Uprawy ekologiczne Uprawy ekologiczne
Vademecum Nowoczesnego Rolnika

Szukaj informacji o uprawach:
Login:
Hasło:
Jeśli nie posiadasz konta
Zarejestruj się
Artykuły na temat:
Uprawa Ziemniaka
Uprawa Kapusty
Wymagania klimatyczne i glebowe kapusty
Wymagania pokarmowe i potrzeby nawozowe w uprawach kapusty
Odmiany kapusty i ich przydatność do różnych terminów uprawy
Płodozmian i stanowisko w zmianowaniu
Rozsada Kapusty
Przygotowanie gleby pod kapsutę
Nawożenie kapusty
Terminy uprawy kapusty
Pielęnacja kapusty
Zbiór kapusty i przechowywanie
Przygotowanie kapusty na sprzedaż
Ochrona kapusty przed chwastami
Choroby kapusty
Mokra zgnilizna bakteryjna kapusty
Czarna zgnilizna kapusty
Zgorzel siewek kapustnych
Kiła kapusty
Czerń krzyżowych
Szara pleśń
Szkodniki kapusty
Uprawa Marchwi
Uprawa Cebuli
Uprawa Papryki (w gruncie i pod osłonami)
Uprawa Pomidora
Uprawa Ogórka
Uprawa Buraka ćwikłowego
Uprawa Buraka cukrowego
Uprawa Kukurydzy
Uprawa Żyta
Uprawa Pszenicy
Uprawa Owsa
Uprawa Jęczmienia jarego
Rośliny oleiste
Uprawa Roślin Jagodowych
Rośliny włókniste
Uprawa Gryki
Uprawa Gorczycy
Siatki na ptaki - ochrona ogrodów i sadów
Środki ochrony roślin
Ekologiczne uprawy roślin sadowniczych
Jak założyć gospodarstwo ekologiczne
Zasady Produkcji Ekologicznej
Zabazpieczenia przed kretami
Nawadnianie i melioracja
Szkody łowieckie w uprawach
Ostatnio dodane komentarze:
Artykuł: Uprawa Pomidora
Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe
tola 2013-06-30 08:01:36
Artykuł: Uprawa Pomidora
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz
Andrzej 2013-06-28 11:18:08
Artykuł: Choroby pomidorów
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być.
marta 2013-05-31 21:20:58
Artykuł: Uprawa Pomidora
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic
Andrzej 2013-04-21 09:57:16
Artykuł: Uprawa Pomidora
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce
Asia P. 2013-04-05 14:23:10
Informacje dodatkowe
Regulamin

Czarna zgnilizna kapusty

      Czarna zgnilizna kapusty (Xantomonas campestris pv. campestris) Pierwsze objawy choroby występują w postaci lekko żółknących plam na obrzeżach liści. Żółknące plamy przybierają wkrótce charakterystyczny kształt litery V ułożonej w kierunku środka liścia. Oprócz żółknięcia blaszki, charakterystyczną cechą jest czernienie wiązek przewodzących postępujące w głąb rośliny, co dało nazwę chorobie - czarna zgnilizna kapusty. Porażenie wiązek przewodzących sięga w głąb główek kapusty i na przekroju widoczne są czerniejące i gnijące warstwowo liście.
Liść kapusty porażony czarną zgnilizną.
Liść kapusty porażony czarną zgnilizną.
Sprawca choroby zimuje na resztkach pożniwnych roślin w glebie i może przetrwać przez dwa lata. Bakteria ta poraża wiele chwastów kapustowatych, m. in. dziką rzodkiew i gorczycę czarną, które jako rośliny zachwaszczające pola uprawne warzyw kapustnych mogą stanowić stałe źródło infekcji. Pierwotne źródło infekcji stanowią także nasiona.

      Proces chorobowy rozpoczyna się w okresie kiełkowania nasion, kiedy bakterie przedostają się z okrywy nasiennej do komórek wodnych liścieni (hydatody).
    Rozprzestrzenianiu się choroby w okresie wegetacji i produkcji rozsady sprzyja:
  • wysoka temperatura i intensywne nawożenie azotem;
  • duże zagęszczenie roślin na jednostce powierzchni;
  • pikowanie siewek do zbyt wilgotnego podłoża;
  • słaby drenaż podłoża na rozsadniku lub w inspekcie, możliwość okresowego zalewania roślin;
  • uprawa rozsady w monokulturze na tym samym podłożu w inspekcie lub na rozsadniku.
      Profilaktyka i zwalczanie
  • Wysiewać nasiona zdrowe i wysokiej jakości.
  • Przestrzegać prawidłowego zmianowania roślin w polu, tj. zachować 3-4 letnią przerwę w uprawie roślin kapustowatych na tym samym stanowisku.
  • Miejsca produkcji rozsad lokalizować z dala od roślin kapustowatych, zimujących w polu.
  • Do produkcji rozsad używać zdrowego podłoża, najlepiej po dezynfekcji termicznej.
  • Dezynfekować termicznie pojemniki i naczynia do produkcji rozsady.
  • Nie należy skracać liści i korzeni rozsady przed wysadzeniem w pole.
  • Podczas uprawy kapusty utrzymywać glebę wolną od wszelkich chwastów, zwłaszcza należących do rodziny kapustowatych.
Żródło: Ekologiczne metody uprawy Kapusty Materiały dla rolników Praca zbiorowa pod redakcją dr J. Babika Radom 2004
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu

Dodaj nowy wątek

Temat:
Treść:
Autor: Napisz wynik działania: 6minusplus 6 =
Walczymy ze spamem w komentarzach. Spam generują roboty. Rozwiązanie powyższego działania przekonuje nas że nie jesteś robotem :)
Jesteś niezalogowany. Zaloguj się lub zarejestruj i zyskaj dostęp do zaawansowanych funkcji portalu zupełnie za darmo!

Reklama
Agrowłókniny rabatka.pl
Siatki przeciw ptakom rabatka.pl

Ogrodzenia elektryczne Chapron