Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe tola 2013-06-30 08:01:36
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz Andrzej 2013-06-28 11:18:08
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być. marta 2013-05-31 21:20:58
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic Andrzej 2013-04-21 09:57:16
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce Asia P. 2013-04-05 14:23:10
Zbiór ogórków powinien być przeprowadzony bardzo starannie, gdyż najmniejsze
mechaniczne uszkodzenie powierzchni owocu przyspiesza transpirację oraz
pogarsza jakość i skraca okres składowania.
Zaraz po zbiorze, szczególnie w okresie
ciepłej pogody, owoce ogórków powinny być szybko schłodzone do temperatury
składowania. Wodne schładzanie jest jedną z lepszych metod szybkiego obniżenia
temperatury. Nie należy jednak stosować do schładzania wody o temperaturze
poniżej 6oC, gdyż jak wykazały pomiary fluorescencji chlorofilu, w tej temperaturze mogą być zainicjowane uszkodzenia chłodowe owoców.
W tradycyjnej uprawie ekologicznej ogórka nie jest możliwe zbieranie ogórków tak specjalistycznym kombajnem jak poniżej:
Owoce ogórków
obejmujących stopniowo całą powierzchnię owocu. Po krótkim okresie składowania
w niskiej temperaturze uszkodzenia te nie są widoczne i ujawniają się podczas
dalszego składowania w temperaturze pokojowej. Silne uszkodzenie owoców ogórków
następuje już po 2 dniach składowania w temperaturze 0oC, 4 dniach składowania
w temperaturze 4.5oC i 8 dniach w temperaturze 7oC. Uszkodzenia chłodowe kumulują się w owocach i mogą być zapoczątkowane już przed zbiorem ogórków.
Stwierdzono, że okresowe (1-2 dniowe) podwyższanie temperatury, podczas
przechowywania ogórków w niskiej temperaturze (< 5oC) opóźnia wystą-
pienie i ogranicza zakres uszkodzeń chłodowych owoców. Notuje się różnice
w podatności poszczególnych odmian ogórka na uszkodzenia chłodowe.
Podczas składowania w temperaturze powyżej 13oC następuje szybkie starzenie się
oraz utrata wartości handlowej owoców, głównie na skutek żółknięcia, marszczenia
się skórki i gnicia.
Owoce ogórków szybko więdną jeśli są składowane w wilgotności poniżej 95%.
Wysoki poziom wilgotności w pomieszczeniu nie tylko zmniejsza ubytki masy
i mięknięcie owoców lecz również opóźnia pojawienie się oznak uszkodzeń chłodowych,
jeśli ogórki są przechowywane w niższej temperaturze. Dla ograniczenia strat wody z owoców powszechnie stosuje się woskowanie lub opakowanie pojedynczych
owoców w folię termokurczliwą, folię rozciągliwą lub też woreczki foliowe
perforowane.
Owoce przechowywane w woreczkach foliowych grubości
0.03 mm przez okres 18 dni w temperaturze 5oC i wilgotności względnej powietrza
90-95% w mniejszym stopniu były uszkodzone niż ogórki nie opakowane.
Ubytki masy u owoców opakowanych nie przekraczały 1% podczas gdy u owoców
nie opakowanych wynosiły ok. 9%.
Zastosowanie kontrolowanej atmosfery pozwala na zahamowanie żółknięcia
składowanych owoców jak również ograniczenia uszkodzeń chłodowych. Podwyższona
koncentracja CO2, a w nieco mniejszym stopniu obniżony poziom O2
zmniejsza stopień uszkodzeń chłodowych owoców. Kontrolowana atmosfera nie
zabezpiecza całkowicie przed uszkodzeniami chłodowymi owoców ogórków,
a jedynie opóźnia ich pojawienie się. Nie można podać jednego optymalnego
składu gazowego atmosfery, gdyż zależy on od odmiany, sposobu uprawy ogórków
i warunków przechowania. Nawet w optymalnych warunkach temperatury
i wilgotności względnej powietrza poziom CO2 nie powinien być wyższy od 10%,
a poziom O2 niższy od 2%.