Ostatnio dodane komentarze: |
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe tola 2013-06-30 08:01:36 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz Andrzej 2013-06-28 11:18:08 |
|
Artykuł: Choroby pomidorów |
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być. marta 2013-05-31 21:20:58 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic Andrzej 2013-04-21 09:57:16 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce Asia P. 2013-04-05 14:23:10 |
|
|
|
|
|
Nawożenie ogórka |
Potrzeby nawozowe ogórka znacznie przekraczają jego wymagania pokarmowe.
Wstępne określenie potrzeb nawozowych ogórka powinno być poprzedzone
analizą chemiczną gleby, wykonaną przed założeniem uprawy. Dokładne ustalenie
ilości składników pokarmowych dostępnych w glebie przez cały okres wegetacji
dla ogórka jest trudne. Najważniejszym składnikiem, którego deficyt może uniemożliwić
uzyskanie dobrego plonu jest azot. Ilość dostępnych składników mineralnych
zależy od wartości nawozowej rośliny poprzedzającej, ilości zostawianych
resztek pożniwnych oraz warunków w jakich odbywa się mineralizacja masy organicznej
(temperatury, wilgotności, dostępności tlenu).
Zawartość składników mineralnych zawartych w resztkach pożniwnych i w nawozach
zielonych jest różna, zależnie od gatunku . Na ogół największą
wartość mają rośliny motylkowate. Ogólna zawartość azotu w roślinach uprawianych
jako plon główny może dochodzić do 260 kg N, 75 kg P2O5 i do 245 kg K2O.
Nie są to jednak ilości dostępne dla roślin w pierwszym roku. Można
przyjąć, że tylko około 50% azotu z tej ilości będzie dostępna dla roślin w pierwszym
roku. Uwzględniając mineralizację substancji organicznej z poprzednich lat
ilość dostępnego azotu na wiosnę w glebie, bez dodatkowego nawożenia, wynosić
będzie przeciętnie od 30 do 60 kg/ha.
W gospodarstwie ekologicznym podstawowym źródłem azotu są rośliny motylkowate,
które mają zdolność wiązania azotu atmosferycznego za pośrednictwem
żyjących z nimi w symbiozie bakterii z rodzaju Rhizobium. Natomiast, azot w resztkach
roślinnych ze zbóż i innych warzyw nie motylkowatych pochodzi z azotu
znajdującego się już w glebie. Zatem, w ogólnym bilansie azotu nie przybywa,
a mogą tylko nastąpić starty na skutek wymywania. Z tego powodu najbardziej
wskazanym przedplonem dla ogórka w uprawie ekologicznej są rośliny motylkowate,
uprawiane w czystym siewie lub w mieszankach z trawami, dostarczające
znacznie większych ilości azotu. Z samych resztek pożniwnych w ciągu
okresu wegetacyjnego ilość udostępnionego azotu wynosić może 62 kg w przypadku koniczyny z trawami (124.3 x 0.5) do 85.8 kg dla lucerny (171.6 x 0.5).
Jeśli rośliny motylkowate zostaną przyorane w całości jako nawóz zielony, to
ilość dostępnego azotu w pierwszym roku, w ciągu okresu wegetacji, będzie dużo
większa. Podane dane trzeba traktować jako orientacyjne, gdyż ilość wprowadzanego
azotu zależeć będzie przede wszystkim od plonu masy zielonej i zawartości
azotu w świeżej masie. Zawartość azotu w świeżej masie roślin motylkowatych
wynosi przeciętnie od 3-4%. Najwięcej jest w okresie kwitnienia. Jest to najodpowiedniejszy
okres na przyoranie nawozów zielonych.
Na wiosnę, pod ogórki można dać przefermentowany obornik lub kompost
w dawce od 20-34 t/ha. Wielkość dawek zależeć będzie od wartości nawozowej
roślin przedplonowych, nawozu i zasobności gleby.
Dla dobrego wzrostu ogórka potrzebny jest również fosfor i potas. Fosfor nie
jest składnikiem łatwo wymywanym z gleby. čródłem fosforu dla roślin są łatwo
rozpuszczalne fosforany znajdujące się w glebie. Pobranie fosforu przez rośliny
zależy w dużym stopniu od zawartości dostępnych form fosforu w glebie. Zasadniczym
czynnikiem ograniczającym przystępność fosforu jest zakwaszenie gleby.
Obecność substancji organicznej w glebie zapobiega przechodzeniu form rozpuszczalnych
w formy niedostępne dla roślin, poprzez tworzenie kompleksowych połączeń fosforanów ze związkami próchnicowymi. W rolnictwie ekologicznym, nawozy fosforowe dopuszczane są do stosowania w formie mączek fosforytowych lub kostnych. Nie powinny być jednak stosowane na gleby obojętne, zasadowe jak i świeżo wapnowane, ze względu na słabą przyswajalność.
