Są to czarno zabarwione
chrząszcze, długości do 3 mm. Występuje kilka gatunków
z których najliczniej
występują: pchełka falistosmuga
(z falistym, żółtym pasem na pokrywach),
pchełka smużkowana
(czarna, z metalicznym,
zielonym połyskiem i żółtym, wygiętym pasem na
pokrywach) oraz pchełka
czarna (do 2,5 mm).
|
Występują w jednym pokolenie.
Zimują chrząszcze pod grudkami
gleby lub w ściółce. Chrząszcze
wygryzają liczne otworki w liścieniach
i liściach roślin. Największym
zagrożeniem są na rozsadnikach.
W okresie wschodów mogą
całkowicie zniszczyć rośliny w ciągu kilku godzin. Pchełki uszkadzają
zewnętrzne liście dojrzewających
główek wczesnych odmian kapusty,
także w uprawach pod osłonami.
Progiem zagrożenia są dwie
pchełki na 1 mb rzędu. |
Wyłapywanie pchełek na pułapki
lepowe w godzinach południowych,
kiedy obserwuje się ich
największą ruchliwość. Pułapkę
chwytną stanowi biała lub żółta
tektura (o rozmiarach około 50 -60 x 30 - 40 cm), pokryta z obu
stron lepem, którą przesuwa się
tuż nad roślinami. Z zabiegów
ochronnych zaleca się podlewanie
rozsady w stadium liścieni,
stosując 3-krotnie Bioczos BR*
w dawce: 2 kostki na 1 l wody
w ilości 0,5 l cieczy/1 mb rzędu. |