowania nie jest widoczna z zewnątrz, "szklarniowe" lub inne
odpowiednie określenie dla ogórków uprawianych pod osłonami, "ogórki krótkie"
lub "ogórki mini" zgodnie z wymaganiami.
Oznakowanie ogórków pochodzących z produkcji ekologicznej, polega na zamieszczeniu
bezpośrednio na opakowaniu lub na etykiecie trwale przymocowanej do
opakowania napisu "produkt rolnictwa ekologicznego" oraz nazwy producenta,
numeru certyfikatu, nazwy upoważnionej jednostki certyfikującej i jej numeru identyfikacyjnego.
Po zbiorze ogórki powinny być natychmiast schłodzone w celu zahamowania
ubytków wody oraz innych niekorzystnych zmian. Najczęściej stosuje się schładzanie
w komorze chłodniczej lub chłodnej wodzie.
Owoce ogórków schładza się
do temperatury 7 - 13oC i podobny zakres temperatury utrzymuje się podczas ich
transportu. Jeśli transport trwa dłużej niż 3 dni należy utrzymywać temperaturę
powyżej 10oC aby nie dopuścić do uszkodzeń chłodowych ogórków. Ze względu
na wysoką wrażliwość ogórków na etylen, który powoduje przyspieszenie żółknięcia
i starzenia się owoców, nie należy ich transportować razem z owocami i warzywami
wydzielającymi ten gaz. |
|
Żródło: Uprawa Buraka Cukrowego w Gospodarstwach Ekologicznych Materiały dla rolników Praca zbiorowa pod redakcją dr J. Tyburskiego Radom 2004 |
Komentarze (2)Autor: admin (2009-10-21, 11:25:18) [odpowiedzi: 1] Temat: Dyskusja użytkowników na temat: Wymagania jakościowe ogórków |
|