Potas spełnia w roślinie wielorakie funkcje, a głównie reguluje pobieranie wody
i wpływa na gospodarkę wodną rośliny. W glebach zasobnych w próchnicę jest on
wiązany w kompleksie sorpcyjnym. Zwiększona ilość potasu w glebie przyczynia
się do większego pobierania i gromadzenia tego pierwiastka przez rośliny. Potas
bardzo łatwo przemieszcza się w roślinie. Największe zapotrzebowanie na potas
wykazuje ogórek w okresie owocowania. Zaopatrzenie ogórka w potas powinno
zaspokoić stosowane nawożenie organiczne. Źródłem potasu jest wszelka substancja
organiczna, popiół drzewny, a najwięcej jest go w różnych solach kopalnianych. W razie potrzeby można je stosować, po uzgodnieniu z jednostką
certyfikującą.
W okresie wegetacji należy sprawdzić, czy zawartość dostępnych składników
pokarmowych w glebie jest dostateczna. Jeśli zawartość ich jest niewystarczająca,
to trzeba zastosować nawożenie pogłówne kompostem lub innym nawozem dopuszczonym
do stosowania w uprawach ekologicznych.
Ogórek należy do roślin szybko rosnących. Jeśli zachodzi potrzeba pogłównego
dokarmiania w czasie wegetacji, to powinno się stosować nawozy dość szybko
działające jak przefermentowana gnojówka, sole kopalniane, popiół drzewny, guano.
Inne nawozy organiczne, jak obornik lub kompost, należy zastosować z pewnym
wyprzedzeniem, aby składniki mineralne zaczęły się wcześniej uruchamiać.
Ze względu na krótszy okres wegetacji ogórka niż innych gatunków warzyw późno
schodzących z pola należy stosować nieco wyższe dawki kompostu, gdyż roślina
nie zdąży wykorzystać wszystkich składników, które uruchamiają się stopniowo
do końca okresu wegetacji. Dostępność składników mineralnych z nawozów
organicznych, stosowanych powierzchniowo, jest mniejsza niż z wprowadzonych
do gleby.
W materii organicznej znajdującej się w glebie można wyróżnić świeże i częściowo
rozłożone tkanki roślinne oraz próchnicę, którą stanowi grupa związków
powstałych w wyniku rozkładu tkanek roślinnych i fauny glebowej, przy współ-
udziale mikroorganizmów glebowych. Substancja organiczna w glebie ulega ciągłym procesom mineralizacji i humifikacji, w wyniku czego powstają proste związki
mineralne i substancje próchnicowe. Ilość uwalnianych związków mineralnych,
w tym azotu, zależy głównie od zawartości próchnicy i warunków klimatyczno- glebowych.
Kompost, który jest przeznaczany do pogłównego nawożenia ogórków powinien
być bardzo dobrze rozłożony, aby dostępność azotu, była jak największa. Stopień
dostępności składników mineralnych z nawozów organicznych określa się
współczynnikiem dostępności. W przypadku azotu jest on tym większy, im mniejszy
jest stosunek węgla do azotu (C/N). Kompost przeznaczony do pogłównego
nawożenia powinien charakteryzować się stosunkiem C/N mniejszym od 10.
Również inne składniki mineralne zawarte w oborniku nie wszystkie są dostępne
dla roślin w pierwszym roku po zastosowaniu. Działanie nawozowe obornika
rozkłada się na kilka lat i zależy od rodzaju gleby. Na glebach lekkich
obornik szybciej się mineralizuje niż na glebach ciężkich . Dawka obornika
lub kompostu nie może przekraczać 30-34 t/ha, gdyż ustawa o nawozach
dopuszcza stosowanie maksymalnych dawek tylko do 170 kg N/ha w formie
nawozów organicznych.
Uwagi: W okresie wegetacji trzeba zastosować nawożenie pogłówne. Najlepszym
nawozem byłaby w tym przypadku gnojówka, która zawiera głównie azot i potas a niewielkie ilości fosforu . Gnojówkę należy stosować do podlewania w rozcieńczeniu
1:5 i wcześniejszym przefermentowaniu. Nawożenie pogłówne powinno
być stosowane tylko do początku owocowania. Dając w sumie 10 m3 gnojówki
o danej zawartości azotu i współczynnikach dostępności wniosło by się do gleby:
Azot = (10 000 l x 0.45 x 0.5)/100 = 23 kg N
Potas = (10 000 l x 0.9 x 0.8)/100 = 72 kg K |
|
Żródło: Uprawa Buraka Cukrowego w Gospodarstwach Ekologicznych Materiały dla rolników Praca zbiorowa pod redakcją dr J. Tyburskiego Radom 2004 |
Komentarze (9)Autor: admin (2009-10-21, 11:25:18) [odpowiedzi: 8] Temat: Dyskusja użytkowników na temat: Nawożenie ogórka |
|