Ostatnio dodane komentarze: |
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe tola 2013-06-30 08:01:36 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz Andrzej 2013-06-28 11:18:08 |
|
Artykuł: Choroby pomidorów |
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być. marta 2013-05-31 21:20:58 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic Andrzej 2013-04-21 09:57:16 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce Asia P. 2013-04-05 14:23:10 |
|
|
|
|
|
Kiła kapusty |
Kiła kapusty (Plasmodiophora brassicae)
Sprawcą choroby jest grzyb odglebowy, którego zarodniki przetrwalnikowe mogą
zalegać w podłożu do 8 lat nie tracąc przy tym aktywności. Choroba atakuje rośliny
należące do ponad 200 gatunków, przeważnie jednak pospolite chwasty kapustowate.
Grzyb atakuje system korzeniowy. Porażone komórki korzeni nie funkcjonują
prawidłowo, nie przewodzą składników pokarmowych i wody, co prowadzi do więdnięcia
roślin, a w przypadku dużego nasilenia do ich zamierania. Porażony system
korzeniowy staje się głównym źródłem infekcji gleby. Rośliny zaatakowane w późniejszej
fazie wzrostu tworzą wtórny system korzeniowy lub posiadają zdolność
szybkiej jego regeneracji, co pozwala przetrwać, a nawet wydać plon handlowy.
Najczęściej źródłem infekcji jest zakażona gleba na rozsadnikach.
Rozwojowi choroby sprzyja zakwaszona gleba, wysoka wilgotność i temperatura
gleby (optimum 22-25oC). W temperaturze gleby poniżej 15oC infekcja korzeni
przebiega bardzo powoli, lub nie następuje.
|
Kalafior porażony kiłą kapusty. |
W Polsce choroba występuje na wszystkich
typach gleb, a szczególnie na glebach kwaśnych, pseudobielicowych. Zagrożone
kiłą są także gleby torfowe (torfy niskie) oraz torfowiska wysokie skąd pozyskuje
się torf do produkcji substratów torfowych, na których choroba występuje
endemiczne porażając dziko rosnące rośliny kapustowate.
Profilaktyka i zwalczanie
Gleby zakwaszone należy wapnować, stosując jesienią 2- 4 t/ha (wapno dolomitowe,
lub węglan wapnia).
Dokładnie usuwać z pól i niszczyć korzenie roślin wraz z naroślami.
W przypadku występującego zagrożenia należy wykonywać analizy próbek
gleby z pól przeznaczonych pod rozsadniki lub uprawę warzyw kapustnych na
obecność kiły (analizy wykonuje Instytut Warzywnictwa w Skierniewicach). |
|
Żródło: Ekologiczne metody uprawy Kapusty Materiały dla rolników Praca zbiorowa pod redakcją dr J. Babika Radom 2004 |
Komentarze (2)Autor: admin (2009-10-21, 11:25:18) [odpowiedzi: 1] Temat: Dyskusja użytkowników na temat: Kiła kapusty |
|