Ostatnio dodane komentarze: |
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe tola 2013-06-30 08:01:36 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz Andrzej 2013-06-28 11:18:08 |
|
Artykuł: Choroby pomidorów |
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być. marta 2013-05-31 21:20:58 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic Andrzej 2013-04-21 09:57:16 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce Asia P. 2013-04-05 14:23:10 |
|
|
|
|
|
Czarna zgnilizna kapusty |
Czarna zgnilizna kapusty (Xantomonas campestris pv. campestris)
Pierwsze objawy choroby występują w postaci lekko żółknących plam na obrzeżach
liści. Żółknące plamy przybierają wkrótce charakterystyczny kształt litery V
ułożonej w kierunku środka liścia. Oprócz żółknięcia blaszki, charakterystyczną
cechą jest czernienie wiązek przewodzących postępujące w głąb rośliny, co dało
nazwę chorobie - czarna zgnilizna kapusty. Porażenie wiązek przewodzących sięga
w głąb główek kapusty i na przekroju widoczne są czerniejące i gnijące warstwowo
liście.
|
Liść kapusty porażony czarną zgnilizną. |
Sprawca choroby zimuje na resztkach pożniwnych roślin w glebie i może przetrwać
przez dwa lata. Bakteria ta poraża wiele chwastów kapustowatych, m. in.
dziką rzodkiew i gorczycę czarną, które jako rośliny zachwaszczające pola uprawne
warzyw kapustnych mogą stanowić stałe źródło infekcji. Pierwotne źródło infekcji
stanowią także nasiona.
Proces chorobowy rozpoczyna się w okresie kiełkowania nasion, kiedy bakterie
przedostają się z okrywy nasiennej do komórek wodnych liścieni (hydatody).
Rozprzestrzenianiu się choroby w okresie wegetacji i produkcji rozsady sprzyja:
- wysoka temperatura i intensywne nawożenie azotem;
- duże zagęszczenie roślin na jednostce powierzchni;
- pikowanie siewek do zbyt wilgotnego podłoża;
- słaby drenaż podłoża na rozsadniku lub w inspekcie, możliwość okresowego
zalewania roślin;
- uprawa rozsady w monokulturze na tym samym podłożu w inspekcie lub na
rozsadniku.
Profilaktyka i zwalczanie
- Wysiewać nasiona zdrowe i wysokiej jakości.
- Przestrzegać prawidłowego zmianowania roślin w polu, tj. zachować 3-4 letnią przerwę w uprawie roślin kapustowatych na tym samym stanowisku.
- Miejsca produkcji rozsad lokalizować z dala od roślin kapustowatych, zimujących w polu.
- Do produkcji rozsad używać zdrowego podłoża, najlepiej po dezynfekcji termicznej.
- Dezynfekować termicznie pojemniki i naczynia do produkcji rozsady.
- Nie należy skracać liści i korzeni rozsady przed wysadzeniem w pole.
- Podczas uprawy kapusty utrzymywać glebę wolną od wszelkich chwastów,
zwłaszcza należących do rodziny kapustowatych.
|
|
Żródło: Ekologiczne metody uprawy Kapusty Materiały dla rolników Praca zbiorowa pod redakcją dr J. Babika Radom 2004 |
Komentarze (0)Brak komentarzy do tego artykułu
